- Μηνύματα
- 1,263
- Πόντοι
- 38
Πριν από έναν χρόνο ένα νέο φεστιβάλ γεννήθηκε. Ένα φεστιβάλ που δημιούργησαν το ΚOSMOS 93.6 και η On Stage και το οποίο επισκέφτηκαν πάνω από 8 χιλιάδες φίλοι της μουσικής οι οποίοι μοιράστηκαν μία μοναδική εμπειρία.
Το 2ο Kosmos Festival είναι ξανά εδώ για να παρουσιάσει μερικές από τις σημαντικότερες σύγχρονες τάσεις της world, ethnic, soul και Jazz σκηνής και σας προσκαλεί για άλλη μια χρονιά σε μια λαμπερή γιορτή της μουσικής και θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρων.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
1η μέρα - 11 Ιουνίου
The Specials
A message to you.Οι Specials ζουν και βασιλεύουν και όχι μόνο αυτό, κλείνουν και την πρώτη βραδιά του 2ου Kosmos Festival. Γύρνα πίσω το χρόνο και προσγειώσου ομαλά στο Coventry, στα τέλη της δεκαετίας του '70. Δες τα "μοντάδικα" μουτράκια του Jerry Dammers, του Terry Hall και του Lynval Golding να χοροπηδάνε στη σκηνή παίζοντας ska και rocksteady με punk attitude. Μια μπάντα που ξεκίνησε ως "The Automatics" το ΄77, για να μετονομαστεί αργότερα σε "The Coventry Automatics", να αλλάξει σύνθεση και να γίνει "The Specials AKA The Coventry Automatics", κατόπιν "The Specials AKA" κι εν τέλει "The Specials". Τα ονόματά τους ήταν περισσότερα από τα τρία στούντιο-άλμπουμς που έμελλε να ηχογραφήσουν μέχρι το 1984. Κι ήταν ο Joe Strummer των Clash -την εποχή που μεσουρανούσε το πανκ- που ενδιαφέρθηκε για τον ήχο των Specials και τους πρότεινε να ανοίγουν τις συναυλίες τους στην On Parole UK Tour. Κι ήταν το κίνημα του "Rock Against Racism" (RAR) που έφερε αυτήν τη μπάντα που αποτελείτο από λευκούς και μαύρους μουσικούς να βγει στο προσκήνιο και να γράψει τη δική της ιστορία. Το πρώτο τους single "Gangsters" κυκλοφόρησε το '79 και έφτασε στο Top-10 του Βρετανικού Chart. Και το πρώτο τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά ("Specials") είχε την υπογραφή του Elvis Costello στην παραγωγή.
Ακολούθησαν 2 ακόμα άλμπουμ αλλά εκεί γύρω στο '81 άρχισαν οι διαρροές (ο Terry Hall, ο Neville Staple και ο Lynval Golding έφυγαν από το γκρουπ για να σχηματίσουν τους "Fun Boy Three").
Τον Απρίλιο του 2008 η μπάντα θα γιόρταζε την επέτειο των 30 χρόνων της κι είπαν να το γιορτάσουν για τα καλά με μια δυνατή επανένωση που τους έφερε και πάλι στο δρόμο (το 2009) για μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία. Από την Αυστραλία και την Ιαπωνία μέχρι το Royal Albert Hall τον Μάρτιο του 2010.
Μερικά πράγματα που ξέρω για τους Specials
--To 1979 το τραγούδι τους "Too Much Too Young" (από το The Special AKA Live! EP) έφτασε Νο 1 στην Βρεττανία.
--Δύο χρόνια αργότερα (1981) το "Ghost Town" -κυκλοφόρησε μόνο σε single- βρέθηκε και πάλι στην πρώτη θέση του βρετανικού Single Chart.
--O Elvis Costello ήταν ο παραγωγός του πρώτου τους άλμπουμ (1979), στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και μια κλασσική ska σύνθεση του Dandy Livingstone ("Rudy, A message to you") που του ανάστρεψαν τον τίτλο.
--Η Belinda Carlisle έκανε δεύτερα φωνητικά στα άλμπουμ των Specials.
Dub Inc.
Με δύναμη από τη Γαλλία. Η reggae/dub μπάντα από το Saint- Etienne ήταν η αποκάλυψη του 1ου Kosmos Festival. Δικαίως λοιπόν κατέχει μια θέση και στο φετινό line-up, αφού η περσινή εμφάνιση ήταν εκρηκτική. Η μουσική τους είναι ένα δυνατό κράμα reggae, dub, ska, rap και hip-hop με επιρροές από την βόρειο-αφρικανική και αραβική κουλτούρα. Η μπάντα κλείνει φέτος 13 χρόνια ζωής και αμέτρητες εμφανίσεις σ' όλο τον κόσμο, αφού η "σκηνή" είναι το δυνατό τους χαρτί. Καταφέρνουν αβίαστα να γίνουν "ένα" με το κοινό τους σκορπώντας ισχυρές δονήσεις γαλλο-αλγερινού hip-hop και υπόγειας dub. Παιδιά μεταναστών οι ίδιοι, κατάφεραν σ' αυτά τα 3 άλμπουμ τους (κυκλοφορούν ακόμα 2 ΕΡ και 1 Live της μπάντας), τραγουδώντας στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα αραβικά και σε αφρικανικές διαλέκτους, να ενώσουν τις διαφορετικές κουλτούρες τους, να σχηματίσουν συμπαγή χορευτικό ήχο, να "μιλήσουν" με το στίχο τους για τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους, για τη λεηλασία του τρίτου κόσμου, για την κοινωνική ισότητα.
Μερικά πράγματα που ξέρω για τους Dub Inc
--Το τελευταίο τους άλμπουμ έχει τον τίτλο "Afrikya" και είναι η λέξη για την Αφρική που χρησιμοποιούν οι περισσότερες φυλές της.
--Ο ντράμερ της μπάντας, Γκρέγκορι "Zigo" Μαυριδοράκης, είναι ελληνικής καταγωγής.
--Σχηματίστηκαν το 1997 και αρχικά κυκλοφόρησαν 2 ΕΡ (1999 & 2001) που άρχισαν να τους κάνουν γνωστούς στη Γαλλία. Από το 2003 και μετά που βγήκε το πρώτο τους άλμπουμ (Diversitè) τα περισσότερα live τους είναι sold-out.
Staff Benda Bilili
Το πιο πιθανό είναι να μην έχετε ακούσει ποτέ τίποτα γι' αυτήν την "ανορθόδοξη" μπάντα από το Κονγκό, που ξεπήδησε στα charts της world music πριν από 2 χρόνια. Είναι να αναρωτιέται κανείς, πώς κατάφεραν αυτοί οι τύποι, που ζουν εξαθλιωμένοι ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους στους δρόμους της Κινσάσα (πρωτεύουσα του Κονγκό) να ηχογραφήσουν τα τραγούδια τους και να φτάσουν να τα παρουσιάζουν στην Ευρώπη. Οι Staff Benda Bilili αποτελούνται από 4 παραπληγικούς, καθηλωμένους στα αναπηρικά καροτσάκια τους (η πολυεμελίτιδα σαρώνει το Κονγκό που μετράει εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηρους, μιας και το εμβόλιο της ασθένειας είναι δυσεύρετο), έναν υιοθετημένο πιτσιρικά του δρόμου και άλλους 5 περιστασιακούς μουσικούς. Απίθανο.Ζουν στον ζωολογικό κήπο της Κινσάσα και τα μουσικά τους όργανά είναι αυτοσχέδια. Η ανεπιτήδευτη μουσική τους ξεπερνά τα όρια της κονγκολέζικης ρούμπας και ανακατεύεται με το rhythm 'n' blues και τη reggae. Μια πραγματική πρόταση, από το 2ο Kosmos Festival!
Μερικά πράγματα που ξέρω για τους Staff Benda Bilili
--Το όνομα της μπάντας σημαίνει "Δείξε ό,τι είναι κρυμμένο".
--Τα μουσικά τους όργανα είναι αυτοσχέδια. Οι κιθάρες τους χειροποίητες, τα κρουστά τους καθημερινά αντικείμενα (καρέκλες κ.ά.), αλλά οι μουσικές τους αληθινός θησαυρός.
--Το προστατευόμενο μέλος της μπάντας, ο πιτσιρικάς που υιοθέτησαν, είναι πια 18 χρονών και εκτός από την αυτοσχέδια κιθάρα του παίζει κι ένα είδος μονόχορδου λαούτου.
--Τους ανακάλυψε ο Vincent Kenis, ένας Βέλγος παραγωγός ειδικευμένος στην Κονγκολέζικη μουσική, που τους άκουσε τυχαία να παίζουν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Ήταν ο άνθρωπος που τους έβαλε στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους με τίτλο "Tres, Tres, Fort" (Πολύ, πολύ δυνατό).
--Το 2009 κέρδισαν το βραβείο του καλύτερου σχήματος στο Womex (World Music Expo).
2η μέρα - 12 Ιουνίου
Ojos de Brujo
Δύσκολα τους "διαβάζεις" αυτούς εδώ τους Βαρκελωνέζους. Θέλεις μόνο να τους βλέπεις στη σκηνή, να τους ακούς, να τους "χορεύεις". Θέλεις να νιώθεις την ισχυρή δόνηση των τραγουδιών τους.
Κι αν τους ρωτήσεις γιατί έβγαλαν το γκρουπ τους Ojos de Brujo (Τα μάτια του Μάγου) θα σου πουν ότι είναι η ματιά αυτών που βλέπουν πιο πέρα, όσων δεν εισπράττουν την πραγματικότητα όπως είναι, αλλά θέλουν να την αμφισβητήσουν.
Κι αν τους ρωτήσεις πώς ξεκίνησαν, θα σου μιλήσουν για μια παρέα της γειτονιάς τους που άρχισε να παίζει μουσική, μια παρέα που εξελίχθηκε σε κολεκτίβα στα τέλη της δεκαετίας του '90. Και τί σημαίνει κολεκτίβα; Σημαίνει ότι οι Ojos de Brujo συνεργάζονται με ομάδες γκράφιτι, με ακροβάτες και ντιζάϊνερς, με καλλιτέχνες του δρόμου, σημαίνει ότι μπορεί να βλέπεις μια ντουζίνα μουσικούς στη σκηνή αλλά οι Ojos de Brujo αριθμούν 25 μέλη που εργάζονται γι' αυτήν, σημαίνει ότι 3-4 φορές το μήνα τα λένε όλοι μαζί και αποφασίζουν συλλογικά τις κινήσεις του συγκροτήματος. Σημαίνει επίσης ότι τη μία μέρα θα τους δεις να παίζουν στην Αθήνα και την επομένη στην πλατεία της γειτονιάς τους διαμαρτυρόμενοι για τα δέντρα που κόβει ο Δήμος (συμβαίνει και αλλού) για να περαστούν σωλήνες φυσικού αερίου.
Το πρώτο τους άλμπουμ ήταν "χειροποίητο" κι αργότερα έφτιαξαν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία και μέχρι σήμερα χρηματοδοτούν οι ίδιοι τις παραγωγές τους. Κι όσο για τη μουσική τους; Κι αυτήν δύσκολα την περιγράφεις. Φλαμένκο, χιπ-χοπ, ρούμπα καταλάνα, αφρο-κουβανέζικοι ρυθμοί, στοιχεία απ' όλα αυτά τα είδη, μπλεγμένα τόσο εύστοχα που το χαρμάνι τους είναι εκρηκτικό.
Μερικά πράγματα που ξέρω για τους Ojos de Brujo
--Χρησιμοποιούν πολύ συχνά στα τραγούδια τους λέξεις από τη διάλεκτο calò, που οι τσιγγάνοι χρησιμοποιούν κυρίως στις μεταξύ τους συνομιλίες. Έτσι, το "Aocanà" σημαίνει "Τώρα" (το όνομα του τελευταίου τους άλμπουμ), το "Techarì" "Ελεύθερος", το "Barì" "Κόσμημα" κ.λ.π.
--Το τελευταίο τους πόνημα ("Aocanà") δημιουργήθηκε -και αφιερώθηκε- στα 2 παιδιά του γκρουπ, που ήρθαν στον κόσμο την ίδια περίπου περίοδο: το γιο της Marina (τραγουδίστριας και στιχουργού) και του Carlitos Sarduy (τρομπετίστα) και την κόρη του τσιγγάνου κιθαρίστα Ramon.
--To 2003 κέρδισαν το βραβείο του BBC 3 για το καλύτερο ευρωπαϊκό World γκρουπ.
--Έχουν δώσει τη μουσική τους σε ταινία για το Νταρφούρ και σε ντοκιμαντέρ για την κακομεταχείριση των ζώων.
--Έχουν παίξει σε δεκάδες συναυλίες διαμαρτυρίας (από την απελευθέρωση του Θιβέτ μέχρι το Gay Pride).
--Σε μια διοργάνωση του Δήμου Βαρκελώνης όπου θα έπαιζαν, αποχώρησαν την τελευταία στιγμή μιας και ο Δήμος ήθελε να επέμβει στο πρόγραμμα. Αντ' αυτού έδωσαν μια συναυλία στο πίσω μέρος ενός φορτηγού που κινούνταν στην πόλη και το κοινό ακολουθούσε την κινούμενη μπάντα.
--Οι στίχοι του "Techarì" μεταφράστηκαν σε 13 γλώσσες (μεταξύ αυτών και στα ελληνικά) και είναι διαθέσιμοι στο επίσημο site τους (www.ojosdebrujo.com). Με ένα κλικ μπορείς να τους κατεβάσεις στον υπολογιστή σου.
Shantel
Πραγματικό όνομα: Στέφαν Χάντελ. Επάγγελμα: Παραγωγός, DJ, μουσικός, remixer. Γερμανός, γεννημένος στην Φρανκφούρτη. Με καταγωγή από τη Μπουκοβίνα της Ρουμανίας(σήμερα χωρισμένη μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας). Στην πορεία φάνηκε ότι το γονίδιο που κληρονόμησε από τη γιαγιά ήταν ισχυρό... Ειδικότητά του το Balkan Beat. Και κάπου εδώ το πάρτι αρχίζει.
Ο Shantel ξεκίνησε από τα decks των γερμανικών κλαμπ, ως DJ, για να καταλάβει γρήγορα ότι οι αντιδράσεις του κόσμου σε καθαρόαιμες βαλκανικές τσιγγάνικες μελωδίες παιγμένες από μπάντες με χάλκινα (Fanfare Ciocarlia, Boban Marcovic κ.λ.π.) του έδειχναν το δρόμο. Κι αυτόν ακολούθησε.
Μέχρι να στεφτεί "Βασιλιάς του βαλκανικού dancefloor" και να κερδίσει το βραβείο του BBC Radio 3 στη world music το 2006, είχαν μεσολαβήσει αμέτρητα DJ set στα οποία ο Shantel "πάντρευε" βαλκανικές μελωδίες, τούρκικους αμανέδες, βουλγάρικα παραδοσιακά τραγούδια, ελληνικά λαϊκά με techno & disco beat. Ένα ξέφρενο πάρτι που σ' έκανε να χορεύεις μέχρι τελικής πτώσης, με την υπογραφή του "Shantel Bucovina Club". Κι έτσι, η παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής έγινε γνωστή σ' ολόκληρη την Ευρώπη και χορεύτηκε στα μεγαλύτερα κλαμπ της. Κι ύστερα, ένα ακόμη όνειρο του Shantel έγινε πραγματικότητα. Η Bucovina Club έδωσε τη θέση της στην Bucovina Club Orkestar. Ένα γκρουπ με χάλκινα, κρουστά και παραδοσιακά όργανα ήταν το επόμενο βήμα. Το τελευταίο του άλμπουμ έχει τον τίτλο "Planet Paprika" κι ο ίδιος λέει ότι το ονόμασε έτσι γιατί αισθάνεται πολίτης του κόσμου, χωρίς δεσμεύσεις, σύνορα και διαβατήρια. Αισθάνεται ότι κατάγεται από τον πλανήτη πάπρικα (sic).
Μερικά πράγματα που ξέρω για τον Shantel
--Η δική του ιστορία ξεκίνησε από ένα ταξίδι που έκανε στη Bucovina, για να γνωρίσει τον τόπο της καταγωγής του. Οι μουσικές που άκουσε εκεί τον έκαναν να στραφεί και να ψάξει αυτό το είδος.
--Το Cabaret Sauvage στο Παρίσι, η Κρατική Όπερα του Βερολίνου, το φεστιβάλ του Glastonbury, το Roskilde και το Tim Festival του Ρίο ντε Τζανέϊρο είναι μερικά από τα μέρη που έχει παίξει η Shantel Bucovina Club.
--Συμμετέχει στο σάουντρακ της ταινίας "The Edge of Heaven" (Η άκρη του Ουρανού) του Φατέχ Ακίμ που κέρδισε βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών το 2007.
--Έγινε ποπ ίνδαλμα στην Τουρκία, αφότου γύρισε το βίντεο-κλιπ του Disco Partizani στην Κωνσταντινούπολη.
--Ένα από τα τραγούδια του άλμπουμ "Disco Partizani" συμπεριλαμβάνεται στο σάουντρακ της τελευταίας ταινίας του Φατέχ Ακίμ "Soul Kitchen".
--Αυτό το καλοκαίρι, εκτός από το 2o Kosmos Festival, o Shantel και η Bucovina Club Orkestar θα εμφανιστούν στο Couleur Cafe Festival (25/6 στις Βρυξέλλες) ενώ θα ανοίξουν το Montreux Jazz Festival στις 6/7.
Amparo Sanchez
Ένα κορίτσι γεμάτο τρέλα. Γεμάτο ένταση και ψυχή πάνω στη σκηνή. Ένα κορίτσι που γεννήθηκε στη Γρανάδα της Ανδαλουσίας, έφτιαξε την πρώτη της μπάντα στα 16 της λίγα χρόνια πριν γίνει μητέρα, λάτρεψε τη Billie Holiday κι ύστερα "απέδρασε" στη Μαδρίτη στις αρχές της δεκαετίας του '90. Τι να κάνουμε; Έτσι συμβαίνει με τα ανήσυχα πνεύματα! Και πάμε πάλι απ' την αρχή.
Η Amparo Sanchez και οι βραχύβιοι "Amparo & the gang". Η Μαδρίτη και η δυναμική της πολυσυλλεκτικής της μουσικής. Η λατινοαμερικάνικη κοινότητα, οι κουβανέζικες επιρροές, τα μικρά κλαμπάκια της πρωτεύουσας και όχι μόνο που τα είδε να "καίγονται" από το χορό και μια φωτιά που πυροδότησε την πορεία της μέχρι σήμερα. "Ενέργεια, κίνηση, ζωή, μουσική", δηλαδή Amparo Sanchez.
Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία τους οι "Amparo & the gang" διαλύονται. Η Amparo συνεχίζει, ψάχνει, μαθαίνει, παίζει μουσική σε μικρά κλαμπ, φτιάχνει τους "Ampáranos del Blues" (Protect Us From the Blues), συναντά τον Manu Chao, γίνονται φίλοι, συνεργάτες και τον Δεκέμβριο του '96 "σκάει" το πρώτο demo των Amparanoia. Το δυνατό τους χαρτί είναι ένα χαρμάνι από rock, flamenco, reggae, afro-cuban, dub & electronica. Οι στίχοι τους μιλάνε για τον έρωτα, τη θλίψη, την απώλεια, την καθημερινότητα των ανθρώπων και τα προβλήματά της, την αξιοπρέπεια. Το πρώτο τους άλμπουμ (El Poder de Machín 1997) είναι χαρούμενο, διαθέτει ενέργεια και χρώματα. Δύο χρόνια αργότερα έρχεται το "Feria Furiosa" (1999) με τη συμμετοχή Βάσκων rock/punk μουσικών.
Για να φτάσουμε έτσι στο 2000. Η Amparo Sanchez φεύγει για το Μεξικό. Συναντά τους Ζαπατίστας. Φτάνει μέχρι την κοινότητα των Τσιάπας. Βοηθάει τον αγώνα τους με όποιον τρόπο μπορεί. Επιστρέφει στη Μαδρίτη και "στήνει" μια σειρά συναυλιών με φίλους μουσικούς με στόχο την ανέγερση σχολείων στην κοινότητα των Ζαπατίστας. Το Μάρτιο του 2001 η Amparo Sanchez επιστρέφει στο Μεξικό, για να πάρει μέρος στο καραβάνι των Ζαπατίστας, στο Μέξικo Σίτι.
Αμέτρητες συναυλίες στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο, τέσσερα ακόμα άλμπουμ για τους Amparanoia κι ένα τελευταίο (ζωντανή ηχογράφηση από το θέατρο Apollo της Βαρκελώνης) για να κλείσει έτσι κι αυτός ο κύκλος στην πορεία της Amparo, με μια "bye bye" τουρνέ.
Και πάμε πάλι απ' την αρχή. Προσωπική διαδρομή που φέρει τον τίτλο "Toucson Habana" και κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ή αλλιώς, η συνέχεια της γνωριμίας της Amparo Sanchez με τους Calexico, από εκείνη την πρώτη της εμφάνιση μπροστά στο βρετανικό κοινό πριν από 6 χρόνια, όταν οι Calexico την κάλεσαν να παίξει με τους Amparanoia στο Royal Festival Hall. Σ' αυτό το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ συμμετέχουν 3 μουσικοί των Calexico (μεταξύ αυτών ο Joey Burns και ο τρομπετίστας Jacob Valenzuela.
Μερικά πράγματα που ξέρω για την Amparo Sanchez
--Γεννήθηκε στη Γρανάδα της Ανδαλουσίας
-- Δημιοa
Το 2ο Kosmos Festival είναι ξανά εδώ για να παρουσιάσει μερικές από τις σημαντικότερες σύγχρονες τάσεις της world, ethnic, soul και Jazz σκηνής και σας προσκαλεί για άλλη μια χρονιά σε μια λαμπερή γιορτή της μουσικής και θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρων.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
1η μέρα - 11 Ιουνίου
The Specials
A message to you.Οι Specials ζουν και βασιλεύουν και όχι μόνο αυτό, κλείνουν και την πρώτη βραδιά του 2ου Kosmos Festival. Γύρνα πίσω το χρόνο και προσγειώσου ομαλά στο Coventry, στα τέλη της δεκαετίας του '70. Δες τα "μοντάδικα" μουτράκια του Jerry Dammers, του Terry Hall και του Lynval Golding να χοροπηδάνε στη σκηνή παίζοντας ska και rocksteady με punk attitude. Μια μπάντα που ξεκίνησε ως "The Automatics" το ΄77, για να μετονομαστεί αργότερα σε "The Coventry Automatics", να αλλάξει σύνθεση και να γίνει "The Specials AKA The Coventry Automatics", κατόπιν "The Specials AKA" κι εν τέλει "The Specials". Τα ονόματά τους ήταν περισσότερα από τα τρία στούντιο-άλμπουμς που έμελλε να ηχογραφήσουν μέχρι το 1984. Κι ήταν ο Joe Strummer των Clash -την εποχή που μεσουρανούσε το πανκ- που ενδιαφέρθηκε για τον ήχο των Specials και τους πρότεινε να ανοίγουν τις συναυλίες τους στην On Parole UK Tour. Κι ήταν το κίνημα του "Rock Against Racism" (RAR) που έφερε αυτήν τη μπάντα που αποτελείτο από λευκούς και μαύρους μουσικούς να βγει στο προσκήνιο και να γράψει τη δική της ιστορία. Το πρώτο τους single "Gangsters" κυκλοφόρησε το '79 και έφτασε στο Top-10 του Βρετανικού Chart. Και το πρώτο τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά ("Specials") είχε την υπογραφή του Elvis Costello στην παραγωγή.
Ακολούθησαν 2 ακόμα άλμπουμ αλλά εκεί γύρω στο '81 άρχισαν οι διαρροές (ο Terry Hall, ο Neville Staple και ο Lynval Golding έφυγαν από το γκρουπ για να σχηματίσουν τους "Fun Boy Three").
Τον Απρίλιο του 2008 η μπάντα θα γιόρταζε την επέτειο των 30 χρόνων της κι είπαν να το γιορτάσουν για τα καλά με μια δυνατή επανένωση που τους έφερε και πάλι στο δρόμο (το 2009) για μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία. Από την Αυστραλία και την Ιαπωνία μέχρι το Royal Albert Hall τον Μάρτιο του 2010.
Μερικά πράγματα που ξέρω για τους Specials
--To 1979 το τραγούδι τους "Too Much Too Young" (από το The Special AKA Live! EP) έφτασε Νο 1 στην Βρεττανία.
--Δύο χρόνια αργότερα (1981) το "Ghost Town" -κυκλοφόρησε μόνο σε single- βρέθηκε και πάλι στην πρώτη θέση του βρετανικού Single Chart.
--O Elvis Costello ήταν ο παραγωγός του πρώτου τους άλμπουμ (1979), στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και μια κλασσική ska σύνθεση του Dandy Livingstone ("Rudy, A message to you") που του ανάστρεψαν τον τίτλο.
--Η Belinda Carlisle έκανε δεύτερα φωνητικά στα άλμπουμ των Specials.
Dub Inc.
Με δύναμη από τη Γαλλία. Η reggae/dub μπάντα από το Saint- Etienne ήταν η αποκάλυψη του 1ου Kosmos Festival. Δικαίως λοιπόν κατέχει μια θέση και στο φετινό line-up, αφού η περσινή εμφάνιση ήταν εκρηκτική. Η μουσική τους είναι ένα δυνατό κράμα reggae, dub, ska, rap και hip-hop με επιρροές από την βόρειο-αφρικανική και αραβική κουλτούρα. Η μπάντα κλείνει φέτος 13 χρόνια ζωής και αμέτρητες εμφανίσεις σ' όλο τον κόσμο, αφού η "σκηνή" είναι το δυνατό τους χαρτί. Καταφέρνουν αβίαστα να γίνουν "ένα" με το κοινό τους σκορπώντας ισχυρές δονήσεις γαλλο-αλγερινού hip-hop και υπόγειας dub. Παιδιά μεταναστών οι ίδιοι, κατάφεραν σ' αυτά τα 3 άλμπουμ τους (κυκλοφορούν ακόμα 2 ΕΡ και 1 Live της μπάντας), τραγουδώντας στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα αραβικά και σε αφρικανικές διαλέκτους, να ενώσουν τις διαφορετικές κουλτούρες τους, να σχηματίσουν συμπαγή χορευτικό ήχο, να "μιλήσουν" με το στίχο τους για τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους, για τη λεηλασία του τρίτου κόσμου, για την κοινωνική ισότητα.
Μερικά πράγματα που ξέρω για τους Dub Inc
--Το τελευταίο τους άλμπουμ έχει τον τίτλο "Afrikya" και είναι η λέξη για την Αφρική που χρησιμοποιούν οι περισσότερες φυλές της.
--Ο ντράμερ της μπάντας, Γκρέγκορι "Zigo" Μαυριδοράκης, είναι ελληνικής καταγωγής.
--Σχηματίστηκαν το 1997 και αρχικά κυκλοφόρησαν 2 ΕΡ (1999 & 2001) που άρχισαν να τους κάνουν γνωστούς στη Γαλλία. Από το 2003 και μετά που βγήκε το πρώτο τους άλμπουμ (Diversitè) τα περισσότερα live τους είναι sold-out.
Staff Benda Bilili
Το πιο πιθανό είναι να μην έχετε ακούσει ποτέ τίποτα γι' αυτήν την "ανορθόδοξη" μπάντα από το Κονγκό, που ξεπήδησε στα charts της world music πριν από 2 χρόνια. Είναι να αναρωτιέται κανείς, πώς κατάφεραν αυτοί οι τύποι, που ζουν εξαθλιωμένοι ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους στους δρόμους της Κινσάσα (πρωτεύουσα του Κονγκό) να ηχογραφήσουν τα τραγούδια τους και να φτάσουν να τα παρουσιάζουν στην Ευρώπη. Οι Staff Benda Bilili αποτελούνται από 4 παραπληγικούς, καθηλωμένους στα αναπηρικά καροτσάκια τους (η πολυεμελίτιδα σαρώνει το Κονγκό που μετράει εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηρους, μιας και το εμβόλιο της ασθένειας είναι δυσεύρετο), έναν υιοθετημένο πιτσιρικά του δρόμου και άλλους 5 περιστασιακούς μουσικούς. Απίθανο.Ζουν στον ζωολογικό κήπο της Κινσάσα και τα μουσικά τους όργανά είναι αυτοσχέδια. Η ανεπιτήδευτη μουσική τους ξεπερνά τα όρια της κονγκολέζικης ρούμπας και ανακατεύεται με το rhythm 'n' blues και τη reggae. Μια πραγματική πρόταση, από το 2ο Kosmos Festival!
Μερικά πράγματα που ξέρω για τους Staff Benda Bilili
--Το όνομα της μπάντας σημαίνει "Δείξε ό,τι είναι κρυμμένο".
--Τα μουσικά τους όργανα είναι αυτοσχέδια. Οι κιθάρες τους χειροποίητες, τα κρουστά τους καθημερινά αντικείμενα (καρέκλες κ.ά.), αλλά οι μουσικές τους αληθινός θησαυρός.
--Το προστατευόμενο μέλος της μπάντας, ο πιτσιρικάς που υιοθέτησαν, είναι πια 18 χρονών και εκτός από την αυτοσχέδια κιθάρα του παίζει κι ένα είδος μονόχορδου λαούτου.
--Τους ανακάλυψε ο Vincent Kenis, ένας Βέλγος παραγωγός ειδικευμένος στην Κονγκολέζικη μουσική, που τους άκουσε τυχαία να παίζουν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Ήταν ο άνθρωπος που τους έβαλε στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους με τίτλο "Tres, Tres, Fort" (Πολύ, πολύ δυνατό).
--Το 2009 κέρδισαν το βραβείο του καλύτερου σχήματος στο Womex (World Music Expo).
2η μέρα - 12 Ιουνίου
Ojos de Brujo
Δύσκολα τους "διαβάζεις" αυτούς εδώ τους Βαρκελωνέζους. Θέλεις μόνο να τους βλέπεις στη σκηνή, να τους ακούς, να τους "χορεύεις". Θέλεις να νιώθεις την ισχυρή δόνηση των τραγουδιών τους.
Κι αν τους ρωτήσεις γιατί έβγαλαν το γκρουπ τους Ojos de Brujo (Τα μάτια του Μάγου) θα σου πουν ότι είναι η ματιά αυτών που βλέπουν πιο πέρα, όσων δεν εισπράττουν την πραγματικότητα όπως είναι, αλλά θέλουν να την αμφισβητήσουν.
Κι αν τους ρωτήσεις πώς ξεκίνησαν, θα σου μιλήσουν για μια παρέα της γειτονιάς τους που άρχισε να παίζει μουσική, μια παρέα που εξελίχθηκε σε κολεκτίβα στα τέλη της δεκαετίας του '90. Και τί σημαίνει κολεκτίβα; Σημαίνει ότι οι Ojos de Brujo συνεργάζονται με ομάδες γκράφιτι, με ακροβάτες και ντιζάϊνερς, με καλλιτέχνες του δρόμου, σημαίνει ότι μπορεί να βλέπεις μια ντουζίνα μουσικούς στη σκηνή αλλά οι Ojos de Brujo αριθμούν 25 μέλη που εργάζονται γι' αυτήν, σημαίνει ότι 3-4 φορές το μήνα τα λένε όλοι μαζί και αποφασίζουν συλλογικά τις κινήσεις του συγκροτήματος. Σημαίνει επίσης ότι τη μία μέρα θα τους δεις να παίζουν στην Αθήνα και την επομένη στην πλατεία της γειτονιάς τους διαμαρτυρόμενοι για τα δέντρα που κόβει ο Δήμος (συμβαίνει και αλλού) για να περαστούν σωλήνες φυσικού αερίου.
Το πρώτο τους άλμπουμ ήταν "χειροποίητο" κι αργότερα έφτιαξαν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία και μέχρι σήμερα χρηματοδοτούν οι ίδιοι τις παραγωγές τους. Κι όσο για τη μουσική τους; Κι αυτήν δύσκολα την περιγράφεις. Φλαμένκο, χιπ-χοπ, ρούμπα καταλάνα, αφρο-κουβανέζικοι ρυθμοί, στοιχεία απ' όλα αυτά τα είδη, μπλεγμένα τόσο εύστοχα που το χαρμάνι τους είναι εκρηκτικό.
Μερικά πράγματα που ξέρω για τους Ojos de Brujo
--Χρησιμοποιούν πολύ συχνά στα τραγούδια τους λέξεις από τη διάλεκτο calò, που οι τσιγγάνοι χρησιμοποιούν κυρίως στις μεταξύ τους συνομιλίες. Έτσι, το "Aocanà" σημαίνει "Τώρα" (το όνομα του τελευταίου τους άλμπουμ), το "Techarì" "Ελεύθερος", το "Barì" "Κόσμημα" κ.λ.π.
--Το τελευταίο τους πόνημα ("Aocanà") δημιουργήθηκε -και αφιερώθηκε- στα 2 παιδιά του γκρουπ, που ήρθαν στον κόσμο την ίδια περίπου περίοδο: το γιο της Marina (τραγουδίστριας και στιχουργού) και του Carlitos Sarduy (τρομπετίστα) και την κόρη του τσιγγάνου κιθαρίστα Ramon.
--To 2003 κέρδισαν το βραβείο του BBC 3 για το καλύτερο ευρωπαϊκό World γκρουπ.
--Έχουν δώσει τη μουσική τους σε ταινία για το Νταρφούρ και σε ντοκιμαντέρ για την κακομεταχείριση των ζώων.
--Έχουν παίξει σε δεκάδες συναυλίες διαμαρτυρίας (από την απελευθέρωση του Θιβέτ μέχρι το Gay Pride).
--Σε μια διοργάνωση του Δήμου Βαρκελώνης όπου θα έπαιζαν, αποχώρησαν την τελευταία στιγμή μιας και ο Δήμος ήθελε να επέμβει στο πρόγραμμα. Αντ' αυτού έδωσαν μια συναυλία στο πίσω μέρος ενός φορτηγού που κινούνταν στην πόλη και το κοινό ακολουθούσε την κινούμενη μπάντα.
--Οι στίχοι του "Techarì" μεταφράστηκαν σε 13 γλώσσες (μεταξύ αυτών και στα ελληνικά) και είναι διαθέσιμοι στο επίσημο site τους (www.ojosdebrujo.com). Με ένα κλικ μπορείς να τους κατεβάσεις στον υπολογιστή σου.
Shantel
Πραγματικό όνομα: Στέφαν Χάντελ. Επάγγελμα: Παραγωγός, DJ, μουσικός, remixer. Γερμανός, γεννημένος στην Φρανκφούρτη. Με καταγωγή από τη Μπουκοβίνα της Ρουμανίας(σήμερα χωρισμένη μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας). Στην πορεία φάνηκε ότι το γονίδιο που κληρονόμησε από τη γιαγιά ήταν ισχυρό... Ειδικότητά του το Balkan Beat. Και κάπου εδώ το πάρτι αρχίζει.
Ο Shantel ξεκίνησε από τα decks των γερμανικών κλαμπ, ως DJ, για να καταλάβει γρήγορα ότι οι αντιδράσεις του κόσμου σε καθαρόαιμες βαλκανικές τσιγγάνικες μελωδίες παιγμένες από μπάντες με χάλκινα (Fanfare Ciocarlia, Boban Marcovic κ.λ.π.) του έδειχναν το δρόμο. Κι αυτόν ακολούθησε.
Μέχρι να στεφτεί "Βασιλιάς του βαλκανικού dancefloor" και να κερδίσει το βραβείο του BBC Radio 3 στη world music το 2006, είχαν μεσολαβήσει αμέτρητα DJ set στα οποία ο Shantel "πάντρευε" βαλκανικές μελωδίες, τούρκικους αμανέδες, βουλγάρικα παραδοσιακά τραγούδια, ελληνικά λαϊκά με techno & disco beat. Ένα ξέφρενο πάρτι που σ' έκανε να χορεύεις μέχρι τελικής πτώσης, με την υπογραφή του "Shantel Bucovina Club". Κι έτσι, η παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής έγινε γνωστή σ' ολόκληρη την Ευρώπη και χορεύτηκε στα μεγαλύτερα κλαμπ της. Κι ύστερα, ένα ακόμη όνειρο του Shantel έγινε πραγματικότητα. Η Bucovina Club έδωσε τη θέση της στην Bucovina Club Orkestar. Ένα γκρουπ με χάλκινα, κρουστά και παραδοσιακά όργανα ήταν το επόμενο βήμα. Το τελευταίο του άλμπουμ έχει τον τίτλο "Planet Paprika" κι ο ίδιος λέει ότι το ονόμασε έτσι γιατί αισθάνεται πολίτης του κόσμου, χωρίς δεσμεύσεις, σύνορα και διαβατήρια. Αισθάνεται ότι κατάγεται από τον πλανήτη πάπρικα (sic).
Μερικά πράγματα που ξέρω για τον Shantel
--Η δική του ιστορία ξεκίνησε από ένα ταξίδι που έκανε στη Bucovina, για να γνωρίσει τον τόπο της καταγωγής του. Οι μουσικές που άκουσε εκεί τον έκαναν να στραφεί και να ψάξει αυτό το είδος.
--Το Cabaret Sauvage στο Παρίσι, η Κρατική Όπερα του Βερολίνου, το φεστιβάλ του Glastonbury, το Roskilde και το Tim Festival του Ρίο ντε Τζανέϊρο είναι μερικά από τα μέρη που έχει παίξει η Shantel Bucovina Club.
--Συμμετέχει στο σάουντρακ της ταινίας "The Edge of Heaven" (Η άκρη του Ουρανού) του Φατέχ Ακίμ που κέρδισε βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών το 2007.
--Έγινε ποπ ίνδαλμα στην Τουρκία, αφότου γύρισε το βίντεο-κλιπ του Disco Partizani στην Κωνσταντινούπολη.
--Ένα από τα τραγούδια του άλμπουμ "Disco Partizani" συμπεριλαμβάνεται στο σάουντρακ της τελευταίας ταινίας του Φατέχ Ακίμ "Soul Kitchen".
--Αυτό το καλοκαίρι, εκτός από το 2o Kosmos Festival, o Shantel και η Bucovina Club Orkestar θα εμφανιστούν στο Couleur Cafe Festival (25/6 στις Βρυξέλλες) ενώ θα ανοίξουν το Montreux Jazz Festival στις 6/7.
Amparo Sanchez
Ένα κορίτσι γεμάτο τρέλα. Γεμάτο ένταση και ψυχή πάνω στη σκηνή. Ένα κορίτσι που γεννήθηκε στη Γρανάδα της Ανδαλουσίας, έφτιαξε την πρώτη της μπάντα στα 16 της λίγα χρόνια πριν γίνει μητέρα, λάτρεψε τη Billie Holiday κι ύστερα "απέδρασε" στη Μαδρίτη στις αρχές της δεκαετίας του '90. Τι να κάνουμε; Έτσι συμβαίνει με τα ανήσυχα πνεύματα! Και πάμε πάλι απ' την αρχή.
Η Amparo Sanchez και οι βραχύβιοι "Amparo & the gang". Η Μαδρίτη και η δυναμική της πολυσυλλεκτικής της μουσικής. Η λατινοαμερικάνικη κοινότητα, οι κουβανέζικες επιρροές, τα μικρά κλαμπάκια της πρωτεύουσας και όχι μόνο που τα είδε να "καίγονται" από το χορό και μια φωτιά που πυροδότησε την πορεία της μέχρι σήμερα. "Ενέργεια, κίνηση, ζωή, μουσική", δηλαδή Amparo Sanchez.
Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία τους οι "Amparo & the gang" διαλύονται. Η Amparo συνεχίζει, ψάχνει, μαθαίνει, παίζει μουσική σε μικρά κλαμπ, φτιάχνει τους "Ampáranos del Blues" (Protect Us From the Blues), συναντά τον Manu Chao, γίνονται φίλοι, συνεργάτες και τον Δεκέμβριο του '96 "σκάει" το πρώτο demo των Amparanoia. Το δυνατό τους χαρτί είναι ένα χαρμάνι από rock, flamenco, reggae, afro-cuban, dub & electronica. Οι στίχοι τους μιλάνε για τον έρωτα, τη θλίψη, την απώλεια, την καθημερινότητα των ανθρώπων και τα προβλήματά της, την αξιοπρέπεια. Το πρώτο τους άλμπουμ (El Poder de Machín 1997) είναι χαρούμενο, διαθέτει ενέργεια και χρώματα. Δύο χρόνια αργότερα έρχεται το "Feria Furiosa" (1999) με τη συμμετοχή Βάσκων rock/punk μουσικών.
Για να φτάσουμε έτσι στο 2000. Η Amparo Sanchez φεύγει για το Μεξικό. Συναντά τους Ζαπατίστας. Φτάνει μέχρι την κοινότητα των Τσιάπας. Βοηθάει τον αγώνα τους με όποιον τρόπο μπορεί. Επιστρέφει στη Μαδρίτη και "στήνει" μια σειρά συναυλιών με φίλους μουσικούς με στόχο την ανέγερση σχολείων στην κοινότητα των Ζαπατίστας. Το Μάρτιο του 2001 η Amparo Sanchez επιστρέφει στο Μεξικό, για να πάρει μέρος στο καραβάνι των Ζαπατίστας, στο Μέξικo Σίτι.
Αμέτρητες συναυλίες στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο, τέσσερα ακόμα άλμπουμ για τους Amparanoia κι ένα τελευταίο (ζωντανή ηχογράφηση από το θέατρο Apollo της Βαρκελώνης) για να κλείσει έτσι κι αυτός ο κύκλος στην πορεία της Amparo, με μια "bye bye" τουρνέ.
Και πάμε πάλι απ' την αρχή. Προσωπική διαδρομή που φέρει τον τίτλο "Toucson Habana" και κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ή αλλιώς, η συνέχεια της γνωριμίας της Amparo Sanchez με τους Calexico, από εκείνη την πρώτη της εμφάνιση μπροστά στο βρετανικό κοινό πριν από 6 χρόνια, όταν οι Calexico την κάλεσαν να παίξει με τους Amparanoia στο Royal Festival Hall. Σ' αυτό το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ συμμετέχουν 3 μουσικοί των Calexico (μεταξύ αυτών ο Joey Burns και ο τρομπετίστας Jacob Valenzuela.
Μερικά πράγματα που ξέρω για την Amparo Sanchez
--Γεννήθηκε στη Γρανάδα της Ανδαλουσίας
-- Δημιοa