Noiz Forum

BillTrantos
BillTrantos
Ρε μαέστρο, αφού πάνε τα χέρια σου με τα πλήκτρα, τι τη θες τη γκιθάρα;

Εδώ κάνουμε αμάν να μάθουμε να βαράμε κάνα πλήκτρο μπας και σωθούμε με τα μίντια κι εσύ πας στα ανάποδα.

Δυστυχώς η φάση guitar/midi δεν έχει τσουλήσει ακόμα αξιοπρεπώς. Ένα σχετικά balanced take εδώ:

A
Ali Barout
"Ρε μαέστρο, αφού πάνε τα χέρια σου με τα πλήκτρα, τι τη θες τη γκιθάρα;"

Για το μίου μίου. Για την μικροεκφραστικότητα, για το βιμπρατάκι, για το κατιτίς. Δεν είμαι οπωσδήποτε κολλημένος στην "γκιθάρα" σώνει και καλά. Κι ένα 57άρι να είχα στο χέρι και απλά να έσπρωχνα το amplitude του εισερχόμενου σήματος σε ένα mod ωστε να πειράζει το πιτς π.χ. ή το volume ή οτιδήποτε, ευχαριστημένος θα ήμουν. Της γκιθάρας το πλαγκιν, το καταλάβαινε αυτόματα το σήκωμα, και σχετικά επιτυχημένα. Αλλά δεν μου έκατσε.

Σε αφήνω τώρα να δω το βίντεο. Δεν ήξερα ότι θα βγει το ΤΡΙΟ. Ευχαριστώ!

BillTrantos
BillTrantos
Ο συγκεκριμένος πραγματικά κάνει μαγικά με midi guitar.

Με είχε ψήσει πάααρα πολύ όταν τον είχα ανακαλύψει, αλλά μετά είδα πόση ταλαιπωρία θέλει το σετάρισμα ενός τέτοιου system που θεώρησα προτιμότερο (και ωφελιμότερο) να κάτσω να μάθω πλήκτρα.

fusiongtr
fusiongtr
"για να μην κατεβαίνω στο αυτοκίνητο να κουβαλάω μικρόφωνα και καλώδια"

Μάλιστα.

Άλλοι έχουνε μπύρες στο αμάξι, άλλοι έχουνε μικροφωνική ολάκερη ...

Απόψης είναι αφτές.

A
Ali Barout
Εξαρτάται. Π.χ. βλέπω ότι έχει το TEC breath, που το λιγουρεύομαι τόσο καιρό, και που δεν μπορώ να το βρω στην αγορά την ευρωπαϊκή. (και στο σάιτ το σουηδικό δεν στέλνουν ελλάδα)

Αυτό είναι για μενα μια λύση hardware. Φυσάς, αναθέτεις, πειράζεις.

Μια λύση software σαν το midi guitar, κι αυτή στέκει. (γι' αυτά που θέλω εγώ, έτσι; Δεν είπαμε να γίνουμε μάγοι της Midi κιθάρας στα γεράματα.) Εδώ ο μαν χρησιμοποιεί ΚΑΙ σόφτγουερ, ΚΑΙ το breath controller ως πηγή modulation για να ασχημονήσει (?) με το όργανο. Δεν με ενδιαφέρει τόσο γερό σεταπ. Για να το πω κι αλλιώς.

Και τώρα, αν κάνω λίγη προπόνηση, πιάσω ένα 57άρι, τραγουδήσω πάνω από ένα σύνθ παρτ "ουουΟΥΟΥΟΥΟΥοουουου", και μετά πάω στο Variaudio και κάνω amplitude to CC, τη δουλειά μου την κάνω. Αλλά αυτό είναι offline process. Σε δεύτερο χρόνο. Εγώ ψάχνω αν υπάρχει ένας φιλικός προς τον μπουμπούνα (εμένα) τρόπος ώστε να μπορώ να εισάγω μικρο βιμπράτα, αττάκα, ώστε να γλιτώνω (ή αν όχι να γλιτώνω, να βλέπω ΠΟΙΟ περίπου είναι το σχήμα του controller από την εκτέλεση, και να το ρετουσάρω αργότερα).

Για το tec με κόβω, αλλά θέλω να αποφύγω τα τελωνεία και τα άμαζον και τα ιμπέι. Να μπορούσα να το πάρω από ευρώπη απλά add to cart, και μην τον είδατε μην τον απαντήσατε.

fusiongtr
fusiongtr
"βλέπω ότι έχει το TEC breath, που το λιγουρεύομαι τόσο καιρό, και που δεν μπορώ να το βρω στην αγορά την ευρωπαϊκή. (και στο σάιτ το σουηδικό δεν στέλνουν ελλάδα)"

Να 'σαι καλά, δεν κάνει τίποτα ... :classic_tongue:

https://www.ebay.com/itm/224710241063?hash=item3451c62b27:g:vVoAAOSwMAlhn4-a

A
Ali Barout
Το είδα αυτό, είδα και το 2 που το λιγουρεύομαι πιότερο, και κάνει 360. Αλλά δεν ξέρω, το ιμπέι το θεωρώ έσΚατη λύση. Το ξέρω δηλαδή ότι η εταιρεία τα πουλάει, αλλά γιατί φίλος ιμπέις; να κάνεις έναρξις στην εφορία, γκατάστημα λιανικής, ναποδώσεις ΦΠΑν σουηδικόν.

(Πλάκα πλάκα θα το σκεφτώ και για το απλό. Γιατι το άλλο με τα 360 δεν με ξεπλένει η θάλασσα. Θα πρέπει να το κανονίσω να το ξεφουρνίσω στη γυναίκα με τον @gkourmoul1 μπροστά, μεγάλη η χάρη του, και βοήθειά του, προστάτη των gasόπληκτων και των αγοραίς αναξιοπαθούντων)

gkourmoul1
gkourmoul1
Θα σου στείλω εικόνισμα μου, υπογεγραμμένο. Ή μάλλον θα σου στείλω της γυναίκας μου. Αγία που με ανέχεται....

BillTrantos
BillTrantos
@Ali Barout σχετικά με τον τύπο στο βίντεο που σου έστειλα.

Χίλιες φορές να βαράω πλήκτρα και να πειράζω με το χέρι expression/dynamic layers, παρά να φυσάω κάπου και να παίζω κιθάρα με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό που κάνει ο τυπάς μου φαίνεται αδιανόητο σε σημείο diminishing returns.

Επειδή όμως φαίνεται ότι το γουστάρει, 100% πάσο από μένα. Είμαι σίγουρος ότι αν έχεις ένα πνευστό midi controller και τα πλήκτρα σου θα κάνεις αντίστοιχη δουλειά με πολύ λιγότερο κόπο και χρήμα.

fusiongtr
fusiongtr
Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις Bill.

Συνήθεια είναι.

Εδώ υπάρχουν άλλα αντίστοιχα breath controllers, που φυσάς και δαγκάνεις κιόλας.

Και ανάλογα το πώς δαγκάνεις αλλάζει η εκφραστικότητα της νότας.

Σοβαρά μιλάω.

https://www.tecontrol.se/products/usb-midi-breath-bite-controller-2

BillTrantos
BillTrantos
Όποιον έχω ακούσει να βγάζει σοβαρό αποτέλεσμα με τέτοιο setup (εννοώ κιθάρα συν κάτι άλλο) έχει τα παρακάτω:

- Του κόσμου τις ώρες στο να μεταβάλλει την τεχνική του, ώστε να "ακούει" το μασίνι.

- Του κόσμου τις ώρες στο να καλιμπράρει ρυθμίσεις, ειδικά όταν μιλάμε για πολλές διαφορετικές βιβλιοθήκες (Kontakt και μη) και διαφορετικά όργανα (πιάνο, βιολί, πνευστά, κλπ)

- Κάποιου τύπου sustainer για long notes.

- Κάποιου τύπου midi pickup.

Έχοντας όλα αυτά, πάλι δε λύνονται θέματα όπως accurate strumming tracking και latency. Ρωτάω λοιπόν. Γιατί να γίνουν όλα αυτά, ενώ μπορείς να μάθεις ένα έξτρα όργανο (με όλα τα benefits που έχουν τα πληκτροειδή), αντί να προσπαθείς να τετραγωνίσεις τον κύκλο;

Σίγουρα υπάρχει κόσμος που έχει κάνει αυτό που λες Στρατό και το έχει κάνει άριστα. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι εύκολο, απλό και cost effective. Οπότε εγώ από τη σκοπιά μου, αναρωτιέμαι αν αξίζει.

Και πολύ θα ήθελα να αξίζει, γιατί έτσι δε θα χρειαζόταν να μπλέξω με πλήκτρα μετά από τόσα χρόνια κιθάρας και μάλιστα σε μια περίοδο που δε μου επιτρέπει να κάτσω να λιώσω με έναν δάσκαλο της προκοπής.

fusiongtr
fusiongtr
Bill μου να σου πω τα εξής πάνω σ' αυτά που γράφεις ...

Και με τα πλήκτρα χρειάζεσαι ....

- Του κόσμου τις ώρες στο να μεταβάλλει την τεχνική του, ώστε να φραζάρει ανάλογα με το όργανο το οποίο προσομοιώνει

- Του κόσμου τις ώρες στο να καλιμπράρει ρυθμίσεις, ειδικά όταν μιλάμε για πολλές διαφορετικές βιβλιοθήκες (Kontakt και μη) και διαφορετικά όργανα (πιάνο, βιολί, πνευστά, κλπ)

- Του κόσμου της ώρες για να αποκτήσει μια απλά σχεδόν επαρκή τεχνική στα πλήκτρα για να μπορεί να τα χειριστεί.

- Του κόσμου τις ώρες για να μάθει να χειρίζεται τις midi παραμέτρους στο πλήκτρο του real time

Σχετικά με τα υπόλοιπα που έγραψες ...

- Κάποιου τύπου sustainer για long notes (δεν χρειάζεται στην κιθάρα, και στο λέω από προσωπική εμπειρία, στο sax τουλάχιστον όσο κράταγες την νότα αυτή ακουγόταν).

- Κάποιου τύπου midi pickup (φυσικά, ή κάποιου τύπου software, ή κιθάρα με midi access).

BillTrantos
BillTrantos
Δυστυχώς στο φορμάτ των ποστ δε μπορώ να κάνω quote, οπότε...

- Του κόσμου τις ώρες στο να μεταβάλλει την τεχνική του, ώστε να φραζάρει ανάλογα με το όργανο το οποίο προσομοιώνει
Σύμφωνοι.

Εδώ όμως όχι. Μία φορά σέταρα τα 2 midi keyboards για όλες μου τις βιβλιοθήκες και τέλος. Ούτε μισή ώρα.

- Του κόσμου της ώρες για να αποκτήσει μια απλά σχεδόν επαρκή τεχνική στα πλήκτρα για να μπορεί να τα χειριστεί.

- Του κόσμου τις ώρες για να μάθει να χειρίζεται τις midi παραμέτρους στο πλήκτρο του real time
Σύμφωνοι, αν και κατά τη γνώμη μου τα πλήκτρα έχουν πολύ μικρότερο entry barrier από midi guitar.

- Κάποιου τύπου sustainer για long notes (δεν χρειάζεται στην κιθάρα, και στο λέω από προσωπική εμπειρία, στο sax τουλάχιστον όσο κράταγες την νότα αυτή ακουγόταν).
Εγώ με αυτό το ζήτημα είχα θέματα και μετά από online ψακτική είδα ότι αρκετός κόσμος έλεγε το ίδιο.

- Κάποιου τύπου midi pickup (φυσικά, ή κάποιου τύπου software, ή κιθάρα με midi access).
Δυστυχώς ό,τι software δοκίμασα ήταν μάπα, γι'αυτό και έγραψα αποκλειστικά midi pickup γιατί νομίζω είναι μονόδρομος.

fusiongtr
fusiongtr
"Εδώ όμως όχι. Μία φορά σέταρα τα 2 midi keyboards για όλες μου τις βιβλιοθήκες και τέλος. Ούτε μισή ώρα."

Και γιατί έχεις την εντύπωση ότι στην κιθάρα είναι διαφορετικά?

Κάθε μηχάνημα (πχ το Axon AX-500 που έχω εγώ) έχει ρυθμίσεις που τις κρατάει, μπορείς να τις σώσεις.

Προσωπικά μου φαίνεται πιο δύσκολο στα πλήκτρα το να βάλω την απαραίτητη δύναμη πχ για το σωστό velocity, από ότι μου φαίνεται στην κιθάρα (πόσο δυνατά θα χτυπήσω την χορδή).

Το δυνατό σημείο των πλήκτρων είναι το καλό tracking.

Εκεί η κιθάρα πάσχει πολύ.

Και βέβαια, το γεγονός ότι μαζί με τις σωστές νότες, μεταφέρονται σε midi και ένα κάρο artifacts και ghost notes από την αναπόφευκτη κάποιες φορές συνήχηση.

BillTrantos
BillTrantos
Μάλλον δεν εξήγησα καλά τι εννοούσα. Στα πλήκτρα μου πήρε μισή ώρα γιατί είναι η φύση του οργάνου τέτοια που μπορούσα να έχω τις ίδιες ρυθμίσεις σε όλες τις βιβλιοθήκες και απλά άλλαξα τα velocity settings γιατί το μεγάλο controller είναι μια πλαστικούρα, ενώ το μικρό έχει semi-weighted keys.

Στην κιθάρα κάθε βιβλιοθήκη ήθελε διαφορετικές ρυθμίσεις σε κάθε παράμετρο. Ακόμα και μία φορά να το κάνεις ανά βιβλιοθήκη, μέχρι να το κάνεις, αλλά και να βρεις και τι σε βολεύει, καληνύχτα... Μιλάω πάντα για λύσεις software, με hardware δεν έχω ασχοληθεί γιατί δε θέλω να βάλω midi pickup πάνω στη μοναδική μου κιθάρα.

Ξαναλέω πως δεν αμφιβάλω ότι μπορείς να έχεις σοβαρό και βολικό αποτέλεσμα. Έχω δει success stories online, αλλά και το δικό σου σαχλόφωνο ήταν ΤΟΠ. Για μένα δεν ξέρω αν κάνει και αν δικαιολογώ τον κόπο και το learning curve.

fusiongtr
fusiongtr
Όλα δεκτά, αλλά αυτό γιατί?

"δε θέλω να βάλω midi pickup πάνω στη μοναδική μου κιθάρα"

Όλα εξωτερικά γίνονται, δεν πειράζεις τίποτα στην κιθάρα.

Μπαίνει και βγαίνει και ξαναμπαίνει εύκολα.

Η κιθάρα μένει όπως είναι, δεν την πειράζεις καθόλου.

Back