The case for gigging with a solid-state amp

Κοίτα όχι ακριβώς, ο JC120 είναι παραδοσιακό solid state με op-amps στην προενίσχυση ενώ ο Katana είναι αμιγώς ψηφιακός, με το που μπει το σημα ψηφιοποιείται και όλη η δουλειά γίνεται στο DSP, όπως στους περισσότερους modeller. Oι Roland Cube παρεπιπτόντως, ειδικά οι μεγαλύτεροι, έχουν πολύ αξιοπρεπή μοντελοποίηση του JC120 και αν δεν απατώμαι το DSP τους είναι ο προπατέρας του Katana.

Αλλά αν το πιάσουμε γενικά για solid state live, υπάρχει δείγμα γραφής απο πολλούς.

Με τον JC120 καλή ώρα έχει βγει η σάρα και η μάρα, απο Smiths μέχρι Slowdive

O Borland επίσης παίζει φανατικά με JC120 μαζί με άλλους ενισχυτές

O Holdsworth έπαιζε για χρόνια με LAB L5, o ΒΒ King το ίδιο

Στο κλασσικό βίντεο του Santana στο Woodstock '69 παίζει με τρανζιστοράτο Gallen Krueger

Στο ίδιο σκηνικό ο Fogerty με τους Kustom επίσης τρανζίστορ

O Dimebag έστησε όλο τον ήχο των Pantera με τους Randall RG100

O Greenwood των Radio Head παίζει συχνά ένα σάπιο Fender 85 (o μικρός ενισχυτής με τα κόκκινα knob) για distorted ήχους

Κοίτα όχι ακριβώς, ο JC120 είναι παραδοσιακό solid state με op-amps στην προενίσχυση ενώ ο Katana είναι αμιγώς ψηφιακός, με το που μπει το σημα ψηφιοποιείται και όλη η δουλειά γίνεται στο DSP, όπως στους περισσότερους modeller. Oι Roland Cube παρεπιπτόντως, ειδικά οι μεγαλύτεροι, έχουν πολύ αξιοπρεπή μοντελοποίηση του JC120 και αν δεν απατώμαι το DSP τους είναι ο προπατέρας του Katana.

Αλλά αν το πιάσουμε γενικά για solid state live, υπάρχει δείγμα γραφής απο πολλούς.

Με τον JC120 καλή ώρα έχει βγει η σάρα και η μάρα, απο Smiths μέχρι Slowdive

O Borland επίσης παίζει φανατικά με JC120 μαζί με άλλους ενισχυτές

O Holdsworth έπαιζε για χρόνια με LAB L5, o ΒΒ King το ίδιο

Στο κλασσικό βίντεο του Santana στο Woodstock '69 παίζει με τρανζιστοράτο Gallen Krueger

Στο ίδιο σκηνικό ο Fogerty με τους Kustom επίσης τρανζίστορ

O Dimebag έστησε όλο τον ήχο των Pantera με τους Randall RG100

O Greenwood των Radio Head παίζει συχνά ένα σάπιο Fender 85 (o μικρός ενισχυτής με τα κόκκινα knob) για distorted ήχους

Ναι ρε συ, το ξέρω ότι δεν έχουν σχέση σαν κυκλώματα. Προπάππους του το είπα οτι είναι και καλά και οικογένεια ρόλαντ και τα 2 απλά μερικές γενιές πίσω.
Συμφωνώ με αυτά που γράφεις, στα 80ς το μισό ροκ jc120 ήταν (οκ ίσως υπερβολή το μισό, αλλά φοριόταν πολύ ΚΑΙ στο στούντιο).

Δεν είναι λίγο overkill ο λαμπάτος για το σπίτι; Θέλω να πω, οκ, έχεις καλύτερο tone, αλλά για να παίξεις μόνος έχει πιο πολύ πλάκα με backing tracks εκτός κι αν είσαι ο Joe Pass. Εκεί υπεισέρχεται βάσιμα η έννοια του να παίξεις στον υπολογιστή με κάρτα ήχου
Δεν το καταλαβαίνω αυτό το overkill εγώ μια χαρά παίζω με τους λαμπατους σου σπίτι.Πιο πολύ με τον blackstar 1w βέβαια και λιγότερο με τον 50αρη jvm.Το θέμα είναι ότι μόνο στο σπίτι καταλαβαίνω την διαφορά στον ήχο στο live όλα ίδια μου ακούγονται με την φασαρία.Βαλε και το λιγότερο βάρος ευκολίες κτλ.

Σχεδόν όλο το 90s Death Metal είχε βασιστεί στους Marshall 8100 Valvestate (οκ, αυτοί ήταν υβριδικοι με λάμπα σε προενισχυση) και στους Ampeg VS 140C. Επίσης ένας Peavey Bandit που είχα παλιότερα έσπερνε στα καθαρά αλλά και στο distortion (και σε ένταση)...

Το παρακατω βιντεακι 8 ετων μαλιστα, πολυ πριν τις τελευταιες εξελιξεις με το NAM A2 και τα τοιαυτα, ξεκαθαριζει μια και καλη το ερωτημα του αν ειναι ο συνδυασμος modelling και solid state amp αρκετα καλος

Τωρα, αν καποιος μερακλωνει να παιζει με λαμπατο και θελει ξερω γω 101% αυθεντικο vintage power amp OD ηχο κλπ, πολυ καλα κανει και γιασαν του μαγκα. Αλλα οτι πλεον η εναλλακτικη ειναι παραπανω απο ικανοποιητικη, ειδικα εφοσον μιλαμε για κατι πιο προσγειωμενο απο τα γεματα σταδια του papa het κλπ, αυτο ειναι γεγονος, αρα οτι γουσταρει ο καθενας χωρις ενδοιασμους και χωρις cork sniffing αντιμετωπιση.

Απο την αλλη, οι καθαρα solid state ενισχυτες στυλ roland jc και τετοια, ειναι ενας εντελως αλλος ηχος, οπως ξερω γω ο direct to console και δεν ξερω τι αλλο, οποτε εκει δεν υπαρχει θεμα συγκρισης, ειναι καθαρα θεμα προτιμησης και γουστου.

Last edited:
Με το ψάξιμο για τον JC μου κέρασε ο αλγόριθμος αυτό το ωραίο βίντεο με την ιστορία του.

Ιστορικό piece of gear, τι να λέμε, ο ήχος μιας εποχής.
(ο τύπος στο βίντεο νομίζω το χάνει με το perception των solid state στα 70ς)

Απο την αλλη, οι καθαρα solid state ενισχυτες στυλ roland jc και τετοια, ειναι ενας εντελως αλλος ηχος, οπως ξερω γω ο direct to console και δεν ξερω τι αλλο, οποτε εκει δεν υπαρχει θεμα συγκρισης, ειναι καθαρα θεμα προτιμησης και γουστου.
Ισχύει, αλλά για όλες τις λύσεις δεν ισχύει το ίδιο; Κάνεις επιλογές ανάλογα με το τί ήχο θέλεις.
Το πήρα το θρεντ σαν λαμπα vs the world και μου εντύπωση να βλέπω τον Βαι με τζαζ κόρους. Για αυτό που έπαιζε ήταν ο ιδανικός όμως. Οπότε να το το case. Υπάρχει μάλιστα από τα μιντ 70ς. (btw και στο βίντεο που έβαλα δεν έχουν μόνο τζαζ κόρους. Ο Belew έχει σίγουρα και το κλασικό του axe fx, o Vai δεν ξέρω.)

Ιστορικό piece of gear, τι να λέμε, ο ήχος μιας εποχής.
(ο τύπος στο βίντεο νομίζω το χάνει με το perception των solid state στα 70ς)
Φαντάζομαι ανεφέρεται στις πολύ πρώτες υλοιποιήσεις με τρανζίστορ στα late 60s / early 70s, όπως πχ το παρακάτω διαμάντι, που όντως τότε τους είχαν πάρει όλοι με τις πέτρες και δικαίως. Μετά τον JC άλλαξε το σκηνικό σίγουρα, και θα έλεγα μόνο στα mid 90s ξαναχάλασε όταν το solid state έγινε συνωνυμο με φτηνά μικρά ενισχυτάκια με το πιο κλασσμένο 8ιντσο που μπορεί να βρεθεί στην αγορά.

1786194991621.png

Φαντάζομαι ανεφέρεται στις πολύ πρώτες υλοιποιήσεις με τρανζίστορ στα late 60s / early 70s, όπως πχ το παρακάτω διαμάντι, που όντως τότε τους είχαν πάρει όλοι με τις πέτρες και δικαίως. Μετά τον JC άλλαξε το σκηνικό σίγουρα, και θα έλεγα μόνο στα mid 90s ξαναχάλασε όταν το solid state έγινε συνωνυμο με φτηνά μικρά ενισχυτάκια με το πιο κλασσμένο 8ιντσο που μπορεί να βρεθεί στην αγορά.

Προβολή συνημμένου 54126
Ναι σε αυτούς αναφέρεται, οι οποίοι μόνο cheap δεν ήταν. Απλά αναξιόπιστοι και δεν έβγαζαν τον ήχο που είχαν στο μυαλό τους τότε. Αλλά σαν προ τεχνολογία του μέλλοντος λανσαρίστηκαν.
Φτηνοί για practice όντως στα 90ς έγιναν.

Ναι στο cheap εχεις δικιο όντως!
@odis13 με το μαχαίρι στο λαιμό, solid state ή modelling amp;

Κοίτα για χρήση στο σπίτι χωρις πολλα πετάλια κλπ οι modelling έχουν το προφανές advantage οτι σου δίνουν πολλούς ήχους. Πιτσιρικάς είχα πάρει εναν Roland Cube 30 και ήταν εξαιρετικός για αυτό που ήθελα, έπαιζα στο σπίτι και είχα και το slapback μου έτοιμο, και το modulation μου όταν το χρειαζόμουν και 2-3 διαφορετικούς ήχους distortion και όλα κομπλε, άρχοντας. Ακόμα τον έχω δηλαδή στο πατρικό μου, καμια φορά που είμαι Ελλάδα τον βγάζω απο την αποθήκη και γρατσουνάω και το ευχαριστιέμαι μια χαρά.

Αλλά αν έχω τα πετάλια μου και θέλω έναν ήχο σαν βάση, και μπορώ να τον πάρω απο έναν solid state γιατί να μπλέξω με modelling? Να στο πω αλλιώς, γιατί να δώσω 3-4 κατοστάρικα για έναν Katana πχ και να τον χρησιμοποιώ στο καθαρό του με κλειστά τα εφε όταν μπορώ με τα μισά λεφτά να πάρω έναν solid state που έχει τον απέθαντο, με καλύτερο speaker και overall καλύτερο ήχο σαν βάση?

Και δεν χρειαζεται καν μαχαίρι στο λαιμό, έχω αναφέρει αρκετές φορές τον solid state που παίζω και στο σπίτι αλλά και σε live ενώ θα μπορούσα να κουβαλήσω λαμπάτο, ίσα ίσα τις προάλλες αγόρασα και δεύτερο αν είδες το thread.

Μέσα στη χρονιά έτυχε να παίξω στο ίδιο μαγαζί 3 φορές. Τη μια είχα τον Session μου, μια χαρά και ο ήχος μου και το monitoring μου επι σκηνής και όλα. Την άλλη έπαιξα έναν σαπιο τρανζιστοράτο Ibanez 30 W που είχαν backline, και ξέρεις τι? Κομπλέ ήταν, και οκ ήταν ο ήχος και μια χαρά με άκουγα. Την τελευταία είχαν εναν Line 6 Spider μεγάλο και ότι και να του έβαζα πάνω ακουγόμουν άστα να πάνε, τζιτζίκια galore και με το που έμπαινε η μπάντα στα ρεφρέν έπαιζα στα τυφλά και ας τον είχα δίπλα μου σε δυνατή ένταση, εξαφανιζόταν επι σκηνής.

Στην τελική το κάθε επιμέρους μηχάνημα είναι διαφορετικό, υπάρχουν και καλοι και μάπα σε κάθε είδος και budget.

Ακούω όλη μέρα ένα πρόσφατο live του τιτανομέγιστου Welles και βλέπω ότι ο κιθαρίστας του (Adam Meisterhans) παίζει με έναν blackface Princeton και έναν solid state Peavey, μάλλον Backstage Plus?

Στο 37:48 για το σόλο με collaborative Bigsby action

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back