Προς το περιεχόμενο

Πίνακας συμμετοχής

  1. roberto30

    roberto30

    Μέλος


    • Βαθμοί

      3

    • Αναρτήσεις

      1160


  2. Panos Kostagiannis

    Panos Kostagiannis

    Μέλος


    • Βαθμοί

      2

    • Αναρτήσεις

      592


  3. fusiongtr

    fusiongtr

    Solist


    • Βαθμοί

      2

    • Αναρτήσεις

      21936


  4. gkourmoul1

    gkourmoul1

    Μέλος


    • Βαθμοί

      1

    • Αναρτήσεις

      9837


Δημοφιλές περιεχόμενο

Προβολή δημοσφιλέστερου περιεχομένου σε 02/04/22 σε όλα

  1. Το κομμάτι μου άρεσε πολύ. Και μόνο γι' αυτό ένα μεγάλο "ΜΠΡΑΒΟ". Ενστάσεις δικές μου. - Δεν μου άρεσε ο ήχος της κιθάρας στο ριφ, θα τον ήθελα πιο ψωμωμένο με λίγο περισσότερο gain και διαφορετικό eq (απλά το δικό μου γούστο). - Δεν μου άρεσαν τα τύμπανα ούτε σαν χτυπήματα ούτε σαν ήχος. - Υπάρχουν χρονικές ανακολουθίες μεταξύ τυμπάνων και κιθάρας, χωρίς να ξέρω ποιο από τα δύο ευθύνεται περισσότερο. Σε κάποια σημεία η κιθάρα βιάζεται να σκάσει, ενώ σε κάποια άλλα σημεία υπάρχει μια ταμπουριά που χρονικά δεν στέκεται καλά ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ. Και μόνο το κομμάτι αρκεί όμως για πολλά συγχαρητήρια. Από τα καλύτερά σου συνθετικά, και βέβαια μπράβο και στον Πάνο για τους στίχους αλλά και την πολύ καλή μελωδία της φωνής.
    2 βαθμοί
  2. Μπράβο ωρέ παλικάρια! Τραγουδάρα φτιάξατε!
    2 βαθμοί
  3. Μπράβο ρε μάγκες, ροκια μέχρι το κόκαλο και θα συμφωνήσω για τους στίχους οτι ειναι εξαιρετικοι όπως και όλο το κομμάτι βεβαία.
    2 βαθμοί
  4. Πολύ δύσκολο αλλά συνάμα μοντέρνο άκουσμα στο οποίο, σύμφωνα με όσα έχω ακούσει από εσένα, είσαι expert! Γιώργο είσαι πολύ μπροστά!
    1 βαθμός
  5. Δυο πραγματάκια... 1) Το ίδιο ριφ στα κουπλέ και στα ρεφραίν; 2) Βγάλε την διπλομποτιά από κάμποσα σημεία 3) Λίγο γρέζι στην φωνή ποτέ δεν έκανε κακό... 4) Οι πρώτες νότες στο αρμόνιο μόνο σε μένα θύμισαν το S.A.G.A.P.O? Η μελωδία της φωνής πολύ καλή!
    1 βαθμός
  6. 1 βαθμός
  7. Εάν υπήρχε μια κατηγορία "strat-like, superstrats", τότε θα έβλεπες τις μισές πραγματικές στρατ.
    1 βαθμός
  8. Χαιρετώ τη παρέα με "νέο" έργο. Πιανιστικό έργο για έξι χέρια σε ένα πιάνο, γραμμένο κατόπιν παραγγελίας για το Pythia Trio (Μυρτώ Ακρίβου, Ηρώ Μενέγου, Θάλεια Παπαδοπούλου), το οποίο ναι μεν γράφτηκε το 2020 αλλά, λόγω των μέτρων covid κλπ, μόνο φέτος κατάφερε να παιχτεί ζωντανά στο Ωδείο Αθηνών (εξού και το "νέο" παραπάνω). Το πρόγραμμα περιελάμβανε αμιγώς νέες συνθέσεις που ανέθεσε το τρίο στους συνθέτες: Νίκη Κρασάκη, Σταμάτης Πασόπουλος, Μιχαλής Παρασκάκης, Νικόλας Τζώρτζης, Άντης Σκορδής, Ανθή Δαμβουνέλη, Γιώργος Μουρκούσης. Σας παραθέτω και το κείμενο που συνοδεύει το έργο μου: Το έργο Proximal πραγματεύεται την αιώνια διαμάχη με το χρόνο. Τη μάταιη προσπάθεια του ανθρώπου να εξουσιάσει, και τελικά να καταλύσει, αυτή τη δύναμη οδηγώντας τον ίδιο σε μια ατέρμονη κίνηση της οποίας γίνεται δέσμιος. Οι εκτελεστές, τα μουσικά υλικά αλλά και το ίδιο το μουσικό όργανο, τοποθετούνται πίσω από το πρίσμα ενός διαστηματικού concept με σκοπό να αποκτήσουν μια σχέση αλληλεπίδρασης και παλμικότητας που θα τα οδηγήσει στην ολότητα. Αναλυτικότατες πληροφορίες για το προτζεκτ των κοριτσιών θα διαβάσετε εδώ. Το ηχητικό που ανεβάζω εδώ δεν είναι live αλλά γραμμένο μέσω VST (το Grand Rhapsody της waves αν δε κάνω λάθος) με επιπλέον κάποιους ηχογραφημένους ήχους (χτυπήματα, τσίμπημα χορδής μέσα στο πιάνο, παίξιμο με τρίχα δοξαριού κλπ) που δεν μπόρεσα να έχω αλλιώς. Αναμένω σχόλιά σας υγ: το εικαστικό έργο που συνοδεύει το κομμάτι στο soundcloud το έχει φιλοτεχνηθεί η αδελφή μου Αθηνά Μουρκούση.
    0 βαθμοί
  9. Ενα κομμάτι που ξεκίνησα να γράφω πριν κάμποσους μήνες και το είχα σταματήσει λόγω απουσίας στίχων (δεν ήθελα να το κάνω ορχηστρικό). Την παράσταση έσωσε ο αγαπητός, και πάντα πρόθυμος, Πάνος @PAL, που μου έγραψε στίχους κομμένους ραμμένους για το κομμάτι αυτό. SPIDER GAME You keep wrapping me in silk threads, pouring venom into my veins. When the day gets to night and the sun stops shining. like a spider you get place. As I am for you the perfect victim, I get attacked by several ways. But when you 'll stop I will start and the roles will change, you will be my late night game. Come and get me, lets show tonight from what we are made. Come and get me, lets play together your spider game. Now you are hiding behind your secrets and you have no more talk to say. When the day gets to night and the sun stops shining, like a spider you get your place. Come and get me, lets show tonight from what we are made. Come and get me, lets play together your spider game.
    0 βαθμοί
  10. Έτσι έχτισα και εγώ αυτή τη φωνή που ακούτε και σας μαγεύει ??
    0 βαθμοί
  11. Με 3 πακέτα Camel άφιλτρα την μέρα, σε 2-3 μήνες έγινες Joe Cocker...?
    0 βαθμοί
  12. Η μελωδία μου ηρθε, μαζί με τον στιχο, τραγουδισμένη από τον Πάνο. Αυτό θα πει εξυπηρέτηση. Με το κουτάλι στο στόμα μου την έβαλε, κυριολεκτικά. Στα ρεφρέν έχω συνέχεια διαφορετικό ριφ. Σε μια επανάληψη έχω χρησιμοποιήσει το ριφ του κουπλέ. Έκανα πειραματισμούς στο τέλος. Το γρεζι θα αυξηθεί ελαφρώς, με πλήρως ανοικτό λαιμό και μετά από ένα 2ωρο τραγουδιού οπου μου "ανοιγει" η φωνή. Έχω να τραγουδήσω από τα Χριστούγεννα, και στο παρόν κομμάτι δεν έκανα καν ζεσταμα. Αλλα, γενικότερα, δεν έχει γρεζι η φωνή μου. Μουτσος γκρασιας Δημήτρη και Φώτη!
    0 βαθμοί
  13. 2 Fender (strat usa 2001,tele AO60) 2 Gibson (sg 61RI - Firebird V) 1 ESP Viper Yamaha SA2200 Jackson dk2m Schecter Hybrid C-7 ltd explorer Lag ακουστική
    0 βαθμοί
  14. Τι λες ρε Γιωργη? Να βγω εκτος νομου? Τι ειμαι κανας πλουσιος? χα χα. Πλακα πλακα τη δουλεια μου τη κανω με τη στρατ κ με το παραπανω! Απλα μου λειπει το χαμπακερ ρε παιδι μου
    0 βαθμοί
  15. Ρε πιλάρα, θα σου έλεγα να κατέβεις να σου δώσω τη δικιά μου και να φύγεις, αλλά εκεί που έχει φτάσει η βενζίνα... άσε πάρε καινούργια καλύτερα.
    0 βαθμοί
  16. Καμμια κιθαρα δεν εχω εδω κ 2 χρονια. 'Η μαλλον ψεμματα. Εχω μια χρεπι κλασσικη που ειναι μισοκατεστραμενη κ αποσυρμενη για ιστορικους σκοπους. Ευτυχως παιζω με μια δανεικη 62 reissuε hotrod CAR strat τον τελευταιο καιρο (που καποτε ηταν δικη μου κ καποτε ελπιζω να ξαναγινει χα χα). Κ ονειρευομαι ν'αλλαξουν γρηγορα τα πραγματα κ να πεσω ως υγιης καταναλωτης με τα μουτρα στο GAS κ να αποκτησω 3 στρατ, 1 τελε, 1 θινλαην, 2 σουπερστρατ, μια 335 μια Πιαρες ή μια ΕΛΠΙ κ μερικες ακομα που εχω στο ματι. Κ αρκετα μηχανισματα βεβαια. Κ αναλογικα κ ψηφιακα.
    0 βαθμοί
  17. Καταπληκτική δουλειά, όπως μας έχεις συνηθίσει άλλωστε. Πολύ ενδιαφέρουσα και η χρήση των extra ήχων, δεν είχα σκεφτεί τέτοια προσέγγιση, noted. ?
    0 βαθμοί
  18. Δεν μπορώ να πω πολλά, διότι τέτοιες προσπάθειες με ξεπερνούν. Σαν σύνολο και παραγωγή είναι άρτιο και η ακρόαση με τα ακουστικά καθηλωτική. Όλα αυτά σε ένα άκουσμα. Χρειάζεται πολλά περισσότερα για να μπορέσω και να το κατανοήσω και να πω κάτι που θα μπορούσε να είναι εποικοδομητικό, διότι δεν έχω τέτοιες δυνατότητες. Είναι μια σοβαρή δουλειά που αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα που γνωρίσαμε απο 'δω.
    0 βαθμοί
  19. Φανταστικό είναι. Πραγματική παράσταση δώσατε. Συγχαρητήρια!
    0 βαθμοί
  20. ? Κάποια στιγμή οφείλω να αποκτήσω μία.
    0 βαθμοί
  21. Να σημειωθεί ότι πλέον ο Έλληνας Nick Silver προσφέρει και Humbucker pickups: https://www.silverpickups.com/ Επίσης δεν ξέρω αν είναι εδώ ο χώρος αλλά ο dimizparts έφερε μαγνήτες Wilkinson (για όσους ψάχνουν οικονομικές αλλά ποιοτικές επιλογές): https://dimizparts.gr/ΜΑΓΝΗΤΕΣ-ΚΙΘΑΡΑ-ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ-PICKUPS-ELECTRIC-GUITAR/ΜΑΓΝΗΤΕΣ-ΚΙΘΑΡΑ-ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ-WILKINSON-PICKUPS-ELECTRIC-GUITAR καλό είναι να το αναφέρουμε αυτό καθώς στα ebay/aliexpress κυκλοφορούν πολλές μούφες Wilkinson και Epiphone Probucker, καθώς επίσης και οι Wilkinson M-series φτιαγμένους από το Musiclily που είναι κάπως πιο φτηνοί κατασκευαστικά. Εδώ μάλλον έχουμε αυθεντικούς μαγνήτες Wilkinson απευθείας από τον κατασκευαστή.
    0 βαθμοί
  22. 0 βαθμοί
  23. -Yamaha 121g -Squier 51 (tonerider rocksong/Q pickups) -Squier bullet mustang (tonerider generator) -Squier Telecaster classic vibe 60s custom (Q pickups A5) -Squier Telecaster classic vibe 70s custom (bare knuckles true grit) -Epiphone les paul standard plustop pro (tonerider alnico 2 classic) -Epiphone g-400 (probucker 2,3) -Fender standard telecaster (Q pickups A2/A5) -Fender american special stratocaster (Q pickups A2-5 mixed) -Fender american deluxe stratocaster 2008 -Fender deluxe telecaster thinline -Gretcsh G5222 (filtertron) -Prs se 24 custom (tonerider bermingham) -Prs se 245 standard (tonerider AC4 classic) -Vintage V52BS (dimarzio Area T/Area hot T)
    0 βαθμοί
  24. Ευχαρίστως, αφού σημειώσω πως είναι δικές μου απόψεις και σκέψεις διαμορφωμένες απο εμπειρία πάλκου (και όχι μόνο "κλινικών" συνθηκών στουντίου, τεστ δωματίου κλπ.) παίζοντας κυρίως blues. Το συγκεκριμμένο στρατ σετ το πήρα λίγους μόνο μήνες πριν απο τον απροσδόκητο χαμό του Φλόρανς. Έχω κι έναν Tele '50 flatople bridge και ένα σετ Voodoo '59 hums, είχα και άλλα σετ παλιότερα. Τα αναφέρω γιατί πίνω νερό στο όνομα του και θα αγόραζα δικούς του μαγνήτες με κλειστα μάτια, αν και πλέον οι τιμές έχουν ξεφύγει λόγω του θανάτου του. Το στρατ σετ είναι απλά κορυφαίο, η κιθάρα μου μέχρι να έρθει το δικό του σετ φορούσαν Toneriders που μου φαινόταν αρκούντως συμπαθείς και επαρκείς, όταν τους άλλαξα έβαλα τα γέλια, χωρίς πλάκα. Σαν χαζός καθόμουν και άκουγα την αδιανόητη διαφορά σε όλα τα επίπεδα. Απο κείνη τη μέρα δεν έχω πειράξει τίποτε στην κιθάρα. Νομίζω είναι το 60ς σετ, 5.8Κ ο νεκ και γύρω στα 6 οι άλλοι δυο. Είχα την τύχη να περάσουν απο τα χέρια μου πολλοί μαγνήτες πρώτης γραμμής, Ron Ellis, Jim Rolph, Alan Hamel, Fred Stuart και φυσικά οι πιο γνωστοί Lollar, Fralin κλπ. Δεν θέλω να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, να τονίσω όμως πως τον πρώτο και σημαντικότερο ρόλο τον παίζει το ίδιο το όργανο, ένα καλό σετ μαγνήτες θα το αναδείξουν στο έπακρο. Σκέψεις για τον ήχο των καλών μαγνητών. Πρώτα, με σειρά κατάταξης σε τονικές περιοχές, διαθέτουν μεσαία>μπάσα>πρίμα. Είναι εντυπωσιακό το πόσα μεσαία έχουν οι επιλογές των μπουτικάδων αλλά και τα αποθέματα χαμηλών στο άγγιγμα. Τα 3 στοιχεία που -για μένα- διαφοροποιούν τον αληθινά σπουδαίο και ξεχωριστό μαγνήτη αλλά και δικαιώνουν τον μύθο που διακρίνει τους ακριβούς τυλιχτάδες, είναι τα εξής. 1. Η νότα, πάντα σου δίνει την αίσθηση πως είναι τυλιγμένη σε μια φουσκίτσα απο αρμονικές κι έχει εξαιρετική διαύγεια και παρουσία με κάποια ψευδαίσθηση βάθους. 2. Ακούνε και ανταποκρίνονται εντυπωσιακά στις δυναμικές του παιξίματος, τονίζοντας κάθε μικροαλλαγή χωρίς να θολώνουν τον ήχο με τις μεταβολές των ποτς της κιθάρας. 3. Δε γονατίζουν ποτέ κάτω απο πίεση και δεν "κρεμάνε" τον μουσικό, όσο, ό,τι και όποτε ζητήσεις μοιάζουν να το έχουν, ακόμα και κει που λες εδώ τερμάτισε. Οι Φλόρανς (και όχι μόνο) είναι τόσο καλοί.
    0 βαθμοί
  25. Το κατάλαβα, αλλά εγώ θέλω να παίξω πολλά είδη. Και jazz και fusion, και ροκ, και hard rock, και blues, και funk, και ολίγον metal, και .... Εξαρτάται από την όρεξη της ημέρας ποια θα διαλέξω (συνήθως όποια είναι εκτός θήκης, πάνω στο μοναδικό μου stand). Πάντως η πιο βολική από όλες (και πολύ all around ταυτόχρονα) είναι η SG hands down.
    0 βαθμοί
  26. Δικός μου είσαι εσύ. Έμαθα πρόσφατα ότι μπορείς να αλλάξεις μόνο τις χορδές, χωρίς να αλλάξεις και την κιθάρα.
    0 βαθμοί
  27. 1. Strat Alleycat relics/Florance pups 2. Thinline custom Tele/OC Duff-Teisco pups 3. Yamaki 1977 LP standard/original pups 4. Vagabond Korina LP/Nick Silver pups 5. Stigma custom by G.Zotos/original pups 6. Pinecaster Tele custom/Danocaster-Budz pups 7. Tele build in progress/Florance pups 8. Harmony H-162 mid 50s acoustic 9. OOO acoustic by P.Lambis και διαφορα προτζεκτ σε κομματια, σώματα. μπράτσα, μαγνήτες, cigar boxes, parlor και ένα τάβλι διασκορπισμένα σε αναμονή. Πιο πολύ ενδιαφέρον θα είχε να σας έλεγα τι κιθάρες είχα! ??
    0 βαθμοί
  28. Που το ξέρεις βρε ότι είναι από μαόνι; Που είναι! Κόκκινο κόκκινο μάλιστα...
    0 βαθμοί
  29. ΜΑΧΟΓΚΑΝΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛ ??
    0 βαθμοί
  30. ?????????????????????????? Συγκλονίστηκα! Πάντα αναρωτιόμουν "μα καλά πως παίζουν με τις tortex, δεν τους γλιστράνε; τι δεν καταλαβαίνω;;". Δεν ιδρώνω πολύ οπότε πάντα μου γλιστρούσαν υπερβολικά.. Σχετικά με τις πένες που χρησιμοποιώ, jazz III και Jazz III XL. Επίσης πιο σπάνια αυτες https://www.thomann.de/gr/dunlop_ultex_jazz_iii_john_petrucci.htm που βρίσκω εξαιρετικές!
    0 βαθμοί
  31. Τα πιο πολυπαιγμένα, τα πιο πολυγραφημένα και χωρίς αμφιβολία τα πιο εμβληματικά όργανα στην ιστορία του ηλεκτρικού μπάσου δεν είναι άλλα από τα Precision και Jazz, αμφότερα προϊόντα της δημιουργικής ιδιοφυΐας του Leo Fender. Ένα Precision ή Jazz bass αναμφίβολα αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές οποιουδήποτε θέλει να ασχοληθεί με το μπάσο. Τόσο στα πρώτα του βήματα, όσο και στην εξέλιξη του. Εξάλλου και τα δύο όργανα αποτέλεσαν «weapon of choice», για πολλούς από τους κορυφαίους μπασίστες στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής. Fender Precision bass Το Precision θεωρείται το όργανο που καθιέρωσε το ηλεκτρικό μπάσο ως έχει- είχε προηγηθεί το Model 736 Bass Fiddle της Audiovox, το οποίο όμως δεν γνώρισε επιτυχία. Το πρώτο Precision εμφανίστηκε το 1951 και είχε επιρροές από την Fender Telecaster, ως προς το headstock, τα knobs και το knobs plate. Επίσης διέθετε έναν single coil μαγνήτη. To breakthrough έγινε το 1957, καθώς το Precision επανασχεδιάστηκε στο όργανο που γνωρίζουμε σήμερα: Το όργανο πήγε πιο κοντά στην εμφάνιση μιας Fender Stratocaster- όπως είναι εμφανές από το headstock- ο μαγνήτης άλλαξε από single coil στον σήμα κατατεθέν του οργάνου split coil μαγνήτη, το pickguard άλλαξε και αυτό, ενώ παρέμειναν τα δύο controls του volume και του tone. Σε γενικές γραμμές το Precision κράτησε αμετάβλητη την «ταυτότητα» και την αισθητική του μετά το renovation του 1957. Βέβαια υπήρξαν ορισμένες αξιοσημείωτες παρεμβάσεις: Το 1959 έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους οι rosewood ταστιέρες, που αντικατέστησαν τις maple. Αυτό το trend διατηρήθηκε για κάποιο διάστημα επί των ημερών που η Fender είχε περάσει στην ιδιοκτησία της CBS, αλλά από τα τέλη της δεκαετίας του '60 τα Precision κυκλοφορούσαν τόσο με rosewood, όσο και με maple ταστιέρες. Επίσης, το 1960 το αλουμινένιο pickguard αντικαταστάθηκε με pearloid pickguard τριών ή τεσσάρων φύλων. Η κατασκευή Το σώμα των Fender Precision κατά κύριο λόγο είναι alder ή ash (το ash ήταν διαδεδομένο στα μέσα της δεκαετίας του '70), ενώ κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί όργανα από poplar ή basswood. Βέβαια σε φθηνές σειρές, όπως η Squier, εκεί έχει χρησιμοποιηθεί μια μεγάλη γκάμα ξύλων. Το μπράτσο είναι maple, ενώ το όργανο κυκλοφορεί με ταστιέρες maple ή rosewood- σε σπάνιες περιπτώσεις έχει χρησιμοποιηθεί pau ferro. O μαγνήτης είναι ο split coil passive humbucker, τοποθετημένος προς το μέσο του σώματος και τα controls είναι δύο, ένα volume και ένα tone. Τα κλειδιά είναι οι «κλασικές πεταλούδες» της Fender σε διάταξη 4 in line και ο καβαλάρης είναι ο (επίσης κλασικός) low mass της Fender. Τα μοντέλα Σε γενικές γραμμές όταν μιλάμε για Precision, παραδοσιακά το μυαλό μας πηγαίνει στο τετράχορδο, passive split coil όργανο. Όμως, λίγο οι ανάγκες των παικτών, λίγο οι ανάγκες του marketing (μιλώντας για την Fender) και στην αγορά κυκλοφορεί ένας «καταιγισμός» μοντέλων- με πολλά από αυτά να ξεφεύγουν από το αρχικό design: Υπάρχουν πεντάχορδα P basses, όργανα P/J (που συνδυάζουν τον split coil μαγνήτη με έναν jazz μαγνήτη), Precision με active μαγνήτες, με έξτρα ηλεκτρονικά, signature μοντέλα, καθώς και reissue μοντέλα που αναπαράγουν τις ημέρες του ένδοξου παρελθόντος του Precision. Money wise, οι τιμές για ένα Squier Affinity P/J αρχίζουν από 250 ευρώ για να ξεπεράσουν τις 5.000 για ένα όργανο από το custom shop της Fender. To mojo Το Precision θεωρείται ως ένα από τα κατεξοχήν «ανδρικά» μπάσα. Σε αυτό συνηγορεί το «μπαμπάτσικο» C shape μπράτσο του- που κατά τους πολέμιους του χαρακτηρίζεται ως «ρόπαλο». Και βέβαια το Precision είναι το απόλυτο "πενόμπασο», καθώς ο ήχος του παιξίματος με πένα σε αυτό (και με ανοιχτό το tone), είναι απλά μοναδικός. Precision έχει περάσει από τα χέρια πολλών και μη εξαιρετέων, ενδεικτικά αναφέρουμε τους James Jamerson, Pino Palladino, Sting, Steve Harris, Roger Waters, Tony Franklin, Karol Kaye, Donald "Duck" Dunn και πολλών άλλων. Fender Jazz Bass To Jazz Bass δημιουργήθηκε από τον Leo Fender, σχεδόν μια δεκαετία μετά την εμφάνιση του Precision (το 1960), καθώς οι μουσικοί χρειαζόντουσαν ένα πιο «ευέλικτο» μπάσο. Το σώμα δανείστηκε στοιχεία από τις Jaguar και Jazzmaster αλλά οι ουσιαστικές διαφορές εστίασαν στους μαγνήτες και το μπράτσο: Το JB έφερε δύο single coil μαγνήτες, ενώ το C shape μπράτσο του ήταν πιο λεπτό σε σχέση με αυτό του Precision. Αυτά τα δύο features το έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στους μπασίστες- και ιδιαίτερα λόγω των δύο μαγνητών που το καθιστούσαν πολύ πιο παραμετροποιήσιμο στον ήχο. Από το 1960 ως το 1961 τα JB είχαν δύο stack knobs, με το κάθε ένα από αυτά να είναι volume και tone για τους μαγνήτες. Έκτοτε κυκλοφορούν αμετάβλητα με τη διάταξη που υπάρχει έως τις ημέρες μας, δηλαδή με δυο volume knobs (ένα για κάθε μαγνήτη) και ένα tone. Μια από τις πιο ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στη σχεδίαση τους, συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν ο πίσω μαγνήτης τοποθετήθηκε 10 mm πλησιέστερα στη γέφυρα (σε σχέση με τα προϋπάρχοντα μπάσα). Σύμφωνα με ορισμένες απόψεις, αυτό είχε αποτέλεσμα έναν πιο bright ήχο. Όσον αφορά τα ξύλα, τα Jazz Bass ξεκίνησαν με σώματα alder, κάτι που διατηρήθηκε ως τις αρχές της δεκαετίας του '70 όπου παρουσίασε όργανα από ash. Μάλιστα από τα μέσα των 70's η πλειοψηφία των JB ήταν ash με τα συγκεκριμένα όργανα να είναι «διαβόητα» για το βάρος τους. Φυσικά στις μετέπειτα δεκαετίες και στον «καταιγισμό» μοντέλων που ακολούθησε, ιδιαίτερα στις φθηνότερες Squier σειρές, χρησιμοποιήθηκε μια πλειάδα ξύλων. Στις ταστιέρες το rosewood αποτελεί το σημείο αναφοράς. Βέβαια τα JB κυκλοφορούν και με maple ταστιέρες, με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό να πρωτοπαρουσιάζεται τη δεκαετία του '70, σε όργανα που είχαν σώμα ash. Η κατασκευή Το σώμα των Jazz bass είναι κατά κύριο λόγο alder ή ash. Όπως αναφέρθηκε σε φθηνές σειρές, όπως τα Squier, έχουν χρησιμοποιηθεί ξύλα όπως, poplar, nyatoh, agathis και αρκετά άλλα. Το μπράτσο είναι maple, ενώ το όργανο κυκλοφορεί με ταστιέρες maple ή rosewood- σε σπάνιες περιπτώσεις στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί pau ferro κυρίως σε signature μοντέλα, αν και εσχάτως χρησιμοποιείται pau ferro και σε μοντέλα ευρείας κατανάλωσης. Oι μαγνήτες είναι δύο single coil passive, τοποθετημένοι σε απόσταση 100 mm μεταξύ τους (από τα '70s) και τα controls είναι τρία- δύο volume και ένα tone. Τα κλειδιά είναι οι «πεταλούδες» της Fender σε διάταξη 4 in line και ο καβαλάρης είναι ο low mass της Fender. Τα μοντέλα Τα «παραδοσιακά» μοντέλα είναι δύο: Alder/ rosewood και ash/maple. Όμως και εδώ υπάρχουν «υποκατηγορίες», με πεντάχορδα μοντέλα, signature μοντέλα, μπάσα με active μαγνήτες, με high mass γέφυρες κλπ. Ένα enty level όργανο- ένα Squier Affinity- κοστίζει στην αγορά περί τα 250 ευρώ, η τιμή για ένα μεξικάνικο JB κυμαίνεται γύρω στα 1.000 ευρώ, ενώ για ένα αμερικάνικο όργανο ξεκινάει από τα 1.350 ευρώ. Από εκεί και πέρα, όρεξη (και χρήμα) να έχει κάποιος να πληρώνει, καθώς υπάρχει μια γκάμα οργάνων (από το custom shop της Fender), με τιμές που μπορεί να ξεπεράσουν και τις 8.000 ευρώ. Το mojo To Jazz Bass πέρασε από τα χέρια «τιτάνων» του μπάσου. Αυτοί το «απογείωσαν» και το όργανο τους το ανταπόδωσε με τον trademark ήχο του. Πρώτος και καλύτερος ο Jaco Pastorius, που με το (άταστο) JB του αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για γενεές μπασιστών που ακολούθησαν. Παίκτες όπως οι Geddy Lee, Victor Bailey, Greg Lake, Marcus Miller, Noel Redding, John Paul Jones, Steve Bailey, για να αναφέρουμε ορισμένους, μεγαλούργησαν με ένα Jazz Bass. Αυτός ο συνδυασμός ηχητικής ευελιξίας και "εύκολου" μπράτσου, κατέστησαν το Jazz Bass απόλυτη επιλογή για τους απανταχού μπασίστες, ασχέτως των δεξιοτήτων τους.
    0 βαθμοί
Ο πίνακας επιτευγμάτων έχει ρυθμιστεί σε Athens/GMT+02:00
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...