odis13 Δημοσιευμένο 15 Αυγούστου 2024 Δημοσιευμένο 15 Αυγούστου 2024 11 λεπτά πριν, Μανώλης Χναράκης είπε Τα bit δεν παίζουν ρόλο; Γιατί αλλιώς είναι τα 12 αλλιώς τα 16 και αλλιώς τα 24 bit. Στα μαθηματικά, στο χαρτί, δεν υπάρχουν bit. Κάθε δείγμα είναι αυτό που είναι. Αυτο που περιέγραψα είναι η βασική αρχή του Nyquist-Shannon θεωρήματος, μιας απο τις πιο βασικές αρχές στη θεωρία της ψηφιακής πληροφορίας και της θεωρίας σήματος. 'Εχουμε δηλαδή το μαθηματικό υπόβαθρο που μπορεί να μας αποδείξει ψυχρά στο χαρτί, ότι όλη, μα ΟΛΗ η πληροφορία που εμπεριέχεται μεσα σε ένα αναλογικό συνεχές σήμα μπορεί να αποδωθεί απο διακριτές μετρήσεις, φτάνει αυτές να γίνουν σε συχνότητα άνω αυτού του minimum. Σε αυτό αναφέρομαι όταν λέω "'Ενα σήμα... συχνότητα τουλάχιστον διπλάσια της υψηλότερης συχνότητας που εμπεριέχεται στο σήμα." Τώρα στον πραγματικό κόσμο, κάπως πρέπει να μετρήσουμε το σήμα μας, με όσες ατέλειες έχει το "μετρητήρι" μας, και κάπως πρέπει να καταγράψουμε/αποθηκευσουμε/διακριτοποιήσουμε τη μέτρηση για κάθε sample (εδώ μπαίνει το bit depth, το 0.3713624359345 θα το γράψουμε σαν 0.3713624359, 0.371, 0,4 ?) ), μετά υπάρχει ο θόρυβος, τα aperture effects, μετά μπλέκεις με bandwidth, υπάρχουν τέλος πάντων χίλιες δυο επιπλοκές. Για αυτό έγραψα και για "safety margin για πρακτικότητες" - αν μας λέει ο Nyquist οτι το minimum sampling rate είναι Χ, ε πάμε στο Χ και κάτι ψιλα, αν όχι Χ και κάτι μπόλικα, να είμαστε safe. Και το bitrate προφανώς όσο παραπάνω μας παίρνει κακό δε κάνει. Τώρα στο audio συγκεκριμένα το τι bit depth έχουν αποφασίσει οι ειδήμονες πως είναι επαρκές θα το αφήσω στους ειδήμονες. Το βασικό μου point ήταν ότι δεν ισχύουν αυτά με τα σκαλάκια κλπ, και τα όποια τυχον "παρατράγουδα" μας προκαλουν οι παραπανω real-world πρακτικότητες μπορούν να γίνουν αμελητέα σχετικά εύκολα.
Guru Μανώλης Χναράκης Δημοσιευμένο 15 Αυγούστου 2024 Guru Δημοσιευμένο 15 Αυγούστου 2024 10 λεπτά πριν, Waterfall-K είπε Γιατί, δεν είναι? Το έγραψα πιό πάνω. Αλλιώς είναι τα 12 αλλιώς τα 16 και αλλιώς τα 24 bit.
Guru Μανώλης Χναράκης Δημοσιευμένο 15 Αυγούστου 2024 Guru Δημοσιευμένο 15 Αυγούστου 2024 2 λεπτά πριν, odis13 είπε Στα μαθηματικά, στο χαρτί, δεν υπάρχουν bit. Συγγνώμη, για να το λες εσύ ξέρεις καλύτερα.
odis13 Δημοσιευμένο 15 Αυγούστου 2024 Δημοσιευμένο 15 Αυγούστου 2024 2 λεπτά πριν, Μανώλης Χναράκης είπε Συγγνώμη, για να το λες εσύ ξέρεις καλύτερα. Τι συγγνώμη βρε Χναράκη, εγώ φταίω που δεν είχα διευκρινήσει οτι μιλάω για μαθηματική θεωρία, όχι για real-life bits. Στον πραγματικό κόσμο όπου πρέπει τα samples να γίνουν πραγματικά bits που ζουν σε κάποιο κύκλωμα είπαμε, υπάρχουν κάποιες περιπλοκές, αλλά μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε
Waterfall-K Δημοσιευμένο 15 Αυγούστου 2024 Δημοσιευμένο 15 Αυγούστου 2024 17 λεπτά πριν, Μανώλης Χναράκης είπε Το έγραψα πιό πάνω. Αλλιώς είναι τα 12 αλλιώς τα 16 και αλλιώς τα 24 bit. Χαίρω πολύ, Κώστας... Specs talks, Mgs walks
Guru Μανώλης Χναράκης Δημοσιευμένο 15 Αυγούστου 2024 Guru Δημοσιευμένο 15 Αυγούστου 2024 17 λεπτά πριν, Waterfall-K είπε Χαίρω πολύ, Κώστας... Ευχαριστώ. Μόνος σου απάντησες.
Guru Μανώλης Χναράκης Δημοσιευμένο 16 Αυγούστου 2024 Guru Δημοσιευμένο 16 Αυγούστου 2024 23 λεπτά πριν, odis13 είπε Τι συγγνώμη βρε Χναράκη, εγώ φταίω που δεν είχα διευκρινήσει οτι μιλάω για μαθηματική θεωρία, όχι για real-life bits. Είτε μαθηματική θεωρία είτε real-life bits το ίδιο σχεδόν μου κάνει διότι αφορά audio και το αποτέλεσμα ενδιαφέρει τους πολλούς, αν μπορούν να το καταλάβουν φυσικά. Στα συστήματα με τους DAC, ειδικά τα home use, υπάρχει κάποια "κρυφή" απόκλιση μεταξύ θεωρίας και πράξης. 23 λεπτά πριν, odis13 είπε Στον πραγματικό κόσμο όπου πρέπει τα samples να γίνουν πραγματικά bits που ζουν σε κάποιο κύκλωμα είπαμε, Πριν "ζήσουν" σε κάποιο κύκλωμα, βλέπε DAC για παράδειγμα, πρέπει πρώτα να καταχωρηθούν σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο, βλέπε για παράδειγμα "audio CD". Οπότε αν μιλάμε για παράδειγμα audio CD τότε είναι 16bit και όχι 20 ή 24. Αν το audio CD ήταν εξ'αρχής 20 ή 24bit δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση, ελπίζω να το κατάλαβες. 23 λεπτά πριν, odis13 είπε υπάρχουν κάποιες περιπλοκές, αλλά μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε Ναι υπάρχουν. Για παράδειγμα ο γνωστός θόρυβος λόγω quantization. Γι'αυτό χρησιμοποιούμ(ν)ε αν πρόσεξες σε κάποια εφφέ 24bit μέσα στα μηχανήματα ενώ το υπόλοιπο μηχάνημα είναι στα 16bit, για παράδειγμα.
Guru Μανώλης Χναράκης Δημοσιευμένο 16 Αυγούστου 2024 Guru Δημοσιευμένο 16 Αυγούστου 2024 @odis13 Στα 16bit εκτός από το γνωστό πρόβλημα του θορύβου, λόγω quantization, υπάρχει και θεματάκι με τα αρκετά χαμηλής εντάσεως σήματα όπως για παράδειγμα p (piano) και pp (pianissimo) σε κάποια όργανα όπως κλασική κιθάρα - βιολί - φωνή. Αν γράψεις σε studio με κατάλληλα μικρόφωνα στα 16bit και μετά στα 24bit θα καταλάβεις αμέσως την διαφορά. Δεν ξέρω βέβαια κάποιο studio που να γράφει στα 16bit αλλά λέμε τώρα. Ίσως κάποιο που γράφει ???, λέω ίσως.
odis13 Δημοσιευμένο 16 Αυγούστου 2024 Δημοσιευμένο 16 Αυγούστου 2024 2 λεπτά πριν, Μανώλης Χναράκης είπε @odis13 Στα 16bit εκτός από το γνωστό πρόβλημα του θορύβου, λόγω quantization, υπάρχει και θεματάκι με τα αρκετά χαμηλής εντάσεως σήματα όπως για παράδειγμα p (piano) και pp (pianissimo) σε κάποια όργανα όπως κλασική κιθάρα - βιολί - φωνή. Αν γράψεις σε studio με κατάλληλα μικρόφωνα στα 16bit και μετά στα 24bit θα καταλάβεις αμέσως την διαφορά. Δεν ξέρω βέβαια κάποιο studio που να γράφει στα 16bit αλλά λέμε τώρα. Ίσως κάποιο που γράφει ???, λέω ίσως. Μα ναι, λογικό δεν είναι να ταλαιπωρούνται παραπάνω τα χαμηλής εντάσεως σήματα με το χαμηλότερο bit depth, μιας και χαμηλότερο bit depth σημαίνει ψηλότερο quantization noise floor?
Guru npap Δημοσιευμένο 16 Αυγούστου 2024 Guru Δημοσιευμένο 16 Αυγούστου 2024 7 ώρες πριν, Nestoras είπε Παιδιά πείτε καλά λόγια για το cd. Έχω να πουλήσω κάποια και θέλω boost. έλα πάλι μάγκα θα σε κάνω... χαραξέ τα από πίσω να παίζουν και σε πικάπ και θα γίνουν ανάρπαστα και στους "βινυλιακούς"... 3 δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση