Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιευμένο

Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για κάτι που σκέφτομαι να κάνω...

 

1ον) αν γίνεται

2ον) αν υπάρχει κατι καλύτερο

 

Σκεφτομαι να βάλω 2 σκληρούς στον υπολογιστή μου.Και στους 2 θα περάσω τα xp. Τον πρώτο θα τον έχω για βλακείες (dvd,παιχνίδια διάφορα προγράμματα κ.α.) και τον δεύτερο μόνο για μουσική.

Θέλω να είναι εντελώς αποστειρωμένος απο οτιδήποτε δεν έχει σχέση με μουσική ουτε antivirus ούτε τίποτα.

Όταν θα ανοίγω τον πρώτο θα έχω συνδέσει την κάρτα ήχου της motherboard με το στερεοφωνικό και όταν θα ανοίγω τον δεύτερο θα έχω συνδέσει την terratec με μίκτη-synth-monitors.

Δέν ξέρω βασικά όταν θα ξεκινάω το pc, πως θα γίνεται να bootάρει απο τον σκληρό που θέλω την κάθε φορά χώρίς να μπαίνω στα bios..τέλος πάντων η όλη ιδέα είναι να έχω κατα κάποιο τρόπο 2 pc, 2 λειτουργικά το καθένα για συγκεκριμένο σκοπό χωρίς όμως να έχουν καμία σχέση μεταξύ τους (γιαυτό θέλω το καθένα να έχει το λειτουργικό του) έτσι ώστε άμα πάθει κάτι ο πρώτος σκληρός πχ κολήσει ιό, ο δεύτερος με τη μουσική να μην έχει κανένα πρόβλημά. (όταν λέω μουσική δεν εννοώ mp3, εννοώ software και ηχογραφήσεις)

Γίνεται αυτό που λέω?

Δημοσιευμένο

Γι αυτό το σκοπό δεν χρειάζεσαι απαραίτητα δυο σκληρούς. Μπορείς να φτιάξεις ένα δεύτερο , τρίτο κλπ partition στο πρώτο σκληρό και να εγκαταστήσεις ένα άλλο λειτουργικό.

Εγώ για παράδειγμα στον υπολογιστή που σου γράφω έχω 3 λειτουργικά.

Στο λέω αυτό διότι αν οι σκληροί (είτε ένας είτε 2) βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στον ίδιο υπολογιστή , σε περίπτωση που δεχθείς κάποιο ιό δεν μπορείς να προστατεύσεις 100% την άλλη εγκατάσταση , ειδικά αν ο ιός καταστρέψει το Master Boot record.

Ένας φτηνός τρόπος για να πετύχεις απόλυτη απομόνωση θα ήταν να αγοράσεις 2 θήκες σκληρών που αλλάζει ο σκληρός σαν συρτάρι και να αλλάζεις έτσι σκληρούς.(όχι και πολύ εργονομικό).

¶λλη λύση θα ήταν με εξωτερικούς σκληρούς που ενώνονται με Firewire ή USB 2 (πρέπει η μητρική σου να υποστηρίζει Boot από τέτοια πηγή). Έχει όμως το μειονέκτημα της μειωμένης απόδοσης μεταφοράς δεδομένων σε σχέση με τον εσωτερικό ΑΤΑ ή SATA controller.

Μία άλλη λύση είναι να πειραματισθείς με τα Hardware profiles στο Control Panel -> Hardware -> Hardware Profiles τα οποία αν ρυθμιστούν μπορούν να επιλεχθούν κατά την εκκίνηση των XP και να επιλέγεις ποιο hardware θα είναι ενεργοποιημένο .Θα έχεις για παράδειγμα στο κάθε profile ενεργοποιημένο (από το Device manager) τον ένα ή τον άλλο σκληρό.

Δημοσιευμένο

Σκέφτομαι τη λύση με τον εξωτερικό σκληρό...λέω να πάρω ένα LACIE firewire 800 έτσι ώστε άμα αργότερα πάρω και κάποιο laptop να μπορώ να τον χρησημοποιήσω και εκεί..ο firewire 800 θα έχει μειωμένη απόδοση σε σχέση με τον serial ata? εγώ νόμιζα ότι το firewire 800 είναι ότι πιο γρήγορο παίζει...

Δημοσιευμένο

Δεν έχω κάνει σύγκριση του Firewire 800 με Serial ATA άρα δεν μπορώ να σου απαντήσω έγκυρα από τη δική μου πείρα...Υπάρχουν όμως διάφορα benchmarks που μπορείς να δεις και να διαπιστώσεις αν πραγματικά αυτό ισχύει π.χ. : site 1

Στο παραπάνω benchmark φαίνεται ότι ακόμη και το Firewire 800 είναι στις περισσότερες περιπτώσεις περιπτώσεις πιό αργό απο το SATA , αλλα οι διαφορές δεν είναι τεράστιες.

 

Y.Γ. Προηγουμένως όταν είπα ότι θα έχεις μειωμένη απόδοση υπέθετα ότι θα αγόραζες κάποιο φτηνό εξωτερικό κουτί με 20-30 ευρώ που μετατρέπει ένα σκληρό ΑΤΑ σε εξωτερικό. Αυτά τα φτηνά κουτιά απ' όσο έχω δεί υποστηρίζουν μόνο Firewire 400.

Δημοσιευμένο

Μώλις είδα ότι υπάρχει εξωτερικός Lacie με σύνδεση serial ata..δέν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να είναι εξωτερικός και πως συνδέεται...πάντως αυτός φαντάζομαι ότι θα είναι αντίστοιχης απόδοσης με τον εσωτερικό serial.. πανάκριβος όμως, 293 χωρίς φάπα τα 250 Gb

Δημοσιευμένο

Το SATA είναι διαφορετικό από το FIREWIRE και συνεπώς δεν τίθεται θέμα σύγκρισης: αν πάρετε ένα κουτί FIREWIRE για σκληρό δίσκο, ο δίσκος συνδέεται εσωτερικά στο κουτί σε δίαυλο ATA ή SATA ή SCSI. Από εκεί και πέρα, η περιφειακή επικοινωνία με τον υπολογιστή γίνεται μέσω του FIREWIRE ή του USB.

 

Συνεπώς, το θέμα είναι αν το κουτί FIREWIRE που θέλεις να πάρεις υποστηρίζει ATA ή SATA.

 

Γεράσιμος

Δημοσιευμένο

Το εκανα προσφατα αυτο στο "γερασμενο" pc μου και εχω δει τεραστια διαφορα σε θεμα αποδοσης.

3 partitions,στα δυο απο αυτα windows xp sp1&sp2

το 1ο για internet,cad,office etc

το 2ο για μουσικα προγραμματα ΜΟΝΟ

το 3ο για samples,loops,patches,mp3s etc

 

το "thunderbird" πραγματικα πεταει!

 

ίσως τo διαφορετικο file system (fat 32,ntfs) να ελυνε το προβλημα με τους ιους και τις διαφορες "βλακειουλες" αφου ,για παραδειγμα, το partition του πρωτου λειτουργικου με fat32 δε θα "εβλεπε" το partition με το ntfs.

 

αυτα...

Δημοσιευμένο

μια ερώτηση, ανεξάρτητα αν έχεις πολλά partitions ή καναδυό σκλήρους (το καθένα με το λειτουργικό του) πώς επιλέγεις με ποιο partition/σκληρό θα ξεκινήσει ο υπολογιστής? σε ρωτάει όταν bootάρει? και κάτι άλλο, με τα partitions δεν υπάρχει φόβος για μετάδοση ιών απο το ένα στο άλλο?

Δημοσιευμένο
μια ερώτηση, ανεξάρτητα αν έχεις πολλά partitions ή καναδυό σκλήρους (το καθένα με το λειτουργικό του) πώς επιλέγεις με ποιο partition/σκληρό θα ξεκινήσει ο υπολογιστής?σε ρωτάει όταν bootάρει?

 

Ναι ,σε ρωτάει.Κατά την εγκατάσταση του δεύτερου , τρίτου κλπ λειτουργικού προστίθεται αυτόματα μια ακόμα γραμμή στο αρχείο boot.ini που δείχνει το path του κάθε λειτουργικού στο boot loader . Έτσι μπορούμε να επιλέξουμε με τα βελάκια του keyboard πιο λειτουργικό θα εκκινήσουμε. To boot.ini είναι κρυφό αρχείο και βρίσκεται στο C:\. Για να το δούμε γίνεται με 2 τρόπους :

Α) Πάμε Control panel-> System->Advanced-> Startup And Recovery ->Settings-> Edit

Β)Πάμε Tools-> Folder Options-> View-> και να επιλέξουμε το Show hidden files and folders. Όταν το δούμε απλά κάνουμε double click επάνω του και ανοίγει στο Notepad όπου μπορούμε να κάνουμε προσθήκες ή αλλαγές. Για να μπορέσουμε να σώσουμε τις αλλαγές πρέπει πρώτα να κάνουμε δεξί mouse πάνω στο αρχείο ->Properties και να ξετικάρουμε το «read only»

 

 

και κάτι άλλο, με τα partitions δεν υπάρχει φόβος για μετάδοση ιών απο το ένα στο άλλο?

 

O κυριότερος κίνδυνος είναι ο ιός να καταστρέψει τα δεδομένα στο ΜΒR (master boot record) όπου εκεί βρίσκονται τα α) Master Partition Table που περιέχει πληροφορίες για το διαχωρισμό των διαφόρων κατατμήσεων partitions και β)Master Boot Code που είναι ο κώδικας για την εκκίνηση του boot loader του λειτουργικού .Έτσι καταλήγουμε με ένα σύστημα που δεν εκκινεί και για να αποκατασταθεί θα έπρεπε από πριν να είχαμε κάνει backup το MBR (Το Partition magic κάνει αυτόματα αυτή τη διαδικασία με τη δημιουργία “rescue discs”). Όλα τα άλλα διορθώνονται με τη χρήση προγραμμάτων antivirus.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...