Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιευμένο

Θα μπορούσατε να μου πείτε ποιο είναι κατα τη γνωμη σας το καλύτερο midi keyboard από τα παρακάτω που έχω βρει ή να μου προτείνετε κάποιο καλύτερο σε αυτά τα λεφτά και σε αυτό το μέγεθος?

 

Behringer U-Control UMX 25

http://www.behringer.com/UMX25/index.cfm?lang=ger

 

EMU X Board 25

http://www.emu.com/products/product...3&product=13556

 

M-Audio O2

http://www.m-audio.com/products/en_...dioO2-main.html

 

M-Audio Oxygen 8 v2 ( http://www.m-audio.com/products/en_...en8v2-main.html

 

 

Και κάτι ακόμα. Σε ποιες διαδικασίες βοηθάει μία τέτοια ή παρόμοια συσκευή M-Audio Trigger Finger http://www.m-audio.com/products/en_...inger-main.html

και κατά πόσο σημαντική είναι στη δημιουργία μουσικής με υπολογιστή?

Δημοσιευμένο

Με το Trigger Finger σε βολεύει για την χειροκίνητη πυροδότηση των σαμπλς. Ιδίως λειτουργικό όταν παίζεις με ντραμ μασιν.

Κανένα κοντρόλερ δεν είναι αποφασιστικής σημασίας για την δημιουργία μουσικής μέσω υπολογιστή. Απλά να άλλο το ποντικάκι και άλλο η αίσθηση ότι έχει κάποιο μηχάνημα στα χέρια σου.

Από αυτά που λες προσωπικά μου αρέσει το M-Audio O2 και το EMU X Board 25 καθώς έρχεται πακέτο με διάφορα καλούδια.

"Όχι άλλες TELE" Τάδε έφη Boukaw7

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιευμένο

Τα midi controllers αποτελούν μια εναλλακτική του ποντικιού. Ό,τι κάνεις με το ποντίκι μπορείς να το κάνεις με τα fader ή knobs του controller αλλά, σε τελική ανάλυση, το controller έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του ποντικιού:

 

  • "Σημαδεύεις" πιο γρήγορα την παράμετρο που θές να αλλάξεις.
  • Μπορείς να χειρίζεσαι ενα όργανο χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να κοιτάς την οθόνη σου.
  • Σε πολλές περιπτώσεις, η ακρίβεια των κινήσεών σου με κάποιον controller ξεπερνά την ακρίβεια που θα είχες με το mouse. Σκέψου να θές να πειράξεις κάποια παράμετρο του synth σου ρυθμικά... με το ποντίκι, πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο.
  • Μπορείς να παίξεις με παραπάνω από μια παράμετρο ταυτόχρονα (yeah)!
  • Μπορείς την ίδια στιγμή που παίζεις κάτι με τα πλήκρα να παίζεις και με κάποια παράμετρο, αφομοιώνοντας στο παίξιμό σου και κάποια αλλαγή στον ήχο.
  • Σε κάποιο, τυχόν, live είσαι λιγότερο "βαρετός".

 

Βέβαια, αν κάποιος χρησιμοποιεί ένα controller δεν έχει μόνο παραπάνω καλά, έχει να αντιμετωπίσει και διάφορα αναγκαία "κακά" :

 

  • Το controller αποτελεί κάποιο έξτρα έξοδο
  • Το controller απαιτεί από τον χρήστη του setup προκειμένου να παίξει με το χψ synth. Βέβαια, τον τελευταίο καιρό έχουν βγεί τεχνολογίες που κάνουν , μάλλον, αυτόματα αυτό το πράγμα (βλέπε την automap τεχνολογία της novation).
  • Το controller είναι ενα extra hardware που πιάνει χώρο, midi εισόδους, usb θύρες κτλ.

 

Η προσωπική μου γνώμη είναι οτι αξίζει κάποιος να έχει ενα midi controller γιατί έτσι αυξάνει την ενασχόληση του με το όργανο (καθώς το πείραγμα των παραμέτρων ενος synth με "φυσική" επαφή, είναι απείρως πιο διασκεδαστική απο την "μεσω mouse" επαφή) με αποτέλεσμα να δημιουργεί καινούριους ήχους και να μαθαίνει ουσιαστικά το όργανο. Ένα όργανο μπορεί, αν χρησιμοποιηθεί εκτενως, να βγάλει άπειρους ήχους και ένα midi controller βοηθά σε αυτό πάρα πολύ.

 

Τώρα, σχετικά με τα pad based midi controllers, αυτά του στυλ akai mpc / maudio trigger finger / korg padkontrol, αν και όχι διαδεδομένα (τουλάχιστον στους κύκλους αυτών που κάνουν ηλεκτρονική μουσική) αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την δημιουργία beats και όχι μόνο.

Έχοντας κάποιος ένα τέτοιο εργαλείο στα χέρια του, μπορεί να παίξει ρυθμούς, με τρόπο διαφορετικό από ότι θα έπαιζε με τα πλήκτρα. Όχι πως αλλάζει ο τρόπος που το εκάστοτε sequencer λαμβάνει τις εντολές, αλλά, αυτό που αλλάζει, είναι ο τρόπος που παίζει κανείς σε μια επιφάνεια του μπορεί να στείλει midi δεδομένα. Δεν υπάρχει ανάδραση στο pad, όπως υπάρχει στα πλήκτρα, και έτσι η ταχύτητα και η έκφραση αλλάζει.

 

Γενικώς πιστεύω οτι είναι ενα gadget που ώραιο είναι κανείς να έχει, αλλά οχι απαραίτητο, τουλάχιστον όχι για μη drum based μουσική.

 

 

Φιλικά,

 

Terumi

Δημοσιευμένο

Ένα ακόμα "κακό" των controllers προκύπτει όταν τα κουμπιά του controller είναι λιγότερα από τις παραμέτρους που έχεις να ελέγξεις σε ένα "παράθυρο" (π.χ. στις ρυθμίσεις ενός εφφέ): αφενός μπερδεύεσαι και δεν ξέρεις ποιά παράμετρο πειράζει κάθε κουμπί τη δεδομένη χρονική στιγμή (καθώς πρέπει να βλέπεις και ποιά "τράπεζα" είναι ενεργή) και αφετέρου μπαίνεις στη διαδικασία να χρησιμοποιείς και το mouse και τον controller ταυτόχρονα και γίνεσαι σαν την αράχνη...

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...