Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιευμένο

Ένα πραγματικά ενδιαφέρον νέο ...: (που σηκώνει μεγάλη κουβέντα !)

 

[copy paste από Newsbeast.gr : https://www.newsbeast.gr/technology/arthro/7866579/i-techniti-noimosyni-oloklirose-ti-10i-symfonia-tou-betoven ]

 

Η τεχνητή νοημοσύνη ολοκλήρωσε τη 10η Συμφωνία του Μπετόβεν

Θα παρουσιαστεί το Σάββατο σε μια παγκόσμια πρεμιέρα στη Βόννη

 

Όταν ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν πέθανε το 1827 άφησε πίσω του ορισμένα κομμάτια χαρτιού γεμάτα με νότες και κομμάτια από μελωδίες που κάλλιστα θα μπορούσαν ν’ αποτελούν μέρη από το τελευταίο μεγαλούργημά του. Αλήθεια, τί θα έλεγε αν ήξερε πως δύο αιώνες μετά, μια σκεπτόμενη μηχανή θα έπαιρνε αυτά τα κομμάτια και ολοκλήρωνε τη δουλειά του;

Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης «ανοικοδόμησε» τη μισή από τη 10η Συμφωνία του συνθέτη. Το έκανε, δε, με τόσο πειστικό τρόπο ώστε επαγγελματίες μουσικοί και μελετητές του έργου του δεν μπορούν να πουν ξεκάθαρα πού τελειώνει το αυθεντικό έργο, τα σκέλη, δηλαδή, που έγραψε ο ίδιος ο Μπετόβεν και πού αρχίζουν τα κομμάτια που δημιουργήθηκαν από τον αλγόριθμο.

Στη γιορτή των 250 χρόνων από τη γέννησή του

Όπως και να ‘χει το επόμενο Σάββατο αυτές οι νότες – οι αυθεντικές και εκείνες που παράχθηκαν με τη βοήθεια του υπολογιστή – θα παρουσιαστούν σε μια παγκόσμια πρεμιέρα στη Βόννη. Αυτό θα είναι ένα από κεντρικά δρώμενα στη γιορτή των 250 χρόνων από τη γέννηση του ευφυούς καλλιτέχνη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του στη δυτική Γερμανία.

Είναι η πρώτη φορά που ένας αλγόριθμος αναπαράγει το έργο ενός κλασικού συνθέτη σ’ αυτό το βαθμό. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να γραφτεί μουσική εμπνευσμένη από τις μελωδίες του Μπαχ και του Μότσαρτ. Ωστόσο, η προσπάθεια να παρουσιάσει ένα ολόκληρο 40λεπτο κοντσέρτο του Μπετόβεν έχοντας για αρχή τις 250 μπάρες από νότες που έχουν διασωθεί από τη 10η Συμφωνία, είναι ένα ασύγκριτο εγχείρημα.

Το πρότζεκτ άρχισε από δύο χρόνια με πρωτοβουλία της Deutsche Telekom, της γερμανικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών. Ζήτησε τη βοήθεια του Αυστριακού τεχνολόγου της μουσικής, Ματίας Ρέντερ. Η τεχνητή νοημοσύνη σχεδιάστηκε από τον Αχμέντ Ελγκαμάλ, καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιού Τζέρσεϊ των Η.Π.Α. Εκείνος προηγουμένως είχε φτιάξει ένα σύστημα που μπορούσε να μιμηθεί τη δουλειά καλλιτεχνών όπως ο Πικάσο και άλλων ζωγράφων του κινήματος των Ιμπρεσιονιστών. Μάλιστα, το έκανε τόσο καλά που μπορούσε να ξεγελάσει και τους ειδικούς. «Επειδή η φύση της μουσικής του Μπετόβεν είναι δομημένη και ιδιαιτέρως μαθηματική πίστεψα πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταλάβει πως θα συμπεριφερόταν όταν έγραφε κάποιο νέο κομμάτι», υποστήριξε ο Ελγκαμάλ.

 

Έτσι εκείνος και η ομάδα του τροφοδότησαν την τεχνητή νοημοσύνη με έργα του Μότσαρτ, του Χάυντν και του Μπαχ και άλλους συνθέτες της ίδιας εποχής με τον Μπετόβεν. Έπειτα, της δόθηκαν κομμάτια του Μπετόβεν και οι προγραμματιστές τη δίδαξαν να προβλέπει τί θα ακολουθούσε στη συνέχεια. Όταν πια ανέπτυξε ένα ακριβές μοντέλο του τρόπου που δούλευε ο Μπετόβεν, την άφησαν να επεξεργαστεί τη 10η Συμφωνία. Ο Ρέντερ ανέφερε πως είναι εντυπωσιασμένος με τα αποτελέσματα. «Όσον αφορά στη μουσική είμαι απόλυτα χαρούμενος», δήλωσε και πρόσθεσε: «πιστεύω πως αν ο Μπετόβεν ζούσε σ’ αυτή την εποχή θα χρησιμοποιούσε παρόμοιες τεχνολογικές εξελίξεις κι ο ίδιος».

 

 

  • Like 3
Δημοσιευμένο

πολύ ενδιαφέρον όντως.

Αυτό που άκουσα βέβαια φωνάζει "είμαι Μπετόβεν", και φέρνει πολύ κάτι μεταξύ 6ης και 9ης, αλλά δεν γνωρίζω αν προέρχεται από τα γραμμένα ή από τα "νεο-συντεθημένα".

Θα περιμένω με αγωνία σχεδόν θα έλεγα, αν και οι προβληματισμοί υπάρχουν

 

θα είναι αυτό που είχε ο ίδιος στο νού του?

θα είναι μονοσήμαντη η προσέγγιση?

ένας άλλος αλγόριθμος δεν θα έβγαζε μια άλλη προσέγγιση?

δεν θα βγεί όντως αύριο μια νέα εκδοχή?

πως θα αντιμετωπιστεί αύριο το ενδεχόμενο να βγάλει μια άλλη ομάδα μια άλλη προσέγγιση?

ανοίγει ο δρόμος και για άλλες ημιτελείς συμφωνίες ή έργα?

  • Συμφωνώ 3

με σήμα το μπιφτέκι

  • Yannis Methenitis changed the title to Η τεχνητή νοημοσύνη ολοκλήρωσε τη 10η Συμφωνία του Μπετόβεν!
Δημοσιευμένο
2 ώρες πριν, dimsonic είπε

ένας άλλος αλγόριθμος δεν θα έβγαζε μια άλλη προσέγγιση?

 

Πιθανότατα και ο ίδιος αλγόριθμος να έβγαζε και άλλες προσεγγίσεις. Συνήθως για να κάνεις τέτοια λογισμικά που έχουν την έννοια της πρόβλεψης πρέπει να βάλεις και μία έννοια τυχαιότητας, η οποία προσομοιώνει την αστάθεια και μη-προβλεψιμότητα του φυσικού κόσμου (φανταστείτε μοντέλα πρόβλεψης καιρού, χρηματοοικονομικών κλπ). Εδώ η τυχαιότητα μάλλον έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο ίδιος ο δημιουργός μπορεί την μια μέρα να το σκεφτόταν "έτσι" και την άλλη μέρα "αλλιώς", διατηρώντας σίγουρα όμως κάποια θεμελιώδη χαρακτηριστικά και παραμέτρους (που εμείς ακούγοντας τα χαρακτηρίζουμε ως ύφος ή προσωπικό ήχο κλπ). Άρα: ίδιος αλγόριθμος, πολλές "λύσεις" στην ίδια άσκηση.

 

Πολύ ενδιαφέρον το όλο εγχείρημα - τουλάχιστον τεχνικά. Καλλιτεχνικά όμως.... δεν ξέρω.

Εδώ ψάχνουμε να βρούμε... mojo στον ιδρώτα του χεριού που ποτίζει την ταστιέρα, και μας ζητάνε να ενθουσιαστούμε με την μουσική που ΔΕΝ έγραψε ο Μπέιτ-χόφεν...

  • Συμφωνώ 2
Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)

Επειδή τυχαίνει να ξέρω κάποια πράγματα και για Τεχνητή Νοημοσύνη, και για Κλασική Μουσική, και για τον Μπετόβεν αλλά και για τις Συμφωνίες του, σας λέω απλά το εξής σχετικά με αυτήν την ιστορία:

 

..κρατάτε μικρό καλάθι..

 

 

Επεξεργασμένο από John Tzinieris
  • Συμφωνώ 1

 

???

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)

I-ll_Be_Back.jpg

 

- Arnold Schwarzenegger

 

 

"H τεχνητή νοημοσύνη εξαπλώνεται. Θα πεθάνουμε όλοι!"

- Στέφανος Χίος

Επεξεργασμένο από Haris

Something Wicked This Way Comes

Δημοσιευμένο

Όταν ένας τενεκές θα χορέψει τσιφτετέλι θα τελειώσει κι ένας υπολογιστής το έργο του Μπετόβεν. 

  • Like 1
  • Χαχα 1

ο χρόνος αρκετός 

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...