Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιευμένο

Το site Coursera.org διαθέτει περί τα 100 online σεμινάρια δωρεάν. Μια ευκαιρία για δημιουργικό χρόνο όσο είμαστε κλεισμένοι μέσα αλλά και όχι μόνο γι αυτό. 

 

Εδώ μια λίστα που σε παραπέμπει σε links:

 

https://www.itspossible.gr/το-coursera-δίνει-δωρεάν-αυτά-τα-100-online-μαθήματα-ω/?fbclid=IwAR27yHuQoE8M14lnSG2aVOzD-yYYI3ixraCIxbtRQdYFWgyzsu0iC9fVVe0

 

Εχει και για μουσική:

 

 https://www.coursera.org/learn/music-theory?edocomorp=free-courses-high-school&ranMID=40328&ranEAID=EHFxW6yx8Uo&ranSiteID=EHFxW6yx8Uo-VTUjSK4.Gv6FQN41b7_NPA&siteID=EHFxW6yx8Uo-VTUjSK4.Gv6FQN41b7_NPA&utm_content=10&utm_medium=partners&utm_source=linkshare&utm_campaign=EHFxW6yx8Uo

 

και για κιθάρα για αρχάριους:

 

https://www.coursera.org/learn/guitar?edocomorp=free-courses-high-school&ranMID=40328&ranEAID=EHFxW6yx8Uo&ranSiteID=EHFxW6yx8Uo-piaulNpiT.Tot48wF9bZSg&siteID=EHFxW6yx8Uo-piaulNpiT.Tot48wF9bZSg&utm_content=10&utm_medium=partners&utm_source=linkshare&utm_campaign=EHFxW6yx8Uo

 

αλλά και για πάρα πολλά άλλα ενδιαφέροντα.

  • Like 5
  • Ευχαριστώ 3
Δημοσιευμένο

Εγώ είμαι στο Coursera από τον Σεπτέμβρη, μιας και μέσω του ReGeneration είχε τα περισσότερα τζάμπα για νέους μέχρι 29, μέχρι τέλη Σεπτέμβρη που αργότερα έγινε τέλη Οκτώβρη. Νομίζω βέβαια έπρεπε να κάνεις εγγραφή με συγκεκριμένο σύνδεσμο (τον οποίο μου τον έστειλε η εταιρία που δουλεύω). Έχω κάνει πάρα πολλά courses, μου και μου μένουν άλλα 3. Σας γράφω για την άποψή μου σε ότι έκανα:

Το Musicianship είναι κυρίως γύρω από Blues και ελάχιστα Jazz, και ξεκινάει με απλή μουσική θεωρία και ελάχιστη αρμονία. Είναι πολύ καλό γιατί έχει τεστάκια τύπου ντικτέ, ακούς διαστήματα και συγχορδίες και διαλέγεις το σωστό. Στο τέλος σου ζητάει να γράψεις το δικό σου κομμάτι, τύπου 12-Bar Blues.

Guitar courses ήταν αρκετά καλά, αλλά για πολύ αρχάριους, ειδικά τα πρώτα 3. Στο 4ο έχει κάτι ωραίες ασκήσεις, κάπως προχωρημένες που σίγουρα θα δυσκολέψουν έναν αρχάριο.

To Music Business είχε αρκετό ενδιαφέρον, αλλά εντελώς νομικού τύπου, και 100% βασισμένο στα δεδομένα των ΗΠΑ. Μαθαίνεις πολλά για τα copyrights, πώς δουλεύει το σύστημα, κτλ.

Το Music Production II (The Technology of Music Production) είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ. Σου μαθαίνει πάρα πολλά τεχνικά κομμάτια που κάθε παραγωγός πρέπει να ξέρει, και τα αναλύει πολύ καλά. Τα υπόλοιπα είναι χρήσιμα για κάποιον που μόλις ξεκινάει. Οι ασκήσεις είναι από το να φτιάχνεις κομμάτια, μέχρι να φτιάχνεις 'μαθήματα' σύμφωνα με αυτά που έμαθες.

Το Arranging for Songwriters είναι ψιλομούφα, εκτός αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι κάποιο βοήθημα. Η άσκηση είναι να γράψεις ένα κομμάτι και να το εξελίξεις. Είναι μόνο 1 course, δεν ανήκει σε κάποια κατηγορία. Δε το προτείνω ιδιαίτερα.

Το Jazz Improvisation είναι ίσως το καλύτερο που έχω κάνει. Είναι και αυτό μόνο του. Εγώ προσωπικά έπαθα πλάκα. Σε βάζει βέβαια στα βαθιά και δεν είναι για αρχάριους. Από την πρώτη βδομάδα σου ζητάει να κάνεις improvise σε ένα jazz κομμάτι. Σκληρό.

Τώρα κάνω το Introduction to Classical Music. Το μόνο που πήρα από άλλη σχολή. Όλα ήταν μέχρι τώρα Berklee, ενώ αυτό είναι από Yale. Και όπως, ο καθηγητής είναι φοβερός, και έχει μεγάλα αποσπάσματα από πραγματικές συνεδρίες της σχολής. Ξεκινάει να σου λέει πολύ βασική μουσική θεωρία και αργότερα συνεχίζει να αναλύει κάθε εποχή μουσικής, από μεσαιωνική μέχρι σήμερα. Είμαι λίγο πριν τη μέση αλλά αν ενδιαφέρεστε έστω και λίγο να μάθετε κλασσική μουσική, το προτείνω φουλ!

Γενικά για το Coursera: Ο τρόπος "εξέτασης" είναι σχετικά γελοίος, και τα μαθήματα μπορείς να τα προχωρήσεις. Επίσης μπορείς να κάνεις όσα θες, όποτε θες, και τα deadlines δεν είναι καθόλου αυστηρά. Το Specialization είναι ένα extra "χαρτί" παραπάνω, αν τελειώσει κανείς τα 4 courses που χρειάζονται. Μπορείς να τα κατεβάσεις σαν pdf, και μπαίνουν με verified κωδικό στο linkedin.

image.png.9503b7d3f4e9baf6d80f7256daafef1c.png

  • Like 5
Δημοσιευμένο
3 minutes ago, Alex Raptakis said:

Το Arranging for Songwriters είναι ψιλομούφα, εκτός αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι κάποιο βοήθημα. Η άσκηση είναι να γράψεις ένα κομμάτι και να το εξελίξεις
 

 

Δεν το ξέρω το πρόγραμμα.

Αλλά έτσι όπως το περιγράφεις, μόνο μούφα δεν μου φαίνεται.

Είναι πολύ μεγάλη δουλειά να γράψεις ένα κομμάτι, αλλά το πως να το εξελίξεις είναι τεράστιο μάθημα.

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Δημοσιευμένο
8 λεπτά πριν, fusiongtr είπε

Δεν το ξέρω το πρόγραμμα.

Αλλά έτσι όπως το περιγράφεις, μόνο μούφα δεν μου φαίνεται.

Είναι πολύ μεγάλη δουλειά να γράψεις ένα κομμάτι, αλλά το πως να το εξελίξεις είναι τεράστιο μάθημα.


Δεν είναι μούφα σαν ιδέα, αλλά το περιεχόμενο του και το τι/πώς προσπαθεί να σου μάθει. Στην ουσιά δε σου μαθαίνει πώς να γράψεις ένα κομμάτι, και σίγουρα δε σου μαθαίνει πώς να το εξελίξεις - αυτή είναι η βασική ιδέα όμως.
Αυτό που εν τέλει πάει να σου "μάθει", είναι το βασικό χτίσημο Intro, Verse 1, Chorus, Verse 2, Chorus, Bridge, Chorus. Boom έτσι γίνεται η μουσική. Ε και μάλλον επειδή διαφωνώ, τείνω να μη το προτείνω.

Το Music Production I πχ το έκανε πολύ καλύτερα για μένα, αλλά ίσως είναι εντελώς υποκειμενικό. Έχοντας όμως επενδύσει τόσες ώρες σε άλλα courses, το Arranging είναι το τελευταίο που θα πρότεινα.

  • Like 1
Δημοσιευμένο
6 minutes ago, Alex Raptakis said:

δε σου μαθαίνει πώς να το εξελίξεις - αυτή είναι η βασική ιδέα όμως.
 

 

Αααα, εντάξει.

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

  • Guru
Δημοσιευμένο

Να προσθέσω σε όσα ωραία είπε ο @Alex Raptakis πως το Jazz Improvisation το κάνει ο Gary Burton. 

Επίσης, ο τρόπος εξέτασης είναι peer review, δηλαδή οι εργασίες σου αξιολογούνται από την κοινότητα. Αν θες να ολοκληρώσεις κάποιο course και λάβεις το σχετικό certificate, πρέπει και να παραδώσεις τις εργασίες-υπάρχει deadline-και να κάνεις ο ίδιος αξιολογήσεις. Τουλάχιστον έτσι ήταν παλιότερα, διόρθωσε με αν κάνω λάθος.

Εχω παρακολουθήσει κάποια εκπληκτικά courses στο παρελθόν. Είχε το Berklee  ένα για songwriting με τον Pattison, απίστευτο. Ηταν ένα από κάποιο  Arizona University ή κάτι τέτοιο για μουσική τεχνολογία, με γράψιμο σε Python, που έφτανε μέχρι στοχαστική, Markov Chains κλπ...φανταστικό. Αυτό που λες από το Yale, ωραίο. Εχει κι ένα αντίστοιχο από το Curtis, επίσης ωραιότατο.Από τα πιο χρήσιμα που έχω κάνει ήταν το Rehearsing Music Ensembles, εκπληκτικός καθηγητής, στοιχεία conducting και τεχνικές πρόβας που χρησιμοποιώ από τότε καθημερινά, ακόμα και στην μελέτη. Τέλος, το πιο απολαυστικό, βαθιά επιδραστικό και απολύτως εκπαιδευτικό ήταν το ModPo από το Penn, ένα απίστευτο ταξίδι στην σύγχρονη αμερικάνικη ποίηση- από Whitman, Dickinson και δώθε.

  • Like 3
Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)

@pipityri Ισχύει και τώρα το Peer Review, αλλά όλα τα ενδιάμεσα είναι "practice peer review", που σημαίνει ότι περνάς απλά με το να ανεβάσεις οτιδήποτε, ακόμα και αν είναι spam, ή κενό, ανεξάρτητα το τι feedback/rating θα πάρεις - εκτός από τις τελευταίας βδομάδας (συνήθως) είναι πραγματικό Peer Review, που όντως μπορεί να "κοπείς", ειδικά αν έχεις πάρει τα προηγούμενα στην πλάκα.

Όσο για τα deadlines, κάποια στιγμή ξεχάστηκα σε δύο επειδή είχα πάρει πάρα πολλά, και μου ήρθε ενημέρωση ότι πέρασε το deadline - μπαίνω μέσα και απλά έλεγε, no worries, μπορείς να το παραδώσεις, με ένα έξτρα deadline + 1 μήνα, ίσως και παραπάνω. Υπάρχει deadline, αλλά δεν είναι καθόλου αυστηρό. Δε ξέρω τι γίνεται μετά που θα περάσει και το extra deadline...

 

Αυτά που ανέφερες δεν τα είδα καθόλου. Εγώ είχα ένα συγκεκριμένο "menu" επιλογών λόγω της ειδικής εγγραφής που είχα κάνει, δεν ήταν όλα free δυστυχώς... Μόλις έψαξα και βρήκα το Reharsing Music Ensembles, αλλά δεν μπορώ να το πάρω δωρεάν. Φαίνεται εξαιρετικά χρήσιμο για μένα...

Επεξεργασμένο από Alex Raptakis

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...