Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)

Μαστορα να σου κανω μια ερωτηση σχετικα με μια απορια που εχω: Διαβαζω δεξια κι αριστερα απαντησεις απο ιδιοκτητες Fender που τρωνε κραξιμο για τα σωματα στα οργανα που ειναι απο 2 και 3 κομματια να λενε πως ετσι τα σωματα αποκτουν μεγαλυτερη αντοχη σε σχεση με ενα μονοκοματο σωμα. Οι πολεμιοι λενε πως ειναι τσιγκουνια της Fender και πως πουλαει φυκια για μεταξωτες κορδελες (σε εναν βαθμο συμφωνω). Ισχυει τελικα πως τα πολυκόμματα σωματα ειναι ανθεκτικοτερα απο το μονοκομματα;

Επεξεργασμένο από Clb62
Δημοσιευμένο

Η αλήθεια είναι κάπου εκεί έξω!?

Είναι ποιοτικά καλό το σώμα να  ειναι φτιαγμένο από ένα έως δύο κομμάτια ξύλο, πάνω από δύο κομμάτια στο σώμα υποδεικνύει φτηνή κατασκευή από ρεταλια άρα πρέπει να έχει και την ανάλογη τιμή.

 

Από εκεί και πέρα οι εταιρείες ξέρουν καλά το παιχνίδι του πλασαρισματος aka marketing και την πωληση των φυκιών  για μεταξωτές κορδέλες.

 

Προσωπικά το μόνο που δέχομαι σαν εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα σε σώμα που έχει η που θα φτιαχτεί  με παραπάνω από δύο κομμάτια ξύλο είναι, η κατασκευή του center block ενώς σώματος κιθάρας η μπάσου από ένα μεγάλο κομματι ξύλο (σχεδόν όλο το σώμα δλδ) και μετά να κολλήσει κάποιος δύο λεπτά ρεταλια ένα στην μπάσα πλευρά και ένα στην πρίμα για να συμπληρώσει το σχήμα.

Φαντάσου τα 3/4 του σώματος από ένα κομμάτι ξύλο και μετά να κολλήσεις λεπτά πηχακια για να συμπληρώσεις το σχήμα στο upper και στο lower horn.

Rest in Peace, Rest in Polaris!

Δημοσιευμένο

Ποιοτικα καλο θα ειναι, αλλα ειναι ποιο ανθεκτικο; Γιατι 2 χιλιαρικα οργανο και να βλεπεις ταιριαγμα σε στυλ παρκε στο σωμα ειναι θλιβερο οσο και ανθεκτικο κι αν ειναι. Συνηθως η ενωση γινεται στην μεση, οπως θα ξερεις κι εσυ καλυτερα, και κανει μπαμ.

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)

Καταρχην μιλαμε για ηλεΧτρικες κιθαρες και μαλιστα solid body.

 

Οπότε το σωμα παιζει απο 0,1% εως 1% ΡΟΛΟ στον ΗΧΟ τους.

 

Και αφου το κλεισαμε αυτο ? παμε στο προκείμενο:

 

ΟΝΤΩΣ τα σώματα που δεν ειναι ενα κομματι ξυλο ειναι ανθεκτικοτερα στο σκευρωμα (cupping) & οντως τα μονοκομματα σωματα ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ για τον απλο λογο οτι το ash & alder που χρησιμοποει συνηθως η Fender δεν ειναι δεντρο που μπορει να δωσει πολυ μεγαλα κομματια κΣυλου .Οποτε η ΜΑΖΙΚΗ παραγωγη one piece body κιθαρων ειναι απλα ΑΔΥΝΑΤΗ.

 

Εχω φτιάξει αρκετες κιθαρες με ενα κομματι ash και δεν μπορω να πω ότι αξιζε τον κοπο το 40% + που πληρωσα για τα σωματα αυτα.

 

Στην πραγματικοτητα οι   Fender (vintage & new) με one piece bodies ειναι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ (ζητημα να εχω δει 5-6 στη ζωη μου,η συντριπτικη πλειοψηφια στα 50s & 60s είναι 3 piece & στα 70s έχω δει ακομα και...5 piece (μια απο τις καλυτερες tele που ειχα ποτε ηταν μια 72αρα τετοια).

 

Αλλα αυτο δεν ισχυει μονο στις Fender,και η συντριπτικη πλειοψηφια των Gibson αλλα και των περισσοτερων solid body κιθαρων

2-4 piece ειναι  .

 

Αν σε ενοχλει τοσο πολυ παρε μια με solid color ώστε΄να μην φαινεται η/οι ...ενωση (εις)  ?

Επεξεργασμένο από Superfunk
  • Like 1
  • Χαχα 1

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Δημοσιευμένο

Αν είναι να δώσεις πολλά λεφτά πάρε 2 κομμάτια σώμα τα οποία να είναι από το ίδιο κομμάτι ξύλο ανηγμένο στη μέση σαν βιβλίο... και να δημιουργούν μια συμμετρία από την κεντρική ένωση προς τα έξω... και η ένωση να διατρέχει το σώμα ακριβώς στο κέντρο μπρος και πίσω με σημείο αναφοράς την ταστιέρα (μην το παίρνεις σαν δεδομένο αυτο, δες το) στα ακριβά fender όργανα αυτά ήταν στάνταρ την τελευταία φορά που κοίταξα, με 2000 μπορείς να τα απαιτείς αυτά

  • Like 1

kavagio for strings

Δημοσιευμένο (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, blue monk είπε

είναι να δώσεις πολλά λεφτά πάρε 2 κομμάτια σώμα

 

 Όλες οι US Fender πάνω από τα 1300 ευρώ (Am Pro και πάνω) έτσι είναι φτιαγμένες έτσι κι αλλιώς.

 

Δεν χρειάζεται να δώσεις 2000.

 

"Δομικά" πάντως χίλιες φορές προτιμώ την "παραδοσιακη'' 60s + 50s κατασκευή που είχε ένα σχετικά μεγαλύτερο κεντρικό κομμάτι όπου "φόρτωναν" τα πάντα (μπράτσο και γέφυρα) και δύο μικρότερα πλαϊνά.

 

Επεξεργασμένο από Superfunk

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

  • Guru
Δημοσιευμένο

Για μπουζούκια και παραδοσιακά χρησιμοποιούν ενίοτε και 18 και 22 και 28 κομμάτια ξύλου για να φτιάξουν το σκάφος. 3-5-7-9 κομμάτια για μανίκια. Δεν είναι ο αριθμός των κομματιών που καθορίζει την αξία (όχι το κόστος) του οργάνου. Να ακούσεις Gibson του '43 με τρία ή τέσσερα κομμάτια κολλημένα, ετερόκλητα μεταξύ τους, στο καπάκι και να σου πέφτουν τα σαγόνια. Όλα είναι στο αισθητικό και στις εκάστοτε προτεραιότητες. Δεν είναι πάντα ο ήχος το κριτήριο ούτε πάντα η όψη. Σε κάθε όργανο διαφέρει ο συσχετισμός αυτός με τον βαθμό θελκτικότητας. 

Αν δεν φαίνεται, δεν υπάρχει λόγος να είναι λιγότερα ή ένα κομμάτι. Όπως λένε και ποιο πάνω, θέμα hype είναι και ένας μικρός φαύλος κύκλος, δηλ. ένα κομμάτι="καλύτερα" άρα όσο περισσότερο αναζητείται αυτό από κιθαρίστες, τόσο περισσότερο θα κοστίζει το ένα κομμάτι σε όλη την αλυσίδα, από την κοπή, στον ξυλέμπορα, στον κατασκευαστή, κ.ο.κ.

  • Like 2

Hλιθιούθιερ

Δημοσιευμένο

Πάρε παράδειγμα τον Carl Thompson με τα rainbow bass που έχουν περισότετη κόλα παρά ξυλο και κοστίζουν όσο ενα αυτοκίνητο και έχουν λίστα αναμονής τρέχα γύρευε.

Δημοσιευμένο
16 ώρες πριν, Superfunk είπε

"Δομικά" πάντως χίλιες φορές προτιμώ την "παραδοσιακη'' 60s + 50s κατασκευή που είχε ένα σχετικά μεγαλύτερο κεντρικό κομμάτι όπου "φόρτωναν" τα πάντα (μπράτσο και γέφυρα) και δύο μικρότερα πλαϊνά.

 

Κι εγω ετσι το βλεπω. Ειναι θεμα αισθητικης για εμενα, αλλα καταλαβαινω και αυτους που λενε πως για οργανο το οποιο λανσαρεται σαν ποιοτικο (οχι μπουτικ) και η εταιρια με καθε καινουριο μοντελο (το ιδιο επι ~60 χρονια) ζηταει περισσοτερα λεφτα θα περιμεναν και το κατι παραπανω στην κατασκευη του σωματος.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...