Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιευμένο

Καλημέρα μουσικόφιλοι

 

Γνωριζεις κανεις...πώς επιδρά στον ήχο το μεγεθος ταστου που θα επιλέξει κανείς ?

Στον ήχο αλλά και στο παίξιμο.

 

Πχ τι διαφορα θα εχει στο..χέρι αλλα και σε ηχο αν επιλεξει κανεις πχ σε μια Strat...small thin frets ή medium..large κτλ

 

Αν έχετε βρει κανέναν οδηγό σωστό στο νετ, ευπρόσδεκτος

 

 

:D

Δημοσιευμένο

Για το παίξιμο ότι και να διαβάσεις καλό θα ήταν αν έχεις την δυνατότητα να δοκιμάσεις ο ίδιος διάφορα μεγέθη για να δεις τι σε βολεύει καλύτερα.

Flying High Again

  • Guru
Δημοσιευμένο

Mε την ευκαιρία, ας παραθέσω έναν περιεκτικό οδηγό περί τάστων και των ιδιοτήτων τους.

 

Οποιοσδήποτε θέλει να προσθέσει παρατηρήσεις, στοιχεία και εμπειρίες ευπρόσδεκτος.

 

Τα τάστα είναι ένα από τα βασικά συστατικά που καθορίζουν την αίσθηση παιξίματος στο αριστερό χέρι. Ο οδηγός έχει σκοπό την καλύτερη κατανόηση των υλικών, μεγεθών αλλά και των ιδιοτήτων τους.

 

Το πιο διαδεδομένο κράμα τάστων είναι το 18% nickel silver, με το υπόλοιπο 82% να αποτελείται κυρίως από χαλκό αλλά και άλλα στοιχεία (κάδμιο, μόλυβδος)(!!).

 

Υπάρχουν επίσης μαλακότερα κράματα (12% nickel), bell brass (βλ. Warwick) αλλά και σκληρότερα (EVO Gold-χαλκός, κασσίτερος, τιτάνιο), (stainless steel).

Σημαντικό ρόλο παίζει η εταιρία κατασκευής καθώς δύο-θεωρητικά ίδια- κράματα μπορεί να έχουν διαφορετική πυκνότητα κόκκωσης, γεγονός που σημαίνει ότι θα φθαρούν διαφορετικά. Έτσι εξηγείται-πολλές φορές-γιατί κάποια θεωρητικά ίδιου μεγέθους τάστα, μπορεί να φθαρούν γρηγορότερα από άλλα.

 

ΜΕΓΕΘΗ.

Για πιο εύκολη αναφορά θα χρησιμοποιηθούν τα διαδεδομένα μεγέθη της DUNLOP (παρ' όλο που ως τεχνικός δεν θεωρώ την DUNLOP κορυφαία στην έλαση ταστοσύρματος).

 

Γενικά χρησιμοποιούνται όροι όπως SMALL, MEDIUM, JUMBO. Υπάρχουν βέβαια πολλοί ενδιάμεσοι σταθμοί καθώς και δυνατότητα διαμόρφωσης κατά τη διαδικασία ενός fret dress.

 

JUMBO:

6000 : 3mm x 1,5mm

6100 : 2,8 x 1,4

6110 : 2,9 x 1,3

 

MEDIUM/JUMBO (στενό-ψηλό)

6105 : 2,3 x 1,4 (Gibson common size)

 

MEDIUM (φαρδύ-χαμηλό)

6150 : 2,6 x 1,1 (Fender modern common size)

SMALL/VINTAGE (στενό)

6260 : 2 x 1,1 (Fender vintage & ακουστικά όργανα)

 

Για λόγους απλοποίησης, η αναφορά θα γίνει στα πιο διαδεδομένα μεγέθη. Δύο είναι οι διαστάσεις που μας ενδιαφέρουν: ΄Φάρδος και ύψος.

 

- Γενικά, ένα JUMBO τάστο έχει τα εξής πλεονεκτήματα: Ευκολία σε bends & vibrato. (τα δάχτυλα σχεδόν δεν έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια της ταστιέρας και η μικρότερη τριβή καθιστά ευκολότερα τα bends & το βιμπράτο, ενώ απαιτέιται και μικρότερη δύναμη πίεσης στη χορδή για να βγει 'καθαρή' νότα. Καλύτερη συμπεριφορά και σε trills, hammer-ons, pull-offs. Στα μείον, η αίσθηση 'σιδηρόδρομου' (σκάλωμα) σε glissandos(σύρσιμο μια νότας ή συγχορδίας σε πολλά τάστα). Επίσης sharp notes (πιο ψηλές νότες) σε περίπτωση που έχουμε 'βαρύ' αριστερό ( ζητώ συγγνώμη από τους αριστερόχειρες- το σωστό είναι fretting hand). Απώλεια επαφής με την ταστιέρα. Καταπόνηση (τσούξιμο) στα ακροδάκτυλα.

 

Τεχνικά, τα JUMBO τάστα 'φαγώνονται' πιο δύσκολα, αλλά όταν αυτό συμβεί, έχουμε πιο εύκολα 'self fret buzz' (ταστάρισμα στο ίδιο το τάστο) και ίσως αλλαγή intonation (μετατίθεται το σημείο επαφής της χορδής στο τάστο- εκτός κέντρου).

 

- Τα MEDIUM/JUMBO τάστα (ala Gibson) έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα jumbo. Tεχνικά, φαγώνονται πιο γρήγορα χωρίς όμως προβλήματα με intonation ή self fret buzz. Επίσης, αφήνουν μεγαλύτερα κενά μεταξύ των τάστων, γεγονός που κάνει ευκολότερο το παίξιμο στα τελευταία τάστα(15ο-21/22ο). Είναι εφικτό το τάστωμα με JUMBO τάστα εώς το 14-15ο τάστο και με MEDIUM/JUMBO ως το 22ο, για να μειωθεί η αίσθηση 'συνωστισμού'.

 

- Τα MEDIUM τάστα (6150,6130,6140, διαδεδομένα στις fender) είναι γι' αυτούς που θέλουν μεγαλύτερη επαφή με την ταστιέρα, δεν τους αρέσει το φαινόμενο 'σιδηρόδρομος' και κινούνται μεταξύ των δύο κόσμων(modern/vintage). Eίναι μια καλή επιλογή για ομαλή μετάβαση από SMALL/VINTAGE τάστα, σε πιο μεγάλες διαστάσεις.

 

- Τα ΦΑΡΔΙΑ/ΧΑΜΗΛΑ τάστα (Gibson fretless wonders), είναι επιλογή για κιθαρίστες που χρησιμοποιούν γρήγορα chord progressions, αρκετά glissando, και δε δουλεύουν ιδιαίτερα vibrato & bends. (βλ. Jazz).

 

- SMALL/VINTAGE frets, τείνουν να εκλείψουν και χρησιμοποιούνται πλέον μόνο για λόγους πιστής αναπαραγωγής/αντικατάστασης σε vintage ή vintage reissue όργανα.

Επίσης SMALL frets(1,9-2,2mm φάρδος) χρησιμοποιούνται σε ακουστικές κιθάρες και προτιμούνται για την καθαρότητα της νότας που προσφέρουν. (ένα JUMBO,φαρδύ τάστο σε ηλεκτρική, μπορεί να έχει self buzz σε μη ακουστά-μέσω ενισχυτή- επίπεδα, αλλά σε ακουστικό όργανο αυτό είναι μη αποδεκτό).

 

ΗΧΗΤΙΚΑ, οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων μεγεθών στα τάστα είναι αμελητέες, εφ' όσον έχουν υποστεί σωστό fret dress. Πρακτικά, τα JUMBO/ψηλά τάστα δίνουν περισσότερο sustain, αλλά αυτό είναι απόρροια γεωμετρικής/φυσικής θέσης της δονούμενης χορδής, παρά αποτέλεσμα της διαφοράς σε μάζα (πιέζοντας τη χορδή σε ένα jumbo τάστο, αυτή κάμπτεται περισσότερο, με αποτέλεσμα η απόσταση που χωρίζει τη χορδή από τα αμέσως επόμενα τάστα, να μεγαλώνει-άρα να μικραίνει η πιθανότητα 'σβησίματος' σε αυτά).

 

Επίσης, η ηχητική διαφορά ανάμεσα σε απλά και stainless steel τάστα, είναι αντικείμενο προς συζήτηση. Προσωπική αίσθηση/εμπειρία, είναι ότι ΔΕΝ αλλάζει η συμπεριφορά στον ήχο-μέσω ενισχυτή.

Hλιθιούθιερ

Δημοσιευμένο

πολυ ωραιο post Πνοή και Νύξη. :)  εχω και μια απορια για τα ατσαλινα.μου ειπαν οτι ειναι πολυ

δυσκολο να να δουλευτουν για fret dress πχ και ικανα να καταστρεψουν και τα εργαλεια του

μαστορα γι'αυτο και κοστιζει πολυ η τοποθετιση τους και το σερβις.οντως ετσι η καπως υπερβολικα μου τα ειπε ο τυπος(για ταστα 250-300 η παει να με ψιρισει;;;;) ???

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...