Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιευμένο

Καλημέρα ,

 

Έχω ένα άνηψάκι , απο την μεριά της γυναίκας μου. Είναι τετάρτη δημοτικού , 9 με 10 χρονών. Τελευταία έχει αρχίσει να ζητάει από τους γονείς ηλεκτρική κιθάρα για  να παίξει (!) ροκ. Ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση για ασχοληθεί με την μουσική; Στο σπίτι δεν υπάρχουνε  μουσικά ερεθίσματα και δεν υπάρχει η γνώση μουσικής. Εδώ που τα λέμε , και εγώ σαν ερασιτέχνης δεν είμαι σίγουρος για τον τρόπο της προσέγγισης αυτής. Τι πρέπει να κάνει ο γονέας και τι το παιδί ώστε να  υπάρχει μια σωστή διαδρομή; Θα ήθελα να πούνε την άποψη τους γονείς που ήδη τα έχουνε περάσει αυτά , την εμπειρία τους ,το αποτέλεσμα  και φυσικά τι θεωρούνε σωστό. Φυσικά και δάσκαλοι μουσικής αν μπορούνε να μεταφέρουνε κατά την άποψή τους πώς προσεγγίζουν την κρίσιμη αυτή ηλικία;

 

Ευχαριστώ.

 

 

Πρός διαχειριστές : Το έβαλα στο "Ξεκινώντας" αν το θέμα είναι να για αλλού ας μεταφερθεί.

Δημοσιευμένο

ΙΜΗΟ το παιδί είναι πολύ μικρό για να κάνει κατι μόνο του. Ο δάσκαλος είναι μονόδρομος.

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Δημοσιευμένο

Συμφωνώ κι εγώ με τον RayDTutto.

 

Σε αυτήν την ηλικία δεν γίνεται το παιδί να ασχοληθεί από μόνο του με κάποιο μουσικό όργανο. Λίαν συντόμως θα βαρεθεί.

 

Εγώ ξεκίνησα τον γιο μου ηλεκτρική κιθάρα όταν πήγαινε δευτέρα δημοτικού. Τώρα είναι δεύτερη χρονιά που πηγαίνει στο ωδείο (έχουμε τον ίδιο δάσκαλο) και βλέπω ότι το χαίρεται πάρα πολύ και του αρέσει. Μπορεί να μην ασχολείται συνέχεια στο σπίτι με την κιθάρα, αλλά περιμένει πώς και πώς τη μέρα που έχει μάθημα!  :)

 

Οπότε για να συνοψίσω, κι εγώ πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να κάνει μαθήματα με κάποιον δάσκαλο. Είναι αρχή και αυτά που θα μάθει το παιδί πρέπει να τα μάθει σωστά (τεχνική και θεωρία), γιατί μετά δύσκολα διορθώνονται τα λάθη.  :)

Δημοσιευμένο

   Είναι στην καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει. Τα παιδιά, στα 9-10, πλέον κατανούν και απορροφούν πολλή γνώση. Τα δάχτυλα έχουν αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό επίσης.

 

Μια παρατήρηση μου για αυτήν την ηλικία είναι πως αξίζει να μάθει ο μαθητής διάβασμα παρτιτούρας κι όχι μόνο πρακτικά με ταμπλατούρα. Όταν μεγαλώνουμε είναι πιο δύσκολο να μαθουμε να διαβάζουμε νότες. Καλύτερα να το μαθαίνουμε από μικροί για να αποκτούμε πιο αναλυτική σκέψη όσον αφορά το ρυθμό και την αρμονία.

 

Δημοσιευμένο

Αν και γονεας 2 παιδιων που ασχολουνται με την μουσικη, πιστευω οτι οι "εμπειριες γονεων" μπορει να ειναι μονο ενδεικτικες, καθως καθε γονεας αυτο το "περναει" 1-2 αντε 3 φορες στη ζωη του και καθε περιπτωση παιδιου ειναι μοναδικη. Τον πρωτο λογο τον εχουν οι δασκαλοι, οτι και να πουμε εμεις  :P

Με βαση αυτο λοιπον καταθετω τη δικη μου αποψη:

Η ηλικια των 9-10 ετων μου φαινεται πολυ καλη, γιατι ειναι τετοια, που τα παιδια ειναι ακομη "σφουγγαρια" αλλα και αρκετα ωριμα ωστε να χωνευουν την μουσικη θεωρια. Δεν λεω φυσικα οτι μεγαλυτερες ηλικιες ειναι ακαταλληλες, αλλα με το σημερινο βεβαρημενο προγραμμα των παιδιων οι ωρες και η ορεξη δεν περισσευουν.

 

Οσον αφορα τα ερεθισματα απο το σπιτι, προσωπικα δεν θα ανησυχουσα καθολου. Στην δικη μου περιπτωση τα παιδια μου που εχουν ερεθισματα να φανε και οι κοτες, παρ'ολο που εχουν επηρεαστει απο αυτα και εχουν ορεξη, νιωθω οτι δεν εχουν ανακαλυψει τιποτε μονα τους...Αντιθετως, εχω δει παιδια παρομοιας ηλικιας, χωρις ερεθισματα απο το σπιτι, να παιζουν οτι οργανο μπορεις να φανταστεις (αυτοδιδακτα) και μου κανει εντυπωση οτι πολλα απο αυτα εχουν αυξημενη μουσικη αντιληψη.

 

Θεωρω δεδομενο οτι πας κατευθειαν σε δασκαλο και δεν του παιρνεις απλα μια κιθαρα να γρατσουναει, για δυο λογους: Πρωτον για να αποφευχθουν απο την αρχη οι λαθος συνηθειες και δευτερον γιατι ειναι σχεδον βεβαιο οτι θα απογοητευθει οταν διαπιστωσει οτι δεν μπορει να παιξει τιποτα. Ακομη και με μαθηματα σε δασκαλο, εχω παρατηρησει τοσο απο τα δικα μου οσο και απο αλλα παιδια, οτι πανω στον χρονο ενα παιδι διαπιστωνει οτι χρειαζεται πολυς κοπος για να γινεις rock star και ο ενθουσιασμος γινεται αγγαρεια ;D Εκει ειναι που πιστευω οτι κανουν οι περισσοτεροι γονεις λαθος και χωρις πολλα-πολλα σταματουν να τα στελνουν. Κακα τα ψεμματα, χρειαζεται λιγη πιεση για να ξεπερασει αυτο το σταδιο και συντομα θα φανει αν οντως υπαρχει στροφη ενδιαφεροντος ή οχι. Το ποσο πιεση πρεπει να ασκησει κανεις ειναι μια ισορροπια που την βρισκει ο καθε γονεας μονος του και παντα χωρις ακροτητες. Οταν αρχισει ομως σιγα-σιγα το παιδι να βλεπει οτι ο κοπος του αποζημιωνεται και αυξανονται οι δεξιοτητες τοτε πραγματικα θα εκτοξευθει. Τουλαχιστον αυτο εχουν δει τα ματια μου και στα 2 παιδια μου.

 

Δημοσιευμένο

  @immortalx , το έθεσες πολύ σωστά: ο δεύτερος/ τρίτος χρόνος εκμάθησης θεωρείται ο πιο δύσκολος γιατί το παιδί μπορεί να αποθαρρυνθεί από νέες απαιτήσεις στην τεχνική. Εδώ, επιβάλλεται η συνεχής παρότρυνση από τους γονείς. Όταν λυθούν τα τεχνικά θέματα (με πολλή μελέτη), το ενδιαφέρον του μαθητή θα επανέλθει δυναμικά.

Δημοσιευμένο

Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις κατατοπιστικότατες. Ο δάσκαλος είναι μονόδρομος αυτό είναι το σίγουρο.

 

Σε κάτι λίγο πιο ουσιωδες:

Με τι είναι καλύτερο να ξεκινήσει; Ηλεκτρική ή κλασσική;

Και αν είναι η κλασσική το καλύτερο πως αποθαρρύνεις το παιδί από την επιθυμία της ηλεκτρικής;

 

Δημοσιευμένο

Σε καμμία (επαναλαμβάνω - ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ) των περιπτώσεων ΔΕΝ αποθαρρύνεις ένα νεο παιδί να παίζει/παίξει ηλεκτρική...αυτή είναι η κ@%λα του, η εκτόνωσή του, τα γούστα του...

 

ΑΝ μπορεί να καταλάβει σε αυτή την ηλικία οτι η βαρεμάρα κλασσική είναι για το (μακροπρόθεσμα) καλό του έχει καλώς...αλλιώς πάρτου έναν Diezel και άστον να κοπανιέται όλη μέρα  ;D

 

Από προσωπική μου εμπειρία, τα παιδάκια (ακόμα και 10 χρονών) έχουν μπουχτίσει από διάβασμα/ευθύνες/υποχρεώσεις, και η μουσική είναι διέξοδος απο όλα αυτά.

 

Αν καταφέρετε και κάνετε τη μουσική ΑΓΓΑΡΕΙΑ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ σε ένα 10χρονο παιδί...τι να πω....

Δημοσιευμένο

Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις κατατοπιστικότατες. Ο δάσκαλος είναι μονόδρομος αυτό είναι το σίγουρο.

 

Σε κάτι λίγο πιο ουσιωδες:

Με τι είναι καλύτερο να ξεκινήσει; Ηλεκτρική ή κλασσική;

Και αν είναι η κλασσική το καλύτερο πως αποθαρρύνεις το παιδί από την επιθυμία της ηλεκτρικής;

 

 

Η κλασσική και η ηλεκτρική κιθάρα ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ.

Να μάθει αυτό που θέλει.

Θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να μάθει σαξόφωνο να ξεκινήσει από φλάουτο;

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...