Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιευμένο

Καλημερα και καλο μηνα .Καιρο εχω να γραψω για το Fender Rhodes & Rhodes piano .ας ΑΡΧΙΣΩ με τα Fender Rhodes που ετσι και αλλοιως ειναι και τα παλαιοτερα.

Το οργανο αυτο φτιαχθηκε απο τους Leo Fender &Harold Rhodes (η πατεντα ομως ανηκε στον Harold Rhodes ) και μιλαμε για το 1970-1974 (αυτης της περιοδου εχουν πεσει στα χερια μου )

Αυτα τα οργανα λοιπον χαρακτηριζονται απο τον γλυκο τους ηχο και την πολυ καλη ποιοτητα κατασκευης των πληκτρων (που ανεβαζει πολυ την αισθηση του touche) ,τους εξαιρετικους μαγνητες ,τα παραπολυ καλα hammer tips( τις μαυρες κεφαλες στα σφυρια του πιανου)-μιλαμε οτι ειναι 40 χρονων οργανα και παιζουν ακομα σε ικανοποητικο βαθμο λογω ποιοτητος υλικου.(αυτο ειναι για τα σφυρακια)

Η αιτια που εχουν αυτον τον γλυκο ηχο ειναι πολλαπλη .α) η ολη κατασκευη του keybed & αρπας ειναι ξυλινη β) οι μαγνητες ,γ) η ρυθμιση των φωνων(εντασης ) ειναι διαφoρετικη απο τα μετεπειτα Rhodes -δεν μπορεις να το ''αγριεψεις ''οσο το νεοτερο .

Τα στραβα και παραξενα του ειναι :α) σε  πιανα που εχω ασχοληθει και εχω επισκευασει

διαπιστωσα τα εξης (που επιβεβαιωνεται και απο χρηστες του tube -ψαχνουν ρωτωντας να λυσουν τα ιδια προβληματα ) .

α1) ολα μα ολα τα fender πασχουν στην αλουμινιενια μπαρα του sustain  (εχει μια βιδα στο κεντρο η οποια ρυθμιζει την πιεση που ασκει η μπατα στις τσοχες αποσβεσης του sustain.

Αν δεν ειναι ρυθμισμενη σωστα δεν εχεις νοτα (κλουνγκ &κλανγκ ακους )ειδικα στα 88 αρια

α2) επειδη η βιδα ειναι στο κεντρο κανει κοιλια η μπαρα και πρεοει να εισαι με το κτσαβιδι στο χερι συνεχεια.

α3) Οι λαμες που κρατανε τισ τσοχες αποσβεσης ειναι παλιες εχουν χασει το νευρο τους και δεν ανταποκρινονται σωστα στην επαναφορα &δεν ρυθμιζονται ευκολα .(ευτυχως ο vintage vibe USA ΕΦΤΙΑΞΕ καινουργιες λαμες με νευρο και λυνεις το προβλημα ως ενα σημειο

Β) Συνηθως τα πιανα αυτα εχουν και το εξης κουφο μετα απο ρυθμιση και service γενικα δεν παιζει το μισο πιανο και συγκεκριμενα απο τα μπασα εως και τα μισα μεσαια.

Αυτο συμβαινει για δυο λογους

Β1) πολυ ευαισθητο σε οποιαδηποτε παρεμαβαση

Β2) Διαφορα υψους αρπας απο σφυρια (οποτε το σφυρι δεν εχει την καταλληλη ταχυτητα αρα και δυναμη να χτυπησει την χορδη οπως πρεπει και ακους τα γκλουνγκ -γκλανγκ και τρελλαινεσαι.

Αυτα τα προβληματα ευτυχως τα εχω καταφερει να τα λυσω με μια -δυο πατεντες που χρησιμοποιω (δικες μου οχι vintage Vibe ).

Eπισης αλλο προβλημα ειναι οι παλαιοτητα των χορδων ειδικα στα μεσαια ειναι πολλες

φορες ψοφιες και χρειαζονται αλλαγη (εχου καποια ορια ζωης και αυτες ) .

Αλλο προβλημα ειναι το φαινομενο propelling στις μπασες χορδες (ακομα και ολοκαινουργιες το εμφανιζουν _και σ'αυτο  υπαρχει λυση  που το λυνει σε βαθμο απο 70-80% -)

Αυτα για τωρα .Οσον αφορα τα Rhodes ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΑΠΟΨΕ.

Δημοσιευμένο

Συνεχιζω με τα Rhodes Mark I & Mark II .

Το Mark I κατασκευαστηκε οταν H.Rhodes & o L.Fender σταματησαν την συνεργασια τους.

Με τη εμπειρια που ειχε αποκτησει απο τις προηγουμενες κατασκευες και τα αιτηματα των πελατων του o Rhodes επανασχεδιασε το πιανο σε βασικα του σημεια οπως Keybed ,βασεις στηριξης αρπας,μπαρα sustain ,ΣΦΥΡΙΑ ,ΠΛΗΚΤΡΑ ,Διαφοροποιησε το pedestal (το κομματι του πληκτρου που ερχεται και βρισκει το σφυρι το οποιο σηκωνεται και βρισκει την χορδη )

Αλλαξε τις λαμες στηριξης των τσοχων αποσβεσης (απο μια-μια που βιδωνανε στην πλατη του πιανου ) σε οκταβες δινοντας τους μεγαλυτερη ευκολια ρυθμισης και πολυ περισσοτερο νευρο .

Αυτες οι αλλαγες μειωσαν το βαρος του πιανου αλλα και ολα σχεδον τα προβληματα που αντιμετωπιζε με το Fender.

Aπο την αλλη πλευρα ομως μειωθηκε η ποιοτητα κατασκευης (ειδικα στο mark I ) στα κατωθι σημεια:α) πολλες φορες εχω βρη ραγισματα στο ξυλο του keybed σε σημεια οπου ειναι στερεωμενα τα pins που στηριζονται τα πληκτρα.

β) αν το πιανο δεν συντηρειται σε τακτα χρονικα διαστηματα εχω παρατηρησει οτι τα pins αρχιζουν και σκουριαζουν αν δε προχωρησει η σκουρια ΞΕΧΑΣΤΕ τα (καποια στιγμη θα κοπουν) Καινουργια δεν υπαρχουν στην αγορα οποτε μονο με ''καννιβαλισμο '' αλλου πιανου θα λυθει το προβλημα.Υπαρχει δε σοβαρη περιπτωση η σκουρια να διαβρωσει  το ΞΥΛΟ του KEYBED ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ των PINS και τα ανταλλακτικα pins να μην μπορουν να πιασουν -οποτε θελει χειρουργειο κανονικο με αμφιβολα αποτελεσματα.

γ) Πολλοι πιανιστες που δουλευαν με τετοια πιανα παλια ειχαν την κακη συνηθεια να καπνιζουν και να πινουν τα ποτα τους πανω στο πιανο,Πολλα που εχω ανοιξει εχουν παρει υγρασιες απο ποτα-καφεδες και εχουν ως αποτελεσμα το πετσικαρισμα των πληκτρων ,την απορροφηση των υγρων και απο το ξυλο του Keybed και την δημιουργια μονιμης υγρασιας στο πιανο με αποτελεσματα ασχημα -οπως επισης και καμμενα πληκτρα απο τσιγαρα (ευτυχως αυτα επισκευαζονται δυσκολα μεν αλλα επισκευαζονται.)

δ) Εξωτερικα το πιανο εχει λιγοτερα προβληματα απο το Fender ΑΛΛΑ αν η αποθηκευση του ειναι σε μερη που δεν αεριζονται η δεν εχει συντηρηθει ποτε τοτε το πιθανοτερο ειναι η εκτεταμενη παρουσια σκουριας σε ολα τα μεταλλικα μερη (γωνιες ,χερουλια ,μεντεσεδες &βιδες )που προχωρανε και μεσα στο ξυλο -ακυρωνοντας καθε προσπαθεια οικονομικου καλλωπισμου

(εξωτερικα ) του πιανου αφου ειναι σιγουρο οτι θα θελει γενικο λυσιμο και ξυλουργικες εργασιες μεσα -εξω.

Απο ηχο τι γινεται μαστορα; Ε!!! ο ηχος του mark I & II διαφορετικος .Εχει χασει την ''γλυκα''

του σε καποιο μικρο κατ'εμε ποσοστο αλλα με τις αλλαγες που εγιναν σου δινετε η δυνατοτητα να εχεις πολλες ρυθμισεις στις ''φωνες '' κανοντας το mellow-normal -funk .Σε διαφορετικες βαθμιδες και αναλογα το χερι του πιανιστα .Απο αλλες βελτιωσεις που εχουν γινει ειναι πιο ευκολη η ρυθμιση του sustain-φωνων-κλπ

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ειναι η μη ευθυγραμμισμενη αρπα του πιανου σε σχεση με την βαση στηριξης ΜΟΝΟ ΣΤΟ MARK I .Στο Mark ΙΙ δεν υπαρχει αυτο το παραξενο στην κατασκευη του -το εχουν φτιαξει.

Υποψιαζομαι γιατι το ειχαν αρχικα φτιαξει με τετοιο τροπο ΑΛΛΑ δεν παιρνω και ορκο.

ΑΛΛΗ παραξενια ειδικα στο markII δεν θυμαμαι .

Οσοι λοιπον εχετε τετοια οργανα καλο θα ηταν να ριχνατε μια καλη επιθεωρηση μεσα και γυρω απο το πιανο και εδω ειμαι να σας συμβουλευσω (αν μου επιτρεπεται αυτη η εκφραση)

Οποια απορια εχετε η παρατηρηση μην διστασετε να επικοιωνησετε ειτε εδω στο KEYBOARDS ,ειτε με pm & mail.Aν μου ξεφυγε κατι συγχωρηστε με.

Δημοσιευμένο

Chick Corea Elektric Band - Estival Jazz, Switzerland 2003 | Part 3

 

Aνεβασα αυτο βιντεο με την electric band του Chic Corea για να δειτε ποσο αρυθμιστα εχει τα πληκτρα του  RHODES MARK V που εχει στην κατοχη του.ΠΟΙΟΣ? Ο ΜΕΓΑΣ CHIC COREA .

Ενα αλλο συχνο συμπτωμα των Rhodes -απωλεια ευθυγραμμισης των πληκτρων .ΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ OK.Αν ναι τοτε θελει φτιαξιμο (σε δυο δοσεις )

Το ιδιο παθαινουν και τα μαυρα (αλλα αυτα δεν φαινονται ευκολα )

Δημοσιευμένο

Πολύ καλό και εξειδικευμένο άρθρο .

Κυρίως γιατί δεν είναι απο έναν θεωρητικό των Rhodes αλλά βγαλμένο απο την εμπειρία ανακατασκευών.

Συμφωνώ για τίς ηχητικές διαφορές τους άν και είναι θέμα γούστου τι προτιμάει κανέις και αυτό έχει να κάνει κυρίως με τα ακούσματα που έχουμε σε Rhodes ηχογραφήσεις .

Να συπληρώσω ότι ένας άλλος λόγος που χωρήστηκε το όνομα είναι ότι ανάγκαζαν τα καταστήματα μουσικών οργάνων της εποχής εάν θέλουν τα Rhodes να πρέπει να αγοράζουν και τα αντίστοιχα Fender όργανα( κιθάρες κτλ.) , που τα έβγαζε ώς γνωστόν όλα  η CBS Factory , πράγμα που δεν πολυάρεσε απο ότι φάνηκε.

Τα φυσικά όργανα όπως το Fender Rhodes έχουν αυτήν την ευχή και κατάρα : Τον ήχο νότα-νότα τον αποφασίζεις εσύ , ενώ στα ψηφιακά όλες οι νότες ακούγονται ίδιες με τίς διπλανές .

Και πάλι πολύ καλό θέμα .Περιμένουμε και άλλα. 

Δημοσιευμένο

Ωραιο ποστ Περικλη. Και εκτελεσαρα του "Blue Miles" απο τον Corea. Για την ιστορια, το κομματι αυτο ειναι απο το πανεμορφο αλμπουμ του 1993 "Paint The World", με Elektric Band II, δηλαδη με αλλους μουσικους σε κιθαρα/μπασο/ντραμς. 8)

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Δημοσιευμένο

@loukas &waterfall-k Παιδια ευχαριστω για τα καλα σας λογια .Ελπιζω το post να το διαβασουν και αλλα ενεργα μελη του forum για να υπαρξουν αποριες -ερωτησεις-παρατηρησεις.Ετσι μπορει να εμπλουτισθει και η γνωση οσων ενδιαφερονται για το καταπληκτικο αυτο οργανο αλλα και να υπαρξουν λυσεις σε τυχον προβληματα .

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...