kbasilis Δημοσιευμένο 14 Ιουλίου 2012 OP Δημοσιευμένο 14 Ιουλίου 2012 Μπορείς να μετρήσεις τις γειώσεις με το ωμόμετρο/πολύμετρο (στο buzzer καλύτερα). Βάζεις τον ένα ακροδέκτη στη γείωση του μαγνήτη και το άλλο π.χ. στη γη του πολύπριζου ή του ενισχυτή(στο input jack ή το σασί του) για να δεις τι αντίσταση σου βγάζει (>10Ω="κακή Γη" και κάποιο καλώδιο/καλωδιάκι θέλει αλλαγή) Tα balanced καλώδια με DI box λύνουν τα θέματα των ground loops γι αυτό μειώνουν το hum. Είναι μια καλή λύση αν τα μηχανήματά σου δέχονται xlr ή έχουν DI. Οπότε αν κάπου διαπιστώσω ότι είμαι κάτω από 10Ω υπάρχει πρόβλημα. Με το buzzer είναι όλα ΟΚ. Το καλώδιο μου είναι αυτό http://www.conducfil.com/NovaWeb/ARCHIVOS/08896%20I.pdf Το προμιθεύτηκα από μαγαζί επαγγελματικού ήχου. Να φανταστείς τα βύσματά τους είναι μόνο neutric όπως και τα δικά μου. Του ζήτισα καλό καλώδιο όσο αναφορά το σήμα και μου έδωσε αυτό,το οποίο η ποιότητα του χαλκού που περιέχει είναι καλή,επίσης τα δουλεύουνε σε πολλά μέτρα και το σήματους είναι καλό. Του ζήτησα επίσης να έχει καλή μόνωση για να μην το επιρεάζουνε εξωτερικοί παράγοντες και μου δείνει παραπάνω hum κτλ λόγο συχνωτήτων που κινούνται στον χώρο. Σίγουρα μπορεί να υπάρχει και καλύτερο αλλά δεν ψωνίζω μέσο διαδυκτίου. Το καλώδιο πως σου φαίνεται? Θα τσεκάρω αυτά που μου είπες από εβδομάδα μάλλον και θα μηλίσουμε! Ευχαριστώ για την βοήθεια. :) Flying High Again
Sottos Δημοσιευμένο 14 Ιουλίου 2012 Δημοσιευμένο 14 Ιουλίου 2012 Οπότε αν κάπου διαπιστώσω ότι είμαι κάτω από 10Ω υπάρχει πρόβλημα. Με το buzzer είναι όλα ΟΚ. Το καλώδιο μου είναι αυτό http://www.conducfil.com/NovaWeb/ARCHIVOS/08896%20I.pdf Το προμιθεύτηκα από μαγαζί επαγγελματικού ήχου. Να φανταστείς τα βύσματά τους είναι μόνο neutric όπως και τα δικά μου. Του ζήτισα καλό καλώδιο όσο αναφορά το σήμα και μου έδωσε αυτό,το οποίο η ποιότητα του χαλκού που περιέχει είναι καλή,επίσης τα δουλεύουνε σε πολλά μέτρα και το σήματους είναι καλό. Του ζήτησα επίσης να έχει καλή μόνωση για να μην το επιρεάζουνε εξωτερικοί παράγοντες και μου δείνει παραπάνω hum κτλ λόγο συχνωτήτων που κινούνται στον χώρο. Σίγουρα μπορεί να υπάρχει και καλύτερο αλλά δεν ψωνίζω μέσο διαδυκτίου. Το καλώδιο πως σου φαίνεται? Θα τσεκάρω αυτά που μου είπες από εβδομάδα μάλλον και θα μηλίσουμε! Ευχαριστώ για την βοήθεια. :) Να ΄σαι καλά! Eίδα το καλώδιο. Πήρες το δίκλωνο που φαίνεται στο σχέδιο? Το εξωτερικό χάλκινο πλέγμα το συνδέεις στη γείωση, έτσι? Ακριβό καλωδιάκι φαίνεται κι έχει ημιαγώγιμα υλικά που δε χρειάζονται για τέτοια σήματα όπως κιθάρας. Θα έλεγα πως κάνει κι ένα απλό κλασσικό ομοαξονικό καλώδιο ήχου με zero capacitance(μηδενική χωρητικότητα) για όλες τις guitar εφαρμογές.
kbasilis Δημοσιευμένο 14 Ιουλίου 2012 OP Δημοσιευμένο 14 Ιουλίου 2012 Να ΄σαι καλά! Eίδα το καλώδιο. Πήρες το δίκλωνο που φαίνεται στο σχέδιο? Το εξωτερικό χάλκινο πλέγμα το συνδέεις στη γείωση, έτσι? Ακριβό καλωδιάκι φαίνεται κι έχει ημιαγώγιμα υλικά που δε χρειάζονται για τέτοια σήματα όπως κιθάρας. Θα έλεγα πως κάνει κι ένα απλό κλασσικό ομοαξονικό καλώδιο ήχου με zero capacitance(μηδενική χωρητικότητα) για όλες τις guitar εφαρμογές. Ναι το εξωτερικό έχω για γείωση. Άρα από καλώδιο είμαστε ΟΚ? Η μονωσή του πρέπει να είναι καλή ώστε να έχω πρόβλημα από εξωτερικές συχνώτητες,τι λες και συ περί μόνωσης του καλωδίου? Flying High Again
kbasilis Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2012 OP Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2012 Μπορείς να μετρήσεις τις γειώσεις με το ωμόμετρο/πολύμετρο (στο buzzer καλύτερα). Βάζεις τον ένα ακροδέκτη στη γείωση του μαγνήτη και το άλλο π.χ. στη γη του πολύπριζου ή του ενισχυτή(στο input jack ή το σασί του) για να δεις τι αντίσταση σου βγάζει (>10Ω="κακή Γη" και κάποιο καλώδιο/καλωδιάκι θέλει αλλαγή) Tα balanced καλώδια με DI box λύνουν τα θέματα των ground loops γι αυτό μειώνουν το hum. Είναι μια καλή λύση αν τα μηχανήματά σου δέχονται xlr ή έχουν DI. To μέτρισα και μου δείνει 01,2Ω. Το μέτρισα από γείωση μαγνήτη μέχρι σασί ενυσχιτή και μετά από γείωση μαγνήτη μέχρι input jack κιθάρας και μου έδειξε το ίδιο. Συμπέρασμα είναι ότι πρόβλημα μπορεί να είναι στο καλώδιάκι της κιθάρας που πάει από γείωση κιθάρας μέχρι inputjack κιθάρας. Θα βάλω ένα άλλο καλωδιάκι να δω τι θα γίνει αν δεν αλλάξει κάτι τι κάνουμε μετά? ??? Flying High Again
kbasilis Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2012 OP Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2012 To μέτρισα και μου δείνει 01,2Ω. Το μέτρισα από γείωση μαγνήτη μέχρι σασί ενυσχιτή και μετά από γείωση μαγνήτη μέχρι input jack κιθάρας και μου έδειξε το ίδιο. Συμπέρασμα είναι ότι πρόβλημα μπορεί να είναι στο καλώδιάκι της κιθάρας που πάει από γείωση κιθάρας μέχρι inputjack κιθάρας. Θα βάλω ένα άλλο καλωδιάκι να δω τι θα γίνει αν δεν αλλάξει κάτι τι κάνουμε μετά? ??? Mπα δεν είδα χαϊρι. :P :P :P Θα ρίξω μια μελέτη σε αυτό που έστειλε ο φίλος AuditoryDriving και βλέπουμε,εκτός αν έχει να προτίνει κανείς τπτ άλλο. Flying High Again
Sottos Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2012 Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2012 Mπα δεν είδα χαϊρι. :P :P :P Θα ρίξω μια μελέτη σε αυτό που έστειλε ο φίλος AuditoryDriving και βλέπουμε,εκτός αν έχει να προτίνει κανείς τπτ άλλο. Aφού είναι Οκ τα καλώδια, παίζει μάλλον κατι με τη σχετική θέση ενισχυτή/κιθάρας/πατώματος(γη). Δοκίμασε θέσεις διαφορετικές και θα βρεις άκρη. Μετά, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ότι θέλει τσεκ είναι η γειωση πρίζας/γραμμής/πινακα-σπιτιού. Για παραδειγμα, σ εμένα είχε λίγο hum ένα rig ενισχυτή-κιθάρας και όταν τα πήγα στο νέο σπίτι ενός φίλου, δεν είχαν καθόλου hum, τίποτα!(με ίδια καλώδια, ρυθμίσεις κλπ, απλά σε άλλο σπίτι). Για τα καλωδιάκια στην κιθάρα, ο γενικός κανόνας ειναι να βάζεις καλώδια με μπλεντάζ γείωσης παντού ώστε να μην πιάνει ραδιόφωνο/θόρυβο/hum η κιθάρα. Αυτό βέβαια εξαρτάται κι απ τα φίλτρα εισόδου(EMI/RF/αποκοπή πρίμων-μπάσων) του ενισχυτή σου.
kbasilis Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2012 OP Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2012 Aφού είναι Οκ τα καλώδια, παίζει μάλλον κατι με τη σχετική θέση ενισχυτή/κιθάρας/πατώματος(γη). Δοκίμασε θέσεις διαφορετικές και θα βρεις άκρη. Μετά, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ότι θέλει τσεκ είναι η γειωση πρίζας/γραμμής/πινακα-σπιτιού. Για παραδειγμα, σ εμένα είχε λίγο hum ένα rig ενισχυτή-κιθάρας και όταν τα πήγα στο νέο σπίτι ενός φίλου, δεν είχαν καθόλου hum, τίποτα!(με ίδια καλώδια, ρυθμίσεις κλπ, απλά σε άλλο σπίτι). Για τα καλωδιάκια στην κιθάρα, ο γενικός κανόνας ειναι να βάζεις καλώδια με μπλεντάζ γείωσης παντού ώστε να μην πιάνει ραδιόφωνο/θόρυβο/hum η κιθάρα. Αυτό βέβαια εξαρτάται κι απ τα φίλτρα εισόδου(EMI/RF/αποκοπή πρίμων-μπάσων) του ενισχυτή σου. Θέσεις δοκίμασα αλλά τζίφος :P Δηλαδή το σήμα μου π.χ. από το volume προς το jack να το πάω με ένα(σήμα)και μπλεντάζ(γείωση)? Πρέπει να είνα θέμα κιθάρας αφού και αλλού την πήγα με άλλο ενισχυτή,καλώδια και άλλη γείωση(μπορεί και αυτη να μην ήταν καλή)πάλι το ίδιο μου έκανε. Διάβασα σε αυτό το άρθο που έστειλε ο φίλος AuditoryDriving και λέει και εκεί για αντίσταση όπως κατάλαβα από τα λεγόμενά τους. Δηλ να δοκιμάσω λέει μια αντίσταση στο βύζμα δεν λέει όμως ποιό μέρος(σήμα ή γείωση) Η αντίσταση όμως μου την δείνει 10kΩ αντί για 10Ω,τι λες πάνω σ'αυτό? Και κάτι ακόμα σε τι πάχος είναι τα καλώδια με μπλεντάζ για το εσωτερικό της κιθάρας? Flying High Again
Sottos Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2012 Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2012 Δηλαδή το σήμα μου π.χ. από το volume προς το jack να το πάω με ένα(σήμα)και μπλεντάζ(γείωση)? Πρέπει να είνα θέμα κιθάρας αφού και αλλού την πήγα με άλλο ενισχυτή,καλώδια και άλλη γείωση(μπορεί και αυτη να μην ήταν καλή)πάλι το ίδιο μου έκανε. Διάβασα σε αυτό το άρθο που έστειλε ο φίλος AuditoryDriving και λέει και εκεί για αντίσταση όπως κατάλαβα από τα λεγόμενά τους. Δηλ να δοκιμάσω λέει μια αντίσταση στο βύζμα δεν λέει όμως ποιό μέρος(σήμα ή γείωση) Η αντίσταση όμως μου την δείνει 10kΩ αντί για 10Ω,τι λες πάνω σ'αυτό? Και κάτι ακόμα σε τι πάχος είναι τα καλώδια με μπλεντάζ για το εσωτερικό της κιθάρας? Ναι, το σήμα του volume πήγαινέ το στο jack με ένα ομοαξονικό καλωδιάκι (hot = κεντρικό και γη=μπλεντάζ). Βοηθά λίγο σε κάθε κιθάρα που το έχω δοκιμάσει, ειδικά όταν δεν πιάνεις τις χορδές. Το πάχος των καλωδίων με μπλεντάζ δεν παίζει ρόλο και συνήθως βάζουμε λεπτό καλώδιο ομοαξονικό (αυτό που βάζουν σε rca βύσμα ήχου/εικόνας κλπ). Στο site του guitarnuts τα λέει ωραία και είναι καλός οδηγός για δοκιμές. Λέει να δοκιμάσεις τον υπόλοιπο εξοπλισμό για θόρυβο και όχι την κιθάρα. Παίρνεις ένα απλό βύσμα κιθάρας, δηλ. ένα θηλυκό jack 1/4" και κολλάς μια απλή αντίσταση 10ΚΩ μεταξύ γης και σήματος (μεταξύ των 2 ακροδεκτών του βύσματος). Το συνδέεις στο καλώδιο κιθάρας που πάει στον ενισχυτή και βλέπεις αν σου κάνει πολύ θόρυβο/hum. Με λίγα λόγια το τεστ δεν αφορά την κιθάρα αλλά τεσταρει το καλώδιο συνδέοντας τη μια άκρη του στον ενισχυτή κανονικά και την άλλη άκρη του στο ειδικό βύσμα με την αντίσταση 10ΚΩ. Αν σου κάνει πολύ θόρυβο, τότε το θέμα δεν είναι της κιθάρας αλλά του καλωδίου ή του υπόλοιπου rig (ενισχυτής κλπ).
kbasilis Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2012 OP Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2012 Ναι, το σήμα του volume πήγαινέ το στο jack με ένα ομοαξονικό καλωδιάκι (hot = κεντρικό και γη=μπλεντάζ). Βοηθά λίγο σε κάθε κιθάρα που το έχω δοκιμάσει, ειδικά όταν δεν πιάνεις τις χορδές. Το πάχος των καλωδίων με μπλεντάζ δεν παίζει ρόλο και συνήθως βάζουμε λεπτό καλώδιο ομοαξονικό (αυτό που βάζουν σε rca βύσμα ήχου/εικόνας κλπ). Στο site του guitarnuts τα λέει ωραία και είναι καλός οδηγός για δοκιμές. Λέει να δοκιμάσεις τον υπόλοιπο εξοπλισμό για θόρυβο και όχι την κιθάρα. Παίρνεις ένα απλό βύσμα κιθάρας, δηλ. ένα θηλυκό jack 1/4" και κολλάς μια απλή αντίσταση 10ΚΩ μεταξύ γης και σήματος (μεταξύ των 2 ακροδεκτών του βύσματος). Το συνδέεις στο καλώδιο κιθάρας που πάει στον ενισχυτή και βλέπεις αν σου κάνει πολύ θόρυβο/hum. Με λίγα λόγια το τεστ δεν αφορά την κιθάρα αλλά τεσταρει το καλώδιο συνδέοντας τη μια άκρη του στον ενισχυτή κανονικά και την άλλη άκρη του στο ειδικό βύσμα με την αντίσταση 10ΚΩ. Αν σου κάνει πολύ θόρυβο, τότε το θέμα δεν είναι της κιθάρας αλλά του καλωδίου ή του υπόλοιπου rig (ενισχυτής κλπ). Άρα λάθος το κατάλαβα το τεστ. Έχω καλώδια Liycy Eίναι στην φώτο,όπως βλέπεις πέρα από το μπενταζ έχει και άλλη μόνωση(το διαφανές που κρατάω). Από μόνωση πρέπει να είναι ΟΚ,αλλά το είχα πάρει για άλλη χρήση άσχετη με ήχο. Το ερώτημα είναι κάνει ο χαλκός του για καλό σήμα κιθάρας? Τα χαρακτιριστηκά του χαλκού του. http://www.dimoulas.gr/LiYCY.pdf Έχω 0,34 και 1,5 διάμετρο το κάθε καλωδιάκι δηλ. 2*0,34 με μπλενταζ πιό από τα δύο είναι πιο κατάλιλο ως προς την διάμετρο? Την γείωση που έχει η κιθάρα την κρατάω και βάζω και εξτρά την γείωση του μπλεντάζ(για την θωράκιση)? Ή σήμα και γείωδη τα ξυλώνω και τα αντικαθιστώ με το π,χ, 0,34(σήμα)μπλεντάζ(γειώσεις)? Αν σε μπέρδεψα ξαναρώτα. Και πάλι ευχαριστώ! :) Flying High Again
Sottos Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2012 Δημοσιευμένο 18 Ιουλίου 2012 Με μπέρδεψες λίγο με το καλώδιο αλλά θα βρούμε άκρη. Καταρχάς, μια χαρά κάνει το καλώδιο για κιθάρα αρκεί να χωρά μέσα στα cavities της. Οι αγωγοί του καλωδίου σου (των 0,34mm) πρέπει να συνδέονται στα "hot", δηλ στο σήμα σου και όχι στη γείωση. Το εξωτερικό γυμνό μεταλλικό πλέγμα/μπλεντάζ το συνδέεις στη γείωση της κιθάρας( ground). Κόβεις μικρά κομματάκια απ το καλώδιο liycy και τα συνδέεις έτσι ώστε να φτιάξεις το wiring της κιθαρας σου. Π.χ. αν είναι να βάλεις καλώδιο μεταξύ επιλογέα και jack: συνδέεις το/τους αγωγούς του καλωδίου liycy στην επαφή εξόδου του επιλογέα και στο (+) hot lug του jack. Το μεταλλικό γυμνό πλέγμα, το συνδέεις στο ground lug(- ποδαράκι) του jack και στην μεταλλική πλάτη του volume pot που είναι συνήθως η κεντρική γείωση της κιθάρας. 'Ετσι προστατεύεις το σήμα από εξωτερικές Η/Μ παρεμβολές. Ψάξε το λίγο και σε forums/videos και θα δεις πως γίνεται wiring με shielded cable (με μπλεντάζ γειωσης).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση