Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιευμένο

“Η αρχή του κακού”

Εδώ και επτά χρόνια χρησιμοποιώ τo  Podxt Live της Line 6 και μου φαινοταν χαώδης η ρύθμιση του εικονικού πεταλιού EQ που είχε μέσα μιας και μπορούσες μέσα από 4 bands να πειράξεις συχνότητες απτα 50Hz έως τα 10000Hz. Ποτέ μου δεν είχα αφιερώσει χρόνο στο να μάθω ποιες νότες αντιστοιχουν σε συγκεκριμενες συχνότητες εκτος φυσικα απτην Λα στα 440Hz.

Αυτή η πολυπλοκότητα την οποια αντιμετωπίζω και στο Cubase οταν δεν ξερω τι μου φταιει στον ηχο προσπαθω να αντιμετωπίσω με αυτο το κειμενο.

“Γιατι να με ενδιαφερουν ολα αυτά?”

Ουσιαστικά προσπαθούμε να μάθουμε να εντοπιζουμε  και να λυνουμε γρηγορα και αποτελεσματικα τα προβληματα στα EQ της κιθάρας. Το πρόβλημα περιγράφεται καλύτερα με τις εξης ερωτησεις:

“Με ενοχλεί ο ήχος της ταδε χορδής, ποιες συχνοτητες αντιστοιχουν σε αυτη:”(Όταν μιλάμε για μια χορδή μεμονομένα συνήθως ειναι οι δύο ακραιες ΜΙ) Τετοια προβλήματα συναντάμε όταν έχουμε εναν πολυ ωραίο ήχο στα ρυθμικα μας και οταν παίζουμε στην Μι καντίνι απτο 12ο ταστο και μετα ο ήχος “ξυρίζει”.

 

“Οπου και να παίξω μου παίρνει ώρα να φτιάξω εναν καλό ήχο γιατι αλλάζουν τα μηχανήματα και τα EQ τους διαφέρουν με αποτέλεσμα να καθυστερώ πολύ να βρω τι μου φταεί και πως θα το λύσω”

 

“Για να δω που το πας...”

Από αυτό το λινκ http://www.phy.mtu.edu/~suits/notefreqs.html θα μαθουμε ποιες νοτες αντιστοιχουν σε ποιες συχνοτητες. Στην συνέχεια θα χωρίσουμε τις χορδες σε 7 κατηγορίες συχνοτικες και θα παρουμε τον Μ.Ο. Των συχνοτητων των νοτών της καθε χορδης. Η ΜΙ καντινι θα αντιμετωπιστει σαν χωριστή χορδή απτο 10ο ταστο και μετα.

Ο δευτερος τροπος ειναι να χωρισουμε τις χορδες σε 4 γκρουπ των δυο χορδων και ετσι θα παρουμε Μ.Ο. Για καθε γκρουπ ξεχωριστα.

Ειδικοτερα (Ονομασα τα γκρουπ ετσι για μεγαλυτερη πρακτικοτητα.):

Lows: ΜΙ και ΛΑ

Low Mids: ΛΑ και ΡΕ

High Mids: ΣΟΛ και ΣΙ

Highs: ΣΙ και ΜΙ

Ξεχωριστο γκρουπ αποτελει παλι η ΜΙ καντινι απτο 10ο ταστο και μετα.

Ονομασα τα γκρουπ ετσι για μεγαλυτερη πρακτικοτητα.

 

“Καλα φαινονται ολα αυτα αλλά δεν εχει δρακο η ιστορια σου”

Φανταζομαι οτι πολλοι που θα διαβασατε και θα εχετε φτασει μεχρι εδω θα εχετε πολλες ενστασεις σχετικα με την μεθοδο. Μπορω να μαντεψω οτι μια βασική ειναι οτι οι χορδες απτο 5ο ταστο και μετα εχουν αλληλοκαλυπτομενες συχνοτητες, αρα δεν μπορεις να ρυθμισεις καθε χορδη ξεχωριστα.

Αυτο το κειμενο αποτελει σκεψεις που προσπαθησα να τις βαλω σε “συνθηκες εργαστηριου” γιαυτο εχουν γίνει και καποιες παραδοχες:

1. Θα ασχοληθουμε μονο με τις συχνοτητες των νοτων τις κιθαρας. Συμφωνα με το παραπανω πινακα ειναι απο την Ε4 στα 329,63 έως την D8 στα 4698.64 (22ο ταστο στην Μι καντινι). Αυτο θα το κανουμε για να εστιασουμε εντελως στις συχνοτητες τους οργανου, να μην μπλεξουμε με αλλες συχνοτητες πχ του μπασου και θα εχουμε πιο στοχευμενο αποτελεσμα αφου θα αυξησουμε την απολεσματικοτητα αφου θα εχουμε λιγοτερες συχνοτητες να πειραξουμε.

2. Θα θεωρησουμε οτι εχουμε εναν μαγνητη. Αυτο γινεται για πρακτικους λογους. Αν καποιος φτιαξει τα EQ για τον Bridge μαγνητη δεν ειναι δυσκολο να προσαρμοστει και για τον Neck. Φυσικα αυτο εξαρταται κατα ποσο αλλαξει θεσεις στον διακοπτη. Καποιοι θα μπορουσαν να πουν οτι θα ηταν καλυτερο να παρουμε την μεσαια θεση των μαγνητων αλλα ετσι θα χαναμε τα πριμα στα καντινια του bridge που πολλες φορες ειναι ενοχλητικα.

3. Υποθετουμε οτι εχουμε ενα πληρως παραμετροποιησιμο EQ οπως τα plug in στο cubase. Ή καποιο πεταλι με πολλα συχνοτικα bands. Προφανως αν εχετε τεσσερα bands ανηκετε στην κατηγορια των ομαδων χορδων.

4. Φτασαμε στο ποιο δυσκολο, ποιες συχνοτητες θα επιλεξουμε ανα χορδη. Οι περισσοτεροι κιθαριστες οσο σε ποιο λεπτη χορδη παιζουν τοσο πιο χαμηλα πανε στα ταστα. Δηλαδη δεν φανταζομαι να εχετε παιξει πολλοι απο σας την ΜΙ μπασα στο 24ο ταστο της! Ομως αφου οι χορδες εχουν επικαλυπτομενες συχνοτητες τοτε αν φτιαξουμε καποιες συχνοτητες πχστη ΡΕ τοτε οι ΙΔΙΕΣ συχνοτητες θα ακουγονται οκ και στην ΣΟΛ. Αναγνωριζω οτι θα εχουμε διαφορες λογω του υλικου της χορδης ομως θα τονισω οτι ακομα μια φορα κοιταμε το πρακτικο του θεματος και το κατα ποσο στεκει θα το συζητησουμε μετα. Με βαση ολα αυτά θα χρησιμοπιήσουμε το 10ο ταστο καθε χορδης σαν ανω οριο.

 

Με κουρασες με ολα αυτα, τι υποτιθεται οτι πρεπει να κανω?

Αφου λοιπον θεσαμε τα ορια στην “ερευνα” μας παμε να δουμε ποιες συχνοτητες θα πειραζουμε απο δω και στο εξης.

Αρχικα αν μιλαμε για μεμονομενες χορδες:

hJ9u7.jpg

 

Οποτε αν θελετε περισσοτερα μπασα πειραζετε τις συχνοτητες στα 450Hz, αν οι συγχορδιες στις πρωτες θεσεις ακουγονται ωραια αλλα το σολο ειναι πριμο τοτε κοβεις συχνοτητες στα 3000Hz και αν ακουγονται μουντες δινεις λιγο στα 1300Hz & 1800Hz κ.ο.κ.

 

Αν εχουμε να κανουμε με ομαδες χορδων τα πραγματα ειναι πιο απλα:

JDAPQ.jpg

 

Οποτε δεν σου βγαινει ο μεταλ ηχος που θελεις? Αν λασπωνει κοβεις στις 550 και δινεις λιγο στις 750..σου φαινεται πολυ μεσσαιος? Δινεις στις 550 και στις 1600, το σολο σου μετα παιρνει αυτια? Κοψε στις 3500.. ετσι λοιπον οταν εχεις 4 band ΕQ στην πεταλιερα σου μπορεις να εχεις εναν μπουσουλα που να κινηθεις!

 

Επιτελους τελος!

Ειναι ο παραπανω τροπος σωστος? Ενδεδειγμενος? Προφανως οχι. Υπαρχουν μπαντες που σιγουρα δεν ακολουθουν τα παραπανω και ολα ειναι υποκειμενικα.. Αν ολοι καναμε τα παραπανω τοτε η μουσικη θα ηταν πολυ βαρετη. Τοτε γιατι να παρει καποιος την παραπανω θεωρια στα σοβαρα? Θελω να πιστευω προσφερει βοηθεια σε καταστασεις που ο χρονος ειναι σημαντικος και βοηθαει να ξεμπλεχτει το κουβαρι σχετικα με τις συχνοτητες που τυχον εχει καθενας μας μεσα στο κεφαλι του..

 

Αντιλαμβανομαι οτι μπαζει απο παντου παρολο που ξεκιναει απο μια λογικη βαση. Θα ηθελα να προσκαλεσω οποιον θελει να βοηθησει με ιδεες να γινει πιο ολοκληρωμενη και να ισως να φτιαξουμε ενα αρθρο παρεα με samples και video. Θεωρω ομως το κυριοτερο να πειραματιστειτε με τα παραπανω συμπερασματα. Εμενα με βοηθησαν απιστευτα, εσας?

 

All the money of the world can't buy me

  • Απαντήσεις 67
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

  • Moderator
Δημοσιευμένο

Χμμμμ... ελπίζω να σε διαβάσουν κάτι φίλοι κιθαρίστες, που παίρνουν 7χορδες και θέλουν και drop κούρδισμα  :o :o :o ;D

 

Και μετά το μπάσο θα πρέπει να κατέβει σε συχνότητες που ακούνε μόνο οι... νυχτερίδες  ;D

all this has happened before and will happen again

Δημοσιευμένο

Φτου...ξεχασα την 7η χορδη... >:( για οποιον ενδιαφερεται ειναι η B3 και αντιστοιχη στα 246.94Hz! αρα ο Μ.Ο. σαν χορδη ειναι στα 350Hz περιπου και μαζι με την Ε4 στα 400Hz.

All the money of the world can't buy me

Δημοσιευμένο

Άδικα μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Ο λόγος;

 

1ον)

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Overtone

 

2ον)

 

http://www.recordingmag.com/resources/resourceDetail/261.html

 

 

Δηλαδή, όχι μόνο η κάθε νότα της κιθάρας αφορά πολλαπλές συχνότητες, αλλά και οι ρυθμίσεις κάθε μπάντας του eq αφορούν πάλι ένα εύρος συχνοτήτων.

 

Συμπέρασμα; Το eq το ρυθμίζουμε ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΙ και όχι με μαθηματικά. Το να ξέρουμε βέβαια ότι τα 100 hz είναι μπάσα και τα 10 khz πρίμα βοηθάει  ;D αλλά δεν υπάρχει μαθηματικός τύπος. Ειδικά αφού μιλάμε και για παρουσία μέσα σε ένα σύνολο μουσικών, εκεί είναι ακόμα πιο πολύπλοκο.

  • Moderator
Δημοσιευμένο

Παρεμπίπτοντος αν τσεκάρεις και στο wikipedia έχει ένα σχετικό θέμα, συχνοτικής ανάλυσης, με σταθερά το κλαβιέ του πιάνου και αναγωγές στα έγχορδα.

 

Πολύ χρήσιμο, για να καταλάβει κάποιος μέχρι που είναι «ωφέλιμες» οι συχνότητες που έχει στον ήχο του, μέχρι που φτάνει το όργανο που παίζει και από και πέρα «λασπώνει» τον ήχο του.

 

Edit: Με πρόλαβε ο Μάνος  :D

all this has happened before and will happen again

Δημοσιευμένο

Ναι..αλλα!

Ο χρονος για soundcheck κινηται απτο 0 μεχρι τα 30λεπτα γενικα, το παραπανω κειμενο βοηθαει να επιλεξεις στοχευμενα καποιες συχνοτητες.

 

προφανως αν δωσεις στα 150 Hz ναι θα τονιστουν τα μπασα, αλλα αν θες πιο γρηγορο και αποτελεσματικο τροπο πρεπει να δωσεις στα 450Hz. Το αποτελεσμα δεν ειναι προφανως ιδιο, αλλα εξεταζουμε την πρακτικοτητα του θεματος.

 

Πιστευω οτι καποιοι νεοτεροι απο εμας θα βοηθηθουν απτο παραπανω.

Επισης αν κανεις ρυθμισεις σε ενα πεταλι με 6 bands ειναι ευκολο, εστω και με το 10αρι, αλλα οταν εχεις μια πεταλιερα με 4 bands που σε καθε ενα σε αφηνει να πειραξεις ολο το ευρος? ή στο cubase? (εκει βεβαια εχει ορια ανa band) εκει δεν γινεται χαος? Εκει λοιπον στοχευω στο να δωσω εναν οδηγο επιβιωσης στον λαβυρινθο των συχνοτητων.  :P εγω και η Αριαδνη!  :P :P :P

All the money of the world can't buy me

Δημοσιευμένο

Κοίτα, ο σκοπός είναι στις πρόβες και στις προηγούμενες συναυλίες να έχεις βρει τον ήχο σου ήδη. Αν περιμένεις το soundcheck για να βρεις ήχο, άστα να πάνε. Άλλωστε είναι δουλειά του ηχολήπτη να πειράξει το eq της κονσόλας αν κάτι χρειάζεται να αλλάξει λόγο χώρου, εσύ πάνω στη σκηνή δύσκολα να το καταλάβεις, αν όμως δεν έχεις βρει τη γενική χροιά που θέλεις και που δουλεύει με το γκρουπ σου από πριν, χαιρέτα μου τον πλάτανο.  ;D

Δημοσιευμένο

Νομίζω Μίλτο ότι ο πίνακας και και κατα συνέπεια και οι ρυθμίσεις σου έιναι λάθος ,

έχω την εντύπωση πως είναι μια ή και δυο οκτάβες κάτω συχνοτικά η κιθάρα.

Για τσεκαρε το.

Cigarettes and Whiskey ... call my shaking hand

  • Moderator
Δημοσιευμένο

Εγώ θα το πω λίγο διαφορετικά  :D

 

Τις προάλλες σε ένα στούντιο γνώρισα τον Παναγιώτη τον «Αμερικάνο».

 

Πολλοί εδώ μέσα τον γνωρίζετε καθώς θεωρείται ως «γκουρού» στους ενισχυτές, στις μόντες και στο «amp tuning».

 

Μιλήσαμε πάνω από μια ώρα για μηχανήματα και ήχο.

 

Ο άνθρωπος είπε την μεγάλη- αλλά και αυτονόητη- αλήθεια.

 

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι για ακουστούν πρέπει να παίξουν τους ενισχυτές τους στο... 11. Ότι είναι θέμα volume... Λάθος. Είναι θέμα συχνοτήτων.

 

Και εκεί πήρα πάσα και του είπα, μεσαία  :D

 

Ναι, αλλά τα «καλά» μεσαία.

 

Δηλαδή, λέω εγώ τώρα... Όχι τα «κλούβια» μεσαία στον 1 κύκλο, αλλά τα πριμό μεσαία και τα μπασομεσαία. Βέβαια και αυτό είναι κατά προσέγγιση- ανάλογα με τι παίζεις, πως παίζεις, τον χώρο κλπ.

 

Bottom line... δεν θέλει κόπο ( να ματώνεις τα αυτιά σου και των γύρω σου)  ;D

 

Θέλει τρόπο ( σωστές συχνότητες) με έμφαση στην συχνότητα που θα σε κάνει να ακούγεσαι παντού και πάντα- ακόμα και αν γύρω σου γίνεται... το σπατακρόμφ  ;D Και φυσικά χωρίς να χαλάς τον κόσμο και να γκαζώνεις τον ενισχυτή σου άνευ λόγου και αιτίας...

 

Τα σωστά μεσαία.        

all this has happened before and will happen again

Δημοσιευμένο

Νομίζω Μίλτο ότι ο πίνακας και και κατα συνέπεια και οι ρυθμίσεις σου έιναι λάθος ,

έχω την εντύπωση πως είναι μια ή και δυο οκτάβες κάτω συχνοτικά η κιθάρα.

Για τσεκαρε το.

 

 

Χαχα, σωστά  ;D ;D ;D Δυο οκτάβες λάθος είναι  ;D

 

Όπως βλέπεις πλέον ξεκάθαρα φίλε μου, και όπως σου είπα και πιο πριν, το eq είναι θέμα αυτιού. Εσύ νόμιζες ότι πήγαινες μαθηματικά, στην πραγματικότητα όμως απλά σου άρεσε το αποτέλεσμα ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΣΟΥ   ;) ;D

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...