Προς το περιεχόμενο

Diy project: Noiz overdrive

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιευμένο

από ό,τι είδα στις φωτογραφίες σου, έχω την εντύπωση πως τις κολλήσεις τις έχεις κάνει σωστά.

το μόνο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι να έχεις πάρει ελαφρώς διαφορετικό τρανζιστορ, πολλές φορές στο μαγαζί σου δίνει παραπλήσιο το οποίο όμως πχ πρεπει να το βάλεις ανάποδα.

τί τρανζίστορ έχεις?

Πήρα το 2Ν3904

δες το datasheet του στο ιντερνετ και σιγουρέψου οτι το έχεις συνδέσει σωστά.

Είδα εδώ αυτό

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/2/N/3/9/2N3904.shtml

αλλά δε ξέρω τι πρέπει να ψάξω σε αυτό για το αν είναι σωστή η σύνδεση ή όχι.

μια προσωπική φοβία που δε ξέρω αν ισχύει:

επειδή στο ποδαράκι του τρανζιστορ απο το οποίο παιρνει ενέργεια βλέπω πολύ καλάι, αναρωτιέμαι αν είχες το κολλητήρι πολλή ωρα και το παραζέστανες..

αλήθεια, γίνεται να χαλάσεις ένα εξάρτημα αν το παραζεστάνεις? ποια απο τα components ειναι πιο ευαίσθητα?

Το αναφέρουν κ άλλοι στο thread αυτό το θέμα, και ακριβώς γι αυτό φρόντισα να το βάλω τελευταίο στην πλακέτα και να αφήσω το κολλητήρι το συντομότερο δυνατό. Δε μύρισε τίποτα καμμένο, οπότε θεώρησα πως δεν έκανα κάτι :s

Ξανακοιτάζω το schematic και το layout... τις διόδους και την αντίσταση R3 τις έχω συνδεδεμένες και γειωμένες μαζι. Στο layout φαίνεται ότι πρέπει να ναι συνδεδεμένες, στο schematic όχι. Μπορεί να επηρεάζει κ αυτό;

Επίσης παρατηρώ τώρα το P1 στo schematic τι είναι αυτό; Είναι συνδεδεμένο παράλληλα με τις διόδους. Μοιάζει με μια αντίσταση μήπως λείπει κάτι;

• Απαντήσεις 981
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Δημοσιευμένο
αλήθεια, γίνεται να χαλάσεις ένα εξάρτημα αν το παραζεστάνεις? ποια απο τα components ειναι πιο ευαίσθητα?

γίνεται ναι. Μερικα components ειναι πιο ευαισθητα απο καποια αλλα.

Τα τρανζιστορσ ειναι ενα απ' αυτα οπως και τα diodes, volatge regulators, ktl....

EDIT:

Δε μύρισε τίποτα καμμένο, οπότε θεώρησα πως δεν έκανα κάτι

Δε θα σου μυρισει καμμενο. Δε θα το καταλαβεις. Καμμενο (και μαλιστα ασχημα) μυριζει αν πχ εχεις μια αντισταση με maximum wattage 0.25W και 'περασεις' περισσοτερο wattage (οταν πχ θες να κανεις σχεικα μεγαλο voltage drop) αλλα στη περιπτωση σου δεν ισχυει κατι τετοιο.

Τσεκαρε επισης και τις διοδους. Αν εχεις multimeter μετρησε το resistance.

Βαλε τα 2 probs μετρησε τα ohms. Μεα αντιστρεψε τα probs και ξαναμετρησε.

Στη μια περιπτωση πρεπει να σου δειχνει 'inifinite' ohms και στην αλλη μερικα ohms (λιγοτερο απο 7-10 Κohms)

Επισης με το multimeter κανε και ενα continuity test για τυχον 'βραχυκυλωματα. Αν δεν εισαι σιγουρος πωσ να το κανεις αυτο ψαξε στο ινερνετ

(εδω πχ http://www.ladyada.net/library/metertut/continuity.html)

Δημοσιευμένο

το ποδαράκι της R3 πάει στη γείωση, όπως και το κάτω μέρος των διόδων, άρα δεν πειράζει να τα σύνδεσες μαζί, αφού ούτως η άλλως όλες οι γειώσεις πρέπει να έχουν το ίδιο δυναμικό.

το P1 είναι το ποτενσιόμετρο του volume. το μεσαίο ποδαράκι πάει στο output και τα άλλα 2 το ένα πάει στο πανω μέρος του ζεύγους διόδων και το άλλο στη γείωση. αν έχεις βάλει ανάποδα τα 2 ακριανα ποδαράκια το μόνο που θα αλλάξει θα είναι οτι η ένταση θα ανεβαίνει ανάποδα, οπότε τα ξαναλλαζεις και οκ. απλα το μεσαίο πρεπει να πηγαίνει στο out

και το τρανζίστορ μια χαρά φαίνεται να το'χεις βάλει... σιγουρέψου αν όντως γράφει πάνω 2Ν3904. εγώ μια φορά την είχα πατήσει ετσι ;D

σιγουρέψου οτι τα in και out του πεταλιού ειναι κολλημένα στα tip των jack, δε φαίνεται καλά στη φωτο..

μη ξεχάσεις να συνδέσεις τις γειώσεις με το μαυρο της μπαταρίας

δε μπορω να φανταστω κάτι άλλο για να σε βοηθησω :-[

a classic player now...

Δημοσιευμένο

επισης δε ξερω αν εχει αναφερθει αλλα νομιζω (ο toneless ειναι ο πλεον καταλληλος για να απαντησει)  οτι θα εχεις καλυτερα αποτελεσματα αν αντι για διοδους βαλεις 2 Leds. Βασικα θα εχεις περισσοτερο headroom πριν αρχισει να κανει overdrive.

Μη περιμενεις να αωαβουν τα Leds  ;D

Δημοσιευμένο

Φυσικά και γίνεται, και μάλιστα τα datasheets των εξαρτημάτων αναφέρουν και σε ποια θερμοκρασία και χρόνο γίνεται (πχ 300 βαθμοί για 10 δευτερόλεπτα). Τα τρανζίστορ και οι δίοδοι (γενικά οι ημιαγωγοί) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, αντιστάσεις και πυκνωτές όχι τόσο (οι ηλεκτρολυτικοί είναι). Γενικά ο κανόνας είναι να μην ακουμπάμε το κολλητήρι για διάστημα μεγαλύτερο των 3-4 δευτερολέπτων το πολύ σε ακροδέκτη εξαρτήματος. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να μείνει παραπάνω, το κάνουμε σε διακεκομμένα διαστήματα και όχι ένα παρατεταμένο. Άλλωστε η σωστή κόλληση δε χρειάζεται παραπάνω από 1 δευτερόλεπτο για να γίνει, αν όχι τότε κάτι δεν πάει καλά (κακό καλάι, κρύο κολλητήρι, οξειδωμένο pad ή/και ακροδέκτης κλπ)

Το κύκλωμα στην πλακέτα φαίνεται ΟΚ, υποπτεύομαι λάθος στις offboard καλωδιώσεις. Μια φωτό ή σχέδιο των καλωδιώσεών σου θα μας βοηθούσε...

circswled.jpg

(εσύ εφόσον έχεις DPDT διακόπτη απλά παραλείπεις τη μεσαία κάθετη σειρά ακροδεκτών, το LED και το 1K resistor, τα υπόλοιπα είναι ως έχουν...)

Αρβύλες...

Δημοσιευμένο

Ok...

update. Online υποστήριξη κ αγχολυτικά, βρέθηκε το λάθος. Δεν είχα κολλήσει καλά τη γέφυρα στα ποδαράκια του dpdt.

Μόλις δούλεψε όλο κανονικά, δηλ αμα είναι κλειστό περνάει καθαρό σήμα, άμα το πατήσω λειτουργεί.

Αλλά. Δε κάνει φοβερή παραμόρφωση και μειώνει σημαντικά το output.

Θα ψάξω μισό λίγο στο θέμα γιατί θυμάμαι ότι είχε ειπωθεί αυτό σα περίπτωση κ επανέρχομαι.

Α το τρανζιστορ ναι το γράφει κ πάνω το 2Ν3904

Δημοσιευμένο

επισης δε ξερω αν εχει αναφερθει αλλα νομιζω (ο toneless ειναι ο πλεον καταλληλος για να απαντησει)  οτι θα εχεις καλυτερα αποτελεσματα αν αντι για διοδους βαλεις 2 Leds. Βασικα θα εχεις περισσοτερο headroom πριν αρχισει να κανει overdrive.

Μη περιμενεις να αωαβουν τα Leds  ;D

δεν θα'λεγα "καλυτερα" αλλά διαφορετικά

Αλλά. Δε κάνει φοβερή παραμόρφωση και μειώνει σημαντικά το output.

η πτώση του output μάλλον είναι λόγω των διόδων σου. Και οι μαγνητες παιζουν σημαντικότατο ρολο βεβαια.

πειραματίσου με άλλους τύπους, όπως led που λεει ο warpie να δεις τι θα γινει

δες και το βιντεάκι-ριβιου που έκανα πριν κάμποσο καιρό, έχω διακότη που εναλάσσει γερμανιου και λεντ

a classic player now...

Δημοσιευμένο

χιχι υπάρχει περίπτωση να φταίει κ η μπαταρία :p

Γιατί δεν έχω βάλει καινούρια επάνω, αυτή δηλ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί κ ίσως να ναι στη μισογεμάτη μισοάδεια φάση ανάλογα πόσο αισιόδοξος ο καθένας.

Χίλια ευχαριστώ πάντως για τις ήδη συμβουλές. Χαίρομαι που λειτούργησε, το χα πάρει πατριωτικά. Θα πιάσω σιγά σιγά τις δοκιμές να δω αλλαγές!!

Δημοσιευμένο

Θεωρητικά έχω κάνει ότι είδα στο schematic, αλλά δε ξέρω τι μπορεί να φταίει. Κακές κολλήσεις ; Πχ στο volume? Λείπει κάτι άλλο; Λάθος η πλακέτα;

Ότι εμπνευση καλοδεχούμενη :s

Για αρχή θα βοηθούσε να είχες καλώδια με διαφορετικά χρώματα, έτσι ώστε να μπορούσες να εντοπίσεις πιο εύκολα το λάθος. Επίσης, καλό θα ήταν να είναι πολύκλωνα (χρησιμοποιείς μονόκλωνο) ΚΑΙ να είναι κολλημένα όπου πρέπει, όχι τυλιγμένα πάνω στα jack...  ;D

Εκ πρώτης όψεος η πλακέτα δείχνει να είναι ok, μάλλον με τις λοιπές συνδέσεις υπάρχει θέμα.

Όπως και να έχει , η σύνδεση είναι true bypass, οπότε

Το τρανζίστορ...  ;D

edit: Ή εσείς είστε πολύ γρήγοροι, ή εγώ έχω γίνει πολύ αργός.

Δεν πρόλαβα να απαντήσω και εμφανίστηκε ολόκληρη σελίδα...  ;D

Άκου να δεις.

Δημοσιευμένο

Για αρχή θα βοηθούσε να είχες καλώδια με διαφορετικά χρώματα, έτσι ώστε να μπορούσες να εντοπίσεις πιο εύκολα το λάθος. Επίσης, καλό θα ήταν να είναι πολύκλωνα (χρησιμοποιείς μονόκλωνο) ΚΑΙ να είναι κολλημένα όπου πρέπει, όχι τυλιγμένα πάνω στα jack...  ;D

Ναι με τα διαφορετικά χρώματα είναι απαραίτητο στην επόμενη απόπειρα δε το συζητώ!

Με το μονόκλωνο τι πρόβλημα υπάρχει;

Επειδή στο αρχικό άρθρο νομίζω το πρότεινες το προτίμησα κ εγώ κατευθείαν.

Όπως και να έχει , η σύνδεση είναι true bypass, οπότε

Το τρανζίστορ...  ;D

Παρεπιπτόντως, όταν είναι κλειστό το πετάλι πάλι το σήμα μου μειώνεται σημαντικά. Είναι φυσιολογικό αυτό;

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

• Δημοσιεύστε κάτι...