Anthony S. Δημοσιευμένο 20 Οκτωβρίου 2010 Δημοσιευμένο 20 Οκτωβρίου 2010 Γειά χαρά φίλοι συμφορουμίτες. Σκοπεύω να διαμορφώσω ένα δωμάτιο-χώρο του σπιτιού (home studio φάση) για ηχογραφήσεις κυρίως φωνητικών, έγχορδων και ίσως βάλω ένα όρθιο πιάνο που χω στο σαλόνι ;D Θα ήθελα να μου λύσετε κάποιες απορίες: 1) "Σηκώνει" καταρχάς ένας τόσο μικρός χώρος ένα πιάνο (ύψος 133cm) ; 2) Τι υλικά για ηχοαπορρόφηση θα πρέπει να βάλω και σε τι ποσότητες (π.χ. θα πρέπει να καλύψω όλο το χώρο ή όχι;) Να αναφέρω ότι ο χώρος προορίζεται αποκλειστικά για recording και ότι το 'control room' ας πούμε θα είναι σε άλλο δωμάτιο (τα καλώδια θα περνάνε μέσω παταριού). Αν μπορείτε, να μου προτείνετε κάποιες DIY - low budget λύσεις θα σας ήμουν ευγνώμων! ;D Παραθέτω ένα σχέδιο του δωματιου για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.. Ευχαριστώ :)
Anthony S. Δημοσιευμένο 22 Οκτωβρίου 2010 OP Δημοσιευμένο 22 Οκτωβρίου 2010 42 views, καμιά ιδέα;;; ???
ex-infectme247 Δημοσιευμένο 25 Οκτωβρίου 2010 Δημοσιευμένο 25 Οκτωβρίου 2010 Εφ'όσον θέλεις ηχογράφηση φωνητικών και ακουστικών οργάνων στον ίδιο χώρο, θα πρέπει να βρεις κάποιο τρόπο ώστε να μπορείς να αυξομειώνεις ανακλαστικές και απορροφητικές επιφάνειες. Πχ. σαν να έχεις ένα κάδρο με μόνωση απ'τη μία μεριά και "καθρέφτη" απ'την άλλη... Ο προτεινόμενος χρόνος αντήχησης -για control room- για το χώρο σου είναι κάπου 180ms. Για τα φωνητικά θα είσαι καλά και με 100-110, ενώ για τα ακουστικά όργανα προτείνεται συνήθως διπλάσιος σε σχέση με C/R. Μπες εδώ (http://www.marktaw.com/recording/Acoustics/RoomReverbSabineCalculato.html) και υπολόγισε χοντρικά τι χρόνους έχεις τώρα με τα υπάρχοντα υλικά στο δωμάτιο, και πόση επιφάνεια απορροφητικών υλικών θα χρειαστείς για να το φέρεις στα ζητούμενα νούμερα. Πρόσεξε ότι υπάρχει διαφορετικός χρόνος αντήχησης ανά οκτάβα. Και καλό είναι να έχεις λίγο μεγαλύτερους στις χαμηλές και τις ψηλές. Βοηθάνε αρκετά τα φωνητικά και τα έγχορδα αντίστοιχα. Οι διαστάσεις του χώρου δεν είναι τραγικές αλλά ούτε και οι καλύτερες. Προσπάθησε να έχεις το φύλλο της ντουλάπας κολλητά στον τοίχο ανοιχτό, μπας και ρουφήξει λίγο βαβούρα στις χαμηλές. Δοκίμασε αυτά προς το παρόν, και αν δεις -ακούγοντας το υλικό σε άλλους χώρους- ότι έχεις σημαντικούς χρωματισμούς μπορείς να το ψάξεις περισσότερο με DIY κατασκευές. Δοκίμασε επίσης και κανένα αυτοσχέδιο mic screen, ένα κουτί με μονωτικό υλικό, ανοιχτό από μπροστά, το οποίο τοποθετείς πίσω απ'το μικρόφωνο στα φωνητικά για να κόψεις λίγο τις περιττές αντανακλάσεις. Για το πιάνο δεν μπορώ να προτείνω κάτι, δεν έχω ηχογραφήσει ποτέ μου. edit: Μια εναλλακτική είναι να κάνεις το δωματιό "νεκρό", και να προσθέσεις τεχνητό βάθος στο στάδιο της μείξης.
Anthony S. Δημοσιευμένο 27 Οκτωβρίου 2010 OP Δημοσιευμένο 27 Οκτωβρίου 2010 Ευχαριστώ για την απαντηση! Μάλλον για dead room πάει η κατάσταση + digital reverb αργοτερα, γιατι ειναι μαλλον πιο ευκολο και πιο οικονομικο...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση