Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιευμένο

Αφήνω ένα διαχρονικής αξίας σχόλιο ενός πολύ μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου, του Κορνήλιου Καστοριάδη για σχολιασμό. Ίσως μας βοηθήσει τα εντοπίσουμε τα αίτια της παρακμής μας.

"Τέλος έρχομαι στο σύγχρονο ελληνικό δράμα. Τα κεντρικά στοιχεία του ελληνικού δράματος είναι, από τη μια μεριά, η τριπλή αναφορά που περιέχει για μας η παράδοση: Αναφορά στους αρχαίους Έλληνες, αναφορά στο Βυζάντιο, αναφορά στη λαϊκή ζωή και κουλτούρα, όπως αυτή δημιουργήθηκε στους τελευταίους αιώνες του Βυζαντίου και κάτω από την Τουρκοκρατία. Από την άλλη μεριά, η αντιφατική και, θα μπορούσε να πει κανείς, ψυχοπαθολογική σχέση μας με τον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό, που περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι ο πολιτισμός αυτός έχει μπει εδώ και δεκαετίες σε μια φάση έντονης κρίσης και υποβόσκουσας αποσύνθεσης.

 

Η διπλή και ταυτόχρονη αναφορά στην αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο, που αποτέλεσε το επίσημο «πιστεύω» του νεοελληνικού κράτους και του πολιτιστικού κατεστημένου της χώρας οδήγησε και οδηγεί σε αδιέξοδο, κατά πρώτο και κύριο λόγο διότι οι δυο αυθεντίες που επικαλείται βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση μεταξύ τους. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι πολιτισμός ελευθερίας και αυτονομίας, που εκφράζεται στο πολιτικό επίπεδο στην πολιτεία ελεύθερων πολιτών που συλλογικά αυτοκυβερνώνται και στο πνευματικό επίπεδο με την ακατάπαυστη επαναστατική ανανέωση και αναζήτηση. Ο βυζαντινός πολιτισμός είναι πολιτισμός θεοκρατικής ετερονομίας, αυτοκρατορικού αυταρχισμού και πνευματικού δογματισμού. Στο Βυζάντιο δεν υπάρχουν πολίτες, αλλά υπήκοοι του αυτοκράτορα, ούτε στοχαστές, μόνο σχολιαστές ιερών κειμένων. Η προσπάθεια συνδυασμού και συμφιλίωσής τους δεν μπορούσε παρά να νεκρώσει κάθε δημιουργική προσπάθεια και να οδηγήσει σε ένα στείρο σχολαστικισμό, όπως αυτός που χαρακτήριζε το πνευματικό κατεστημένο της χώρας επί ενάμιση σχεδόν αιώνα μετά την ανεξαρτησία και που επαναλάμβανε τα χειρότερα μιμητικά στοιχεία του Βυζαντίου. Καθ’ όσο ξέρω, είμαστε ο μόνος λαός με μεγάλο πολιτιστικό παρελθόν που πρόσφερε στον κόσμο το γελοίο και θλιβερό θέαμα προσπάθειας τεχνητής επαναφοράς της γλώσσας που μιλιόταν πριν από 25 αιώνες. Ούτε οι Ιταλοί προσπάθησαν να ξαναζωντανέψουν τα λατινικά, ούτε οι Ινδοί τα σανσκριτικά. Και είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι ενώ η Δυτική Ευρώπη, στους δυο περασμένους αιώνες γέννησε δεκάδες λαμπρούς ελληνιστές, μόνο τρία ονόματα έχουμε που μπορούν να σταθούν αχνά στο ίδιο επίπεδο με αυτούς: Τον Κοραή, τον Βερναρδάκη και τον Συκουτρή -τον οποίο Συκουτρή οδήγησε χαρακτηριστικά σε αυτοκτονία ο φθόνος και το μίσος των κηφήνων του εν Αθήνησι Πανεπιστημίου. Περηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων, αλλά για να μάθουμε τι έλεγαν και τι ήταν οι αρχαίοι πρέπει να προσφύγουμε σε ξένες εκδόσεις και σε ξένες μελέτες.

Αυτή η ίδια στάση έκανε ασφαλώς επίσης αδύνατη τη γονιμοποίηση της λαϊκής παράδοσης και τη μεταφορά της στο χώρο της έντεχνης παιδείας, με εμφατική εξαίρεση την ποίηση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο τεράστιος μουσικός πλούτος της λαϊκής μουσικής σε μελωδίες, ρυθμούς, κλίμακες και όργανα έμεινε νεκρός στα χέρια των νεοελλήνων συνθετών, όπως έμεινε άχρηστος και ο αρχιτεκτονικός και διακοσμητικός πλούτος της λαϊκής παράδοσης".

 

I was baptized in Muddy Waters

Δημοσιευμένο

Μήπως μπορείς να πεις από πού είναι το κείμενο;

 

πρέπει να είναι από το β τόμο του "Η ελληνική ιδιαιτερότητα"  ;D ;D

 

Δημοσιευμένο

Φίλε Skanjos είναι από το βιβλίο "Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ." -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΨΙΛΟΝ

Πάρε και την ομιλία:

I was baptized in Muddy Waters

Δημοσιευμένο

Φίλε Skanjos είναι από το βιβλίο "Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ." -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΨΙΛΟΝ

Πάρε και την ομιλία:

 

χμ....πάντως πρέπαι να είναι και σε αυτό που αναφέρω που είναι συλλογή κειμένων και συνεντεύξεων....γιατι διάβασα το συγκεκριμένο τόμο το τελευταίο χρόνο και κάπου το θυμάμαι.... ;D

Δημοσιευμένο

Δεν αποκλείεται φίλε pan12. Πάντως το ίδιο κείμενο είχε δημοσιευτεί και στην "Ελευθεροτυπία".

 

Λευτέρη, γίγαντα τι γίνεται;

Αφύπνιση φίλε μου. Αφύπνιση. Να ξαναζωντανέψουμε και πάλι τα νεκρά μας κύτταρα. Να αναστήσουμε ξανά την Υπατία, να λουστούμε με τον Ήλιο της γνώσης των προγόνων μας, να ξαναζωντανέψουμε την αγάπη μας για το ωραίο και το ενάρετο. Τα τελευταία χρόνια, από τότε που ξαναγίναμε κράτος, η ιστορία μας παίζει άσχημα παιχνίδια. Γεννά από ανάγκη πολλούς χυδαίους, ανιέρους και πουλημένους, αυτούς που μπροστά στην ρευστότητα των καιρών, υποστέλλουν τη σημαία της αρετής για να υψώσουν τη σημαία του αιώνιου κόμματος (όποιο και αν είναι). Γεννιόνται και λίγοι ενάρετοι που παλεύουν ενάντια στα διαχρονικά καθάρματα της ιστορίας μας. Αυτούς τους λίγους όμως, η ιστορία τους γεννά από καπρίτσιο............

Αυτοί οι λίγοι λοιπόν, είναι αυτοί που αντικρύζουν το φως της γνώσης προσπαθώντας να το μεταλαμπαδεύσουν και στους υπόλοιπους. Εμείς όμως αυτούς τους λίγους (όπως τον Καστοριάδη) τους καταδικάζουμε στην αφάνεια που γεννά η μιζέρια μας.

Αυτό ακριβώς έλεγε και ο Πλάτων στο μύθο του σπηλαίου:

I was baptized in Muddy Waters

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...