bloody_sunday Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 βρε παιδια δεν μου λετε και εμενα τι πρπει να κοιταμε κατα το ψαξιμο καμπινας ? σχτικα με τα βατ και τα ομ λαω . μην βαλω και καμια φωτια εδω περα... επισης τι αλλο κοιταμε? απο ηχεια και τετοια εννοω... Nα είναι στιβαρή, καλοφτιαγμένη και από σοβαρή εταιρία όπως η Orange, η Mesa και η Marshall. Η Framus έχει επίσης ποιοτικές λύσεις σε καλές τιμές. Πολλές καμπίνες από μάρκες που τις ταιριάζουν με τις κεφαλές τους (Βοgner, Rivera κλπ) είναι επίσης πολύ καλές αλλά ακριβές. Από βατ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια, και από πλευράς Ω φυσικά να συμφωνεί με την έξοδο που θα χρησιμοποιήσεις. Τα μεγάφωνα που χρησιμοποιούν είναι γενικά ψιλοστάνταρ αλλά σου δίνεται η ευκαιρία αν δεν σου αρέσουν να τα αλλάξεις στη συνέχεια (κάτι μας είπες...), αλλιώς πας για μια custom λύση με μεγάφωνα της αρεσκείας σου πχ. από http://www.tubeampdoctor.com/index.php?cPath=37, https://taweber.powweb.com/store/wccabs.htm, http://www.avatarspeakers.com/, http://www.matamp.co.uk/cabs.htm, http://www.torresamps.com/amplifier_cabinets.htm, κάποια κατασκευή τυχόν ελληνική ή DIY κλπ κλπ. Fear no more the heat o' the sun Nor the furious winter's rages
Johnie Darko Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Ολα εξαρτωνται απο 2 πραγματα: Ποσα χρηματα διαθετεις και τι θες να παιξεις... Μιλας για καλα καθαρα πχ. Αν αυτο ειναι που κυριως σε ενδιαφερει, τοτε καλυτερα να μην πας σε καμπινα 4x12". Οι 4x12" καμπινες κανουν πολυ καλη δουλεια στα βρωμικα, αλλα στα καθαρα χανουν λογω κατασκευης (κλειστες καμπινες, κατευθυνομενη δεσμη ηχου). Μια ανοιχτη 2x12" θα κανει πολυ καλυτερη δουλεια, θα δινει "αερα" στα καθαρα σου και μια πιο stereo αισθηση ενω και στα βρωμικα θα ειναι αρκετα καλη. Αλλη λυση ειναι καμπινα ημι-ανοιχτη που θα ειναι ακομα πιο versatile σε σχεση με την ανοιχτη. Αν ομως πχ κυριως θες ογκο στα γκαζια σου τοτε ειναι καλυτερη λυση μια 4x12", αρκει να σκεφτεις πρωτα αν προκειται να την κουβαλας ή οχι, γιατι πιστεψε με ειναι πολυ βαριες και δεν ειναι η καλυτερη λυση για οσους κανουν live και κουβαλανε τον εξοπλισμο τους. Απο κει και περα, μην κοιτας τι ηχεια εχει μεσα μια καμπινα... Καμπινες οπως οι Harley Benton και αλλες παρομοιες, μπορει να εχουν celestion (συνηθως Κινεζικα) για να τραβανε πελατες που ψαχνουν για κατι φτηνο, αλλα σαν ποιοτητα κατασκευης... Αστο καλυτερα... Οι 4x12" ειδικα πρεπει να ειναι πολυ καλοφτιαγμενες και απο καλα ξυλα για να μην συντονιζουν, τριζουν, μπουκωνουν κτλ. Οι φτηνοι κατασκευαστες απλα φτιαχνουν ενα κουτι με φτηνο plywood του περναν και ενα φτηνο tolex και του χωνουν 4 celestion κινεζικα της σειρας και το πουλανε... Αν ομως εισαι σοβαρος για τον ηχο σου, εχε υποψην οτι η καμπινα παιζει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρολο στον ηχο σου και ειναι κατι που θα επενδυσεις μια φορα και θα μεινει. Αν παρεις κατι ποιοτικα μετριο ή κακο (πχ Harley BentoN), οτι ενισχυτη και να βαλεις πανω θα ακουγεται μετρια προς κακα. Αν βαλεις εναν μετριο ενισχυτη πανω σε μια καλη καμπινα, ο ενισχυτης θα αποδωσει το maximum των δυνατοτητων του. Οι πιο ακριβοι κατασκευαστες θα δεις οτι χρησιμοποιουν baltic Birch ξυλα σε στρωσεις, εχουν καμπινες με ειδικο σχεδιασμο εσωτερικα για να μην υπαρχουν διαφορες φασεις και αλλα ευτραπελα, εχουν ριξει τρελη μελετη ακομα και για το πως θα τοποθετησουν τα μεγαφωνα (front loaded ή rear loaded) και εχουν μελετησει ΤΙ ηχειο θα μπει σε καθε καμπινα τους και ΓΙΑΤΙ. Οι υπολοιποι φτηνοι κατασκευαστες απλα προσφερουν την πιο φτηνη δυνατη λυση που να μοιαζει εξωτερικα με 4x12", αλλα σαν αποδοση μπορεις ανετα να βρεις 1x12" καμπινες απο σοβαρους κατασκευαστες που να τις βαζουν κατω για πλακα... Οποτε, για να ανακεφαλαιωσω, θα σου προτεινα να μαζεψεις χρηματα και να παρεις μια καλη καμπινα, που θα σου μεινει. Απο κει και περα ειναι θεμα δικο σου, με βαση τι μουσικη παιζεις κτλ το τι ακριβως καμπινα θα διαλεξεις... Οπως ειπα και πιο πανω οι 4x12" δεν ειναι πανακεια... Μπορει να ειναι πχ πολυ καλυτερο να παρεις 2 καμπινες 2x12", την μια κλειστη και την αλλη ανοιχτη και να τια βαλεις σε αποσταση μεταξυ τους και να παιζεις stereo με τον ενισχυτη σου. Θα εχεις ενα τεραστιο ηχο και stereo εικονα και ειδικα στα καθαρα με κανενα stereo chorus, delay κτλ θα εχεις εναν ηχο... ;)
Superfunk Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Απο κει και περα, μην κοιτας τι ηχεια εχει μεσα μια καμπινα. οι καμπινες ΕΙΝΑΙ ηχεια,μεσα τους δε εχουν ΜΕ-ΓΑ-ΦΩ-ΝΑ ;D www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/
Johnie Darko Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Ναι οπως βλεπεις πιο κατω στο κειμενο μου, εχω γραψει μεγαφωνα και οχι ηχεια... Στην ταχυτητα του typing σου φευγει και καμια εκφραση της καθημερινοτητας, ασχετα αν ειναι λανθασμενη. Παντως ναι, μιλουσα για μεγαφωνα που βαζουν στις καμπινες/ηχεια.
zack Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 OP Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 ευχαριστω johnie...πολυ κατατοπιστικος ;D εχω αλλες 4 κεφαλες καμπινες αρα ξερω τα προβληματα μεταφορων....μονο μεσα στο σπιτι δν θα καθεται θα γυριζει στο εξωτερικο :P johnie οπως λεω το προβλημα δν ειναι τα λεφτα εχω μπολικα (αχ ατιμο στουντιο :P) αλλα την εχω παθει πολλες φορες με καμπινες και είπα να ακουσω εσας guys....η μονη καμπινα μου που κραταει εδω και 5 χρονια ειναι μια orange ;D παντως θα κοιταξω και αυτη την επιλογη δλδ της αγοράς 2Χ12 ;D(συγνωμη που βαζω πολλους τονους πειτε μου αν σας πειραζει να σταματησω να βαζω :P)
Jasemeister Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Καμπινες οπως οι Harley Benton και αλλες παρομοιες, μπορει να εχουν celestion (συνηθως Κινεζικα)... ...Οι φτηνοι κατασκευαστες απλα φτιαχνουν ενα κουτι με φτηνο plywood του περναν και ενα φτηνο tolex και του χωνουν 4 celestion κινεζικα της σειρας και το πουλανε... Αν δεν κάνω λάθος, τα μόνα Celestion που δεν βγαίνουν από το εργοστάσιο της Celestion στην Κίνα είναι τα blue και gold (κάπου τα έχουμε ξανασυζητήσει αλλά μου διαφεύγει). *edit: Βρήκα ενα αντίγραφο δελτίου της Celestion: On October 5, 2007: At Celestion all our guitar speakers are designed in the UK. We still manufacture our “premium” speakers, the Heritage Series G12M, G12H and G12-65 and the Celestion Blue and Gold in Ipswich. The remainder are manufactured in our own factory in China. They are made by well-trained staff who using exactly the same machines. Standards of quality and consistency of this product are as high ever, as I’m sure thousands of our customers would testify. Οι φτηνοι κατασκευαστες απλα φτιαχνουν ενα κουτι με φτηνο plywood... ...Οι πιο ακριβοι κατασκευαστες θα δεις οτι χρησιμοποιουν baltic Birch ξυλα σε στρωσεις, Καταρχάς plywood = λεπτά φύλλα ξύλου σε στρώσεις οπότε δεν κάνουν κάτι διαφορετικό. Ο κύριος λόγος χρήσης plywood είναι γιατί π.χ. 5 φύλλα του ενός cm birch κολλημένα μεταξύ τους είναι πιο στιβαρά από ενα κομμάτι birch 5 cm και αντέχουν περισσότερο σε δυνάμεις στρέψης/παραμόρφωσης. Το plywood από κατασκευής είναι φτηνό (σε σχέση με "μασίφ" κομμάτια), γιατί επιτρέπει τη χρήση πολλών κομματιών ξύλου για κάθε φύλλο. Έχω την εντύπωση πάντως οτι π.χ. οι καμπίνες HB είναι particle boards, δηλ. ακόμα πιο φτηνό από plywood. Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...
Superfunk Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Καταρχάς plywood = λεπτά φύλλα ξύλου σε στρώσεις οπότε δεν κάνουν κάτι διαφορετικό. Ο κύριος λόγος χρήσης plywood είναι γιατί π.χ. 5 φύλλα του ενός cm birch κολλημένα μεταξύ τους είναι πιο στιβαρά από ενα κομμάτι birch 5 cm και αντέχουν περισσότερο σε δυνάμεις στρέψης/παραμόρφωσης. Το plywood από κατασκευής είναι φτηνό (σε σχέση με "μασίφ" κομμάτια), γιατί επιτρέπει τη χρήση πολλών κομματιών ξύλου για κάθε φύλλο. Οι καμπινες απο plywood (που ειναι και η συντριπτικη πλειοψηφια και σιγουρα ΟΛΕΣ οι 4Χ12) συμπεριφερονται διαφορετικα και στο θεμα του ΗΧΟΥ τους. Μια solid καμπινα θα "δανειζει" σε εναν ενισχυτη και ενα μικρο ποσοστο του "ηχου" της,μια plywood θα ειναι πιο "ουδετερη" (ακους περισσοτερο το μεγαφωνο). Aυτος ειναι και ο λογος που οι Fender μετα το 1974 (plywood & particle board) ακουγονται καπως διαφορετικα απο τους πριν το 1974 (solid pine) Έχω την εντύπωση πάντως οτι π.χ. οι καμπίνες HB είναι particle boards, δηλ. ακόμα πιο φτηνό από plywood. τετοιες καμπινες χρησιμοποιουσαν και οι late 70s silverface Fenders. ;) Προσωπικα πιστευω οτι οι plywood καμπινες ως πιο στιβαρες και ακαμπτες ταιριαζουν περισσοτερο σε περιπτωσεις ..."γκαζοβαβουρας" :) Παντως ειτε solid ,ειτε Plywood μια καμπινα ειναι ΠΟΛΥ περισσοτερο απο ενα κουτι,υπαρχει λογος που καποιες καμπινες ακουγονται καλυτερα απο αλλες και ας εχουν τα ιδια μεγαφωνα. Οι καλυτερες ...ευρεως διαδεδομενες.. καμπινες 4Χ12 αυτη τη στιγμη κατα την ταπεινη μου γνωμη ειναι οι Orange & οι Boogie. Η καλυτερη Marshall καμπινα ειναι αυτη. http://www.sweetwater.com/store/detail/1960TV αλλα ειναι αρκετα δυσκολο να βρεθει (αλλα και να κουβαληθει λογω εξτρα υψους) Η καλυτερη καμπινα που εχω ακουσει στη ζωη μου ειναι μια παλια Orange που εχει ενας φιλος μου με 4 EVM12L (ζυγιζει οσο ενα αυτοκινητο.. ;D)... www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/
Johnie Darko Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Φυσικα και δεν ειναι μονο ενα κουτι οι καμπινες των ηχειων... Αυτο λεω κι εγω, για αυτο προτεινω κατασκευαστες που κανουν χρονια την δουλεια και εχουν ριξει σοβαρη μελετη πανω στο θεμα... Οσο για το ποια καμπινα ειναι καλυτερη, αυτο ειναι τελειως υποκειμενικο, αναλογα με τον παιχτη, τι ενισχυτη εχει, τι ηχο θελει να βγαλει κτλ. Καλη η handwired της Marshall πχ, αλλα αν την παρεις για modern metal ηχο μαλλον θα απογοητευτεις. Απο την αλλη αν την παρεις για 70's vibe και ηχο ειναι super. Αν και φιλος μου που την ειχε μου ειπε οτι ειναι υπερτιμημενη λογω handwire κτλ και οτι δεν ειναι και τοσο καλη... Εγω προσωπικη αποψη δεν εχω για αυτην μιας και δεν την εχω δοκιμασει, αν και κατα καιρους με εχω πιασει να την ζαχαρωνω :) Επισης εχω την εντυπωση οτι το plywood ειναι το λεγομενο κοντραπλακε, που ειναι συμπιεσμενο πριονιδι... Δεν ειναι το καλυτερο υλικο για καμπινες ηχειων... Για ντουλαπες καλο ειναι... Δεν εχει ομως τις ιδιες ανοχες που εχει ενα baltic birch enclosure πχ
Jasemeister Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Δημοσιευμένο 12 Μαρτίου 2010 Επισης εχω την εντυπωση οτι το plywood ειναι το λεγομενο κοντραπλακε, που ειναι συμπιεσμενο πριονιδι... Όχι, το plywood είναι αυτό εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Plywood Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση