Earendil Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Βέβαια, αν τα...θυμάμαι καλά μια EL84 που δουλεύει στα 300ν πρέπει να φλερτάρει με την έκρηξη. Δική μου εντύπωση είναι ότι οι δυνατότερες της οικογένειας 84 (Ε84L ή/και κάποιες 7189Α/7320) μπορούν να δώσουν μέχρι 13.5v... τασκερα απο βουτυρο οπως αποκαλουμε μερικη
myster_maze Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Βέβαια, αν τα...θυμάμαι καλά μια EL84 που δουλεύει στα 300ν πρέπει να φλερτάρει με την έκρηξη. Δική μου εντύπωση είναι ότι οι δυνατότερες της οικογένειας 84 (Ε84L ή/και κάποιες 7189Α/7320) μπορούν να δώσουν μέχρι 13.5v... Έχεις δει ΠΟΥ δουλέυει στους Vox?!?! ;D
Babtua Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Γιατί? Και οι δυο τελικές λυχνίες είναι, και οι δυο πέντοδοι, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε κιθαριστικούς ενισχυτές. Έχει νόημα η σύγκριση αν τις βάλουμε σε διατάξεις επιδιώκοντας να αποκομίσουμε το υψηλότερο wattage που μπορούν να μας δώσουν. Μάλλον λέμε για διαφορετικά πράγματα... το θέμα είναι ότι το να επιτύχεις το μεγαλύτερο δυνατό wattage από μια λυχνία δε σημαίνει αυτόματα ότι έχεις και το μεγαλύτερο headroom. Όπως είπα, είναι θέμα σχεδίασης και παραμέτρων Βέβαια, αν τα...θυμάμαι καλά μια EL84 που δουλεύει στα 300ν πρέπει να φλερτάρει με την έκρηξη. Κι εγώ στο δικό μου (handmade) στα 300V (μπορεί και λίγο παραπάνω) τις έχω και δε μασάνε... Απλές ΕΗ ΕL84. Αρβύλες...
Sottos Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Αυτό που λες δεν εφαρμόζεται σε "πρόσθεση" των βατ, γιατί αν ίσχυε, τότε 2 EL84 δεν θα έβγαζαν ποτέ πάνω από... 10. Κι όμως, σε ζεύγη βγάζουν μέχρι και 25-30 βατ. Ούτως ή άλλως, αν πιστέψουμε την Wiki: ανέφερα κάτι για "πρόσθεση"? Μία EL84 με χρήση πεντόδου (όχι τριόδου) αποδίδει ~5W για single ended class A τοπολογία. Σε push pull διάταξη, είναι απόλυτα φυσιολογικό να εχουμε 20Watt ισχύ εξοδου από δύο λυχνίες EL84. Σε class A με δύο el84 διάταξη, θα έχουμε 10Watt. Θέλει Προσοχή με τα τεχνικά θέματα και καλή γνώση γιατί αν περίμενα να φτιάξω λαμπάτο από το wiki... θα ήμουν απλά RIP
Earendil Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Έχεις δει ΠΟΥ δουλέυει στους Vox?!?! ;D Όχι. Να αγχωθώ; ;D ;D Κι εγώ στο δικό μου (handmade) στα 300V (μπορεί και λίγο παραπάνω) τις έχω και δε μασάνε... Απλές ΕΗ ΕL84. ΟΚ, πολύ απλά τα θυμάμαι λάθος τότε. 8) τασκερα απο βουτυρο οπως αποκαλουμε μερικη
bloody_sunday Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 ανέφερα κάτι για "πρόσθεση"? Μία EL84 με χρήση πεντόδου (όχι τριόδου) αποδίδει ~5W για single ended class A τοπολογία. Σε push pull διάταξη, είναι απόλυτα φυσιολογικό να εχουμε 20Watt ισχύ εξοδου από δύο λυχνίες EL84. Σε class A με δύο el84 διάταξη, θα έχουμε 10Watt. Όχι, δεν είχες αναφέρει κάτι για πρόσθεση, απλά έβλεπα μια παρεξήγηση να υποβόσκει. Όσον αφορά στην Class A, την είχαμε συζητήσει σε εκείνο το παλαιότερο τεχνικό θρεντ και είναι μπερδεμένη ιστορία, να σου πω όμως πως ο Koch Studiotone σαν Class A λειτουργεί στα... 380V και αποδίδει 20 βατ (http://www.noiz.gr/index.php?topic=153605.msg175553#msg175553). Fear no more the heat o' the sun Nor the furious winter's rages
myster_maze Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 ....να σου πω όμως πως ο Koch Studiotone σαν Class A λειτουργεί στα... 380V και αποδίδει 20 βατ (http://www.noiz.gr/index.php?topic=153605.msg175553#msg175553). Θα έλεγα ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ! ;D Για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα EL34 vs EL84 θα έλεγα κάποιος να κάνει σύγκριση VOX AC30 με VOX AC50 (original). Οι οποίοι έχουν την ίδια προενίσχυση αλλά διαφορετικό τελικό στάδιο. Ο AC30 με EL84 και ο AC50 με EL34! Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά δεν βρίσκω καμία διαφορά. Μόνο ότι ο AC50 είναι πιο δυνατός! Και, αρκεί κάποιος να ακούσει Beatles! Ηχογραφήσεις με AC30 και ηχογραφήσεις, μετά που το γύρισαν, με AC50.
Babtua Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Απλά πράγματα: http://www.drtube.com/datasheets/el84-jj2003.pdf Η EL84 αντέχει (προσοχή στην επιλεγμένη λέξη) μέχρι 12W στην άνοδό της. Η λυχνία (και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα) καίγονται από υπερβολικές θερμοκρασίες* που παράγονται από την τροφοδοσία τους με υπερβολική ισχύ. Αν κάποια στιγμή η άνοδος της EL84 έχει, ας πούμε, 300V και το ρεύμα στην άνοδο ξεπεράσει τα 40mA, τότε bye bye tube. P= V x I = 300 x 0,04 = 12W Και χρησιμοποίησα τη λέξη "αντέχει" γιατί μιλάμε για μικτή ισχύ στην άνοδο. Η μέγιστη ωφέλιμη ισχύς για τον ήχο θα είναι κατα τι μικρότερη. (* υπάρχει και η πιθανότητα της βλάβης από υπέρταση, με την έννοια ότι σχηματίζεται βολταϊκό τόξο με κάποιον άλλον ακροδέκτη, αλλά και τότε από τη θερμοκρασία στην επαφή του τόξου με το μέταλλο γίνεται η βλάβη) Αρβύλες...
hlal Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 OP Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 πρωτα απο ολα να σας ευχαριστησω ολους που ασχολειστε με το ταπεινο αυτο θεματακι! βασικα οι ενισχυτες που θελω να συγκρινω ειναι ο orange ad30 και o orange rocker 30 αλλα δεν το ανεφερα διοτι περα απο διαφορετικη τελικη ενισχυση διαφερουν και σε αλλα πραγματα οποτε ισως δεν θα ειχε νοημα η συγκριση τους απλα κολλησα στις el84 και el34!!!
Superfunk Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 Δημοσιευμένο 16 Ιανουαρίου 2010 να σου πω όμως πως ο Koch Studiotone σαν Class A λειτουργεί στα... 380V και αποδίδει 20 βατ ουτε ο Κοch ουτε ο Vox λειτουργουν σε πραγματικη ταξη Α. απλα κολλησα στις el84 και el34!!! διαφορετικες λυχνιες,διαφορετικος ηχος,στο νετ θα βρεις πολλες πληροφοριες,βεβαια δεν σημαινει αυτο οτι το μονο που μετραει σε εναν ενισχυτη για να του δωσει την προσωπικοτητα του ειναι οι λυχνιες,δεκαδες αλλοι παραγοντες (negative η οχι feedback,speakers,rectifiers,tone stack κτλ) παιζουν επισης τεραστιο ρολο. www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργήστε λογαριασμό
Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Σύνδεση