frail Δημοσιευμένο 21 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 21 Απριλίου 2008 Καλησπερα, επειδη με το θεμα wah ειμαι πολυ ασχετος και την πρωτη μου εξοικιωση την κανω σιγα σιγα με το wah της Tonelab LE ηθελα να ρωτησω πως συνιθιζεται να ειναι η χρηση του... η κυρια απορια ειναι αν το μεγεθος στο "open" συνηθως ειναι μεγαλυτερο απο το "close" η αντιστροφα... επισης ποσο συνηθως ειναι η διαφορα τον δυο ωστε να πλησιαζει ενα πραγματικο wah (1 - 10 ή 6-8 πχ. ) γιατι ποιο ευαισθητο και "γοητευτικο" στο παιξιμο μου φινεται οταν η διαφορα των δυο ειναι μικρη... (μια μικρη επεξηγηση στο τι σημαινουν και σε τι αντιστοιχουν αυτα τα νουμερα θα ηταν πολυ ευπροσδεκτη!) Ελπιζω να περιεγραψα αρκετα καλα τις αποριες που εχω και αν και ισως αυτονοητες για μερικους δεν καταφερα να τις λυσω στο ποοοολυ ψαξιμο στο net! Περιμενω γιατι ενω τοσο καιρο το σνομπαρα ως εφε τωρα με εχει κερδισει πολυ 8) 東海は十分だ = Only a Tokai is good enough!
blue Δημοσιευμένο 21 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 21 Απριλίου 2008 (μια μικρη επεξηγηση στο τι σημαινουν και σε τι αντιστοιχουν αυτα τα νουμερα θα ηταν πολυ ευπροσδεκτη!) Το wah ειναι ενα band pass filter (φιλτρο που επιτρεπει μια περιοχη συχνοτητων του σηματος να περασει,ενω αποκοπτει τις συχνοτητες εξω απο αυτη την περιοχη) με μεταβλητο κέντρο συχνοτητας.Το κεντρο αυτο μεταβαλλεται με την κινηση του πεταλιου ενω το ευρος της μπαντας συχνοτητων καθοριζεται απο τα νουμερα που αναφερεις. Στο επομενο video,φαινεται πως μετακινειται η κεντρικη συχνοτητα: (οριζοντιος αξονας=συχνοτητες,καθετος αξονας=πλάτη των συχνοτητων) Στην πραξη,στην SE,χρησιμοποιώ μικρό εύρος οταν εχω ταυτοχρονα κ βρώμα,ωστε να μην ξυρίζουν πολύ τα πρίμα ενω για πιο funky ηχους,χρησιμοποιείται συνήθως μεγαλύτερο ευρος.Αν οι ρυθμισεις στην LE ειναι παρομοιες με αυτες της SE,ακραίες ρυθμίσεις δεν αντιπροσωπεύουν τον ηχο των κλασικών wah. https://beetroot.bandcamp.com/ Music | SnoozeLoop
frail Δημοσιευμένο 21 Απριλίου 2008 OP Δημοσιευμένο 21 Απριλίου 2008 Νομιζω οι ρυθμισεις ειναι ακριβως οι ιδιες στις δυο πεταλιερες! Θα με βοηθουσε πολυ να μου ελεγες αν συνηθως το open ειναι μεγαλυτερο απο το close η αναποδα! 東海は十分だ = Only a Tokai is good enough!
blue Δημοσιευμένο 21 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 21 Απριλίου 2008 Θα με βοηθουσε πολυ να μου ελεγες αν συνηθως το open ειναι μεγαλυτερο απο το close η αναποδα! open ειναι μια τιμη που βαζει για να δειξει ποια θα ειναι η μεγαλυτερη τιμη αυτης της μπαντας συχνοτητων. Αντιστοιχα το close ειναι μια τιμη για να δειξει ποια ειναι η μικροτερη τιμη της μπαντας. (open=το wah ανοιχτό -->πατημενο με τη μυτη του ποδιου, close-................................................φτερνα..........) η λογικη χρηση ειναι το close να εχει μικροτερη τιμη απο το open. Μια τιμη που εχω βαλει στη δικη μου (με πολυ gain) ειναι close:4,2 open:4,6 https://beetroot.bandcamp.com/ Music | SnoozeLoop
frail Δημοσιευμένο 21 Απριλίου 2008 OP Δημοσιευμένο 21 Απριλίου 2008 Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις ;D Πολυ χρησιμες και ετσι σε νεα βαση αυριο πρωι πρωι θα ταλαιπωρηθουν αυτια απο το wah :o :o :o 東海は十分だ = Only a Tokai is good enough!
fuZZed Δημοσιευμένο 23 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 23 Απριλίου 2008 Υπαρχει διαφορα αν η «αποσταση» close-open κυμαινεται σε αλλες μεταβλητες;;;;; δλδ... εχει διαφορα το close 4,2 open 4,8 με πχ το close 8,2 - 8,8 το διαστημα τους ειναι το ιδιο αλλα η μια «συναρτηση» βρισκεται πιο ψηλα απ την αλλη.... ελπιζω να καταλαβε καποιος τι εννοω....... :P Γιατρός!!! Τι γιατρός?? Μετεωρολόγος..!!!
blue Δημοσιευμένο 23 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 23 Απριλίου 2008 To διαστημα αυτο,η απόσταση,αντιπροσωπεύει το πόσο "ευρύ συχνοτικά" είναι το wah.H διαφορα που λες,εχει αλλο αποτελεσμα,οπωσδηποτε: Παρότι το ανοιγμα του "παραθυρου" είναι το ίδιο,αφηνει στις 2 περιπτώσεις να περασουν διαφορετικά συχνοτικά κομμάτια του φασματος.(στη 2η περιπτωση πιο πριμα). Θα το εξηγησω οπτικα,γιατι με την εξηγηση των παραπανω ποστ,μαλλον δεν εγινε κατανοητο. To wah σαν BPF(band pass filter) θα επιτρεψει να περασει μια συγκεκριμενη μπαντα συχνοτητων.Δλδ αν βαλουμε ενα wah μετα το πρισμα,σκεψου οτι τελικα θα περασουν (ρυθμιζοντας καταλληλα το "παραθυρο") μονο τα χρωματα πορτοκαλί,κίτρινο,πρασινο.Με τη μετατοπιση του ιδιου παραθυρου (δλδ ιδιο ευρος,αλλά σε άλλη θεση),θα περασουν τα χρωματα πρασινο,μπλε,μωβ.(*) Στην περιπτωση που περναει το πορτοκαλί,κίτρινο και πράσινο,κίνηση του πεταλιού του wah διαδοχικά απο τη βαση ως κ το τελος του (που αυτο εχουμε καθορισει με τις τιμες που βαζουμε στα close και open),η εκφραση που χρησιμοποιησα "με μεταβλητο κεντρο συχνοτητας",θα σημαινει για αυτο το παραδειγμα οτι αρχικα θα ειναι πιο εντονο το πορτοκαλί χρώμα,στη συνέχεια το κίτρινο κ τελος το πράσινο Ελπιζω ετσι να ειναι πιο κατανοητο κ χειροπιαστο. edit: (*) Για να γινει πιο κατανοητο: Θετοντας τις τιμες close :0 - open:10,υποτιθεται οτι στο οπτικο παραδειγμα,θα περασουν ολα τα χρωματα,απο το κόκκινο ως και το μωβ. https://beetroot.bandcamp.com/ Music | SnoozeLoop
fuZZed Δημοσιευμένο 24 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 24 Απριλίου 2008 Ναι ρε παιχτη εγινε κατανοητο!!!!!!! κ δε μας χαλασε κ το παραδειγμα με το αυμνηστο πρισμα..!!!! ;D ;D :D καπως ετσι επρεπε να μας διναν παραδειγματα κ στο σχολειο!! :P :P thanksssssss....!!!!!! :D :D :D Γιατρός!!! Τι γιατρός?? Μετεωρολόγος..!!!
Guru Alter Δημοσιευμένο 24 Απριλίου 2008 Guru Δημοσιευμένο 24 Απριλίου 2008 συνηθως, οταν παιζεις πχ καθαρα funky ρυθμικα θελεις το wah πιο πριμο, ενω οταν παιζεις με drive και χρησιμοποιεις το πεταλι πιο πολυ σαν χρωμα θελεις πιο μπασα αποκριση για να μην ξυριζουν τα πριμα YouTube | Instagram
Προτεινόμενες αναρτήσεις