kwstas79 Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι Ελληνική μουσική δεν είναι (μόνο) τα τσιφτετέλια και τα ψευτοποπ μπιτάκια που κυριαρχούν σήμερα. Η Ελλάδα (προσοχή, ακολουθεί κλισέ έκφραση) είναι στο σταυροδρόμι ανατολής και δύσης, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς το (ετερόκλητο ορισμένες φορές) πλήθος των επιρροών στην μουσική σκηνή. Με χαλάσατε, άρχισα να μιλαω σοβαρά. LEGO people live in houses made of their own flesh.
muddygiorgos Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Αν έχεις μεγαλώσει με Red Hot Chilly Peppers ποτε θα μαθετε να το γραφετε σωστα αυτο το ερμο το chili??????? sorry για το off topic..συνεχιστε ακαθεκτοι!!! 2+2=5
kosh Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 'Αν δέν ήξερα ποιανού είναι θα έλεγα γενικά απο Βαλκάνια. Γιατί μια ανατολίτικη μελωδία μπορεί να μπεί οπουδήποτε, αλλα η γενικότερη αίσθηση νομίζω είναι αυτή που σου είπα. Ελπίζω να βοήθησα :)
lambrosgg Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Ακριβώς ότι σου λέει ο kwstas. Επίσης: Η μουσική που θα γράψεις δεν εξαρτάται μόνο απο το τί μουσική έχεις ακούσει. Εξαρτάται απο βιώματα και πράγματα που βλέπεις καθημερινά + μουσική που έχεις ακούσει χωρίς να το πάρεις χαμπάρι, π.χ. περνάει ένας κάγκουρας με τα τσιφτέτελα στη διαπασών στο δρόμο. Εσύ εκείνη τη στιγμή τον βρίζεις. Το τσιφτέτελο όμως πέρασε μέσα σου εκείνη τη στιγμή.. Τα βιώματα που προανέφερα λειτουργούν ώς εξής: Ζείς στην ελλάδα. Βλέπεις στο δρόμο και όπου πας ό,τι βλέπουν 10.000.000 έλληνες ακόμη. Εμπνέεσαι απο τα ίδια πράγματα που εμπνέεται ο κόσμος της "ελληνικής μουσικής". Ε δεν μπορεί να μην υπάρχει καμμία ομοιότητα σε ό,τι κάνεις εσύ με αυτά. Ο μόνος τρόπος για μένα να μην γράψει ελληνική μουσική έλληνας, είναι να έχει ζήσει απο τουλάχιστον 6 χρονών στο εξωτερικό και να μην έχει καμμία επαφή με ελλάδα. Αν και πάλι με τα γονίδια ποτέ δεν ξέρεις.... ;) http://www.facebook.com/group.php?gid=258853791192
kwstas79 Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Τα γονίδια είναι σαν την διάρροια, άτιμο πράμα δηλαδή, ας μην πιάσουμε αυτήν την (σκατό)συζήτηση καλύτερα! ;) LEGO people live in houses made of their own flesh.
Moderator harilatron Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Moderator Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Νομίζω πολύ το κουράζουμε το θέμα με την Ελληνική μουσική, το Ελληνικό ρόκ, κλπ. :) Ένα λίτρο νερού του Αιγαίου που σήμερα βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Έλλάδας, μπορεί αύριο να το έχουν παρασύρει τα ρεύματα και να βρίσκεται στα Τουρκικά ή στα διεθνή ύδατα. Το πιο πιθανό είναι να έχει διαχυθεί και να βρίσκεται και στα 3. Τελικά τι είναι τα "Εθνικά ύδατα"? Τα νερά κάτω από δεδομένη γεωγραφική περιοχή (κάθε χρονική στιγμή) ή εκείνο το λίτρο νερού που λέγαμε? Η μουσική είναι το ανάλογο του "λίτρου" και όχι του γεωγραφικού ορίου. Το πιάνετε το νόημα. Το θέμα μου είναι ψιλοαδιάφορο... καθώς προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καν το ερώτημα αν πιάνομαι εγώ ο ίδιος για Έλληνας... Σιγά μην προβληματιστώ για το αν πιάνεται για Ελληνική, η μουσική κάποιου άλλου. :)
Superfunk Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Ο μόνος τρόπος για μένα να μην γράψει ελληνική μουσική έλληνας, είναι να έχει ζήσει απο τουλάχιστον 6 χρονών στο εξωτερικό και να μην έχει καμμία επαφή με ελλάδα. +1 Σιγά μην προβληματιστώ για το αν πιάνεται για Ελληνική, η μουσική κάποιου άλλου. Smiley +2 www.soundcloud.com/superfunk12 https://superfunk12.wordpress.com/
trolley Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 19 Απριλίου 2008 Η δυνατότητα να ορίσει κάποιος τι είναι ελληνική μουσική δεν συνεπάγεται και αυτόματη εκτίμηση προς αυτήν. Εγώ π.χ. ξέρω πολύ καλά τι είναι πολωνέζικη μουσική αλλά δεν με ενδιαφέρει καθόλου να την ακούω και βέβαια δεν αισθάνομαι τμήμα της. Τώρα, η ανικανότητά μας να ορίσουμε τι είναι ελληνική μουσική (όχι τι θεωρείται σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αγαπητέ/η bluesbreaker) μπορεί να εκληφθεί ως πρόβλημα ή όχι, ανάλογα με το πως αντιλαμβάνεται κανείς τον (μουσικό) εαυτό του. Αλλά, πάντως, δεν είναι και για έπαινο - ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι ζούμε στο συγκεκριμένο γεωγραφικό/πολιτισμικό χώρο. Μπορείτε εσείς να φανταστείτε ιταλό που να μην έχει απόλυτα σαφή αντίληψη για το τι είναι "ιταλική μουσική"; Λίγο χλωμό... Mea Culpa
Aiolos Δημοσιευμένο 20 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 20 Απριλίου 2008 Η δυνατότητα να ορίσει κάποιος τι είναι ελληνική μουσική δεν συνεπάγεται και αυτόματη εκτίμηση προς αυτήν. Εγώ π.χ. ξέρω πολύ καλά τι είναι πολωνέζικη μουσική αλλά δεν με ενδιαφέρει καθόλου να την ακούω και βέβαια δεν αισθάνομαι τμήμα της. Τώρα, η ανικανότητά μας να ορίσουμε τι είναι ελληνική μουσική (όχι τι θεωρείται σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αγαπητέ/η bluesbreaker) μπορεί να εκληφθεί ως πρόβλημα ή όχι, ανάλογα με το πως αντιλαμβάνεται κανείς τον (μουσικό) εαυτό του. Αλλά, πάντως, δεν είναι και για έπαινο - ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι ζούμε στο συγκεκριμένο γεωγραφικό/πολιτισμικό χώρο. Μπορείτε εσείς να φανταστείτε ιταλό που να μην έχει απόλυτα σαφή αντίληψη για το τι είναι "ιταλική μουσική"; Λίγο χλωμό... Να συμπληρώσω Η Ελληνικότητα ειναι προσλαμβάνουσα. Την ανακαλυπτει όποιος ενδιαφερεται και αγωνια γι αυτο. Θα την βρει στην ποιηση, στην λογοτεχνία, στους δημοτικούς στιχους, στην ιστορία, στους λαικούς ζωγραφους, μουσικούς, στους λογιους ζωγράφους μουσικούς... Ολα αυτα θα εκλογικευτουν στις μνήμες του, στα βιώματα του, στα ακουσματα του... Θα αρχισει να ανακαλυπτει τι καθοριζει και τι διαιπει όλα αυτά. Ποιές ειναι οι προσλαμβάνουσες. Θα αρχισει σιγα σιγα να ανακαλυπτει τι συμβαινει και τι κανει όλα αυτα να έχουν Ελληνική ταυτότητα. Το σιγουρο είναι οτι δεν θα τα ανακαλυψει όλα αυτά σε οτι συμβαίνει στην σημερινη παγκοσμιοποιημένη ΝεοΕλλάδα. Οι παλαιοί το κουβαλούσαν στο βλέμα τους και στο πετσί τους. Οι σημερινοι το έχουν απολέσει προ πολού. Και επισης σιγουρο είναι οτι δεν υπάρχει ούτε και θα υπάρξει κάποιο plugin Ελληνικότητας. Οι νότες, οι κλιμακες τα στυλ και οι ρυθμοι ειναι γνώσεις απαραίτητες είναι εργαλεία, μονο που έπονται της προσωπικής μας κουλτουρας και αισθητικής.
RayDTutto Δημοσιευμένο 20 Απριλίου 2008 Δημοσιευμένο 20 Απριλίου 2008 Οι βάσεις της συζήτησης είναι σαθρές. Η έννοια της εθνικότητας και της μουσικής είναι δύο έννοιες αλληλογρονθοκοπούμενες. Άλλο τα υποκείμενα που εκφράζονται μέσω της μουσικής, άλλο η μουσική η ίδια. Η μουσική δεν έχει χώρα, όπως δεν έχει η γλυπτική, η ποίηση, ή ακόμα η φυσική και η χημεία. When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.
Προτεινόμενες αναρτήσεις