Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιευμένο

Λοιπον εχω την εξης απορια: ασχετα μαλλον με το οτι καποιες ομαδες πνευστων γραφονται σε αλλα κλειδια, καποια απο αυτα ονομαζουν και διαφορετικα τις νοτες δηλαδη το σαξοφωνο τενορο ειναι "κουρδισμενο" σε φα και το τρομπονι σε σι υφεση.Οταν ελεγα δηλαδη σε εναν φιλο σαξοφονιστα παιξε ντο μου επαιζε οτι να'ναι.

Καποιος να μου εξηγησει τι γινεται γιατι εχω μπερδευτει.

 

Και μια υποερωτηση: Οταν παιζεις ντο στο κλειδι του φα πχ με το αριστερο σου χερι σε ενα κλαβιε, παροτι ειναι αλλου η νοτα στο 5γραμμο γραμενη παλι ντο δεν παιζεις??

 

:)

Δημοσιευμένο

Τα πνευστα για κατασκευαστικους λογους ειναι χωρισμενα σε διαφορετικες τονικοτητες.Για παραδειγμα 2 Bb πνευστα οπως τενορο σαξοφωνο κ τρομπετα ,σε εργα που ειναι γραμμενα για αυτα τα οργανα,βλεποντας ντο θα παιξουν το κλειδι που τους εχουν πει ως ντο ,αλλα σε συγκριση με ενα πιανο ,οπου Λα=440Hz ,θα ακουγονται σαν Σιb.Δλδ αν παιξει μια τρομπετα κ ενα τενορο σαξοφωνο μαζι με ενα πιανο ,τοτε ειτε οι πνευστοι ειτε ο πιανιστας θα πρεπει να κανουν τρανσπορτο εναν τονο κατω ή πανω.(δλδ η τρομπετα κ το σαξ για να ακουστουν ντο θα πρεπει να παιξουν ρε κ αντιστροφα)

 

Αν παιζουν ομως μονα τους τα 2 αυτα πνευστα του παραδειγματος,θα βλεπουν ντο,θα παιζουν αυτο που λενε ντο (και στην πραγματικοτητα ειναι Σιb) κ δεν θα πειραζει κανεναν  :)

 

α κ η υποερωτηση.Ναι ντο παιζεις.Δεν ειναι γραμμενη αλλου.Ειναι το ντο στο κλειδι του Φα.

Δημοσιευμένο

Thnx.

Ρωταω επειδη ξαναεπιασα (επαιζα οταν ημουν στο σχολειο) παλι ενα πνευστο.Χαλκινο. Καλυτερα θα ειναι να μαθω τις νοτες οπως ειναι κι στην κιθαρα , πιανο κτλ. ή στην κλιμακα του οργανου? Να αναφερο οτι ειναι αταστο..

 

(Πιο πρακτικο ειναι βεβαια το λα να ειναι 440 , αλλα τι ειναι πιο σωστο?)

Δημοσιευμένο

Το μαθαινεις εκει που ειναι γραμμενο.Αν πας να το παιξεις μαζι με αλλα οργανα θα πρεπει να κανεις το τρανσπορτο ή να βρεις ετοιμες τις παρτιτουρες.Σε παρτιτουρες για πολλα οργανα εξαλλου,οι νοτες για το καθε οργανο ειναι γραμμενες εκει που πρεπει να ειναι.Δλδ ενα κομματι για πιανο κ τρομπετα θα ειναι γραμμενο στην καταλληλη τονικοτητα για το καθε οργανο,ωστε οταν το παιξουν μαζι να ακουστει σωστα.

 

Αν το οργανο σου ειναι σε Σιb θα μαθεις σε Σιb,αν ειναι σε Ντο,θα μαθεις σε Ντο κοκ.

 

Εγω παντως εχω αγορασει 2 real books ,ενα σε ντο για την κιθαρα κ ενα σε Σιb για το σαξ,για να μην καθομαι να σκαω.

 

 

Δημοσιευμένο

Ε λοιπόν φίλε chris αυτό το πράγμα μ έχει εκνευρίσει κι εμένα πολύ... Δέκα χρόνια μέχρι να συνεννοηθώ με τον σαξοφονίστα για το τί παίζουμε!

Για ιστορικούς λόγους ρε παιδιά μήπως ξέρει κανείς γιατί γίνεται αυτό; Γιατί δηλαδή δεν είπαν ότι η ΛΑ είναι αυτή, τέλος, για όλα τα όργανα

Dreamers come and go, but a dream's forever

Δημοσιευμένο

το εγραψα παραπανω: για κατασκευαστικους λογους.Θα ηταν εφικτο να κατασκευαστει ενα τενορο σαξοφωνο σε τονικοτητα ντο αντι για σιb,αλλα θα ειχε πολλες παραφωνιες που θα ηταν πολυ δυσκολο να διορθωθουν με "μασκα"  ,οπως συμβαινει τωρα.(εννοω να διορθωνεις τη νοτα που ξεφευγει με το στομα κ το φυσημα)

 

Τωρα γτ δεν ειπαν στην παρουσα κατασκευη οτι το ρε ειναι το ντο να το μαθαινουμε ετσι δεν το ξερω κ οσοι εχω ρωτησει δεν ξερουν την απαντηση.Παντως εχει να κανει με το παραδειγμα που ειπα παραπανω.οτι οταν παιζουν 2 Σιb πνευστα μαζι συνενοουνται μια χαρα.Οποτε ,υποθετω οτι οι ομαδες οργανων σε μια ορχηστρα συνεννουνται μεταξυ τους.

 

Οπως με τα διαφορετικα κουρδισματα στην κιθαρα.Ο αλλος παιζει κουρδισμενος σε Ρε κ ο αλλος σε Εb.Αν ξερουν τη διαφοροποιηση τους σε σχεση με το επικρατεστερο κουρδισμα,θα παιξουν μια χαρα μαζι με αλλους.

 

Δημοσιευμένο

Για ιστορικούς λόγους ρε παιδιά μήπως ξέρει κανείς γιατί γίνεται αυτό; Γιατί δηλαδή δεν είπαν ότι η ΛΑ είναι αυτή, τέλος, για όλα τα όργανα

 

Επειδή μου κέντρισε το ενδιαφέρον η ερώτηση, το έψαξα και βρήκα κάποιες απαντήσεις εδώ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Transposing_instrument

 

www.facebook.com/YourPaintedSmile

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...