Προς το περιεχόμενο
  • Ημ/νία: 10:12 - 28/11/08
    Εισαγωγή: Το μεγαλύτερο μυστικό για να γράψουμε μια καλή ηλεκτρική κιθάρα, είναι ο ίδιος ο ήχος που βγαίνει από το ηχείο του ενισχυτή μας. Δηλαδή ο συνδυασμός της κιθάρας, του ενισχυτή και των χεριών του κιθαρίστα.

    Συνήθως ένα Shure SM57 (ή κάποιο δυναμικό μικρόφωνο φωνής) κοντά στο ηχείο, στοχεύοντας στο κέντρο του μεγαφώνου στα 10εκ. περίπου, με κλίση 45 μοιρών κάνει τη καλύτερη δουλειά. Η κλίση ως προς το μεγάφωνο είναι σημαντική και αν πειραματιστείτε θα βρείτε τον ήχο που έρχεται στ' αυτιά σας. Οσο μεγαλύτερη η κλίση τόσο πιό μαλακά τα πρίμα. Μη ξεχνάτε ότι δεν ακούμε μπροστά στο μεγάφωνο αλλά υπό γωνία.

    Αν θέλουμε “περιπέτεια”, ένα πυκνωτικό μικρόφωνο (Neuman U87, AKG 414) μπορεί να ακολουθήσει σε απόσταση ενός μέτρου, στο ίδιο ύψος, στοχεύοντας προς το μεγάφωνο. Αν θέλουμε να το παρακάνουμε; Ε... τότε τι άλλο; Άλλο ένα πυκνωτικό μικρόφωνο στη τριπλάσια απόσταση από το προηγούμενο. (δηλ. στα 2,5 - 3 μέτρα ) και στο ύψος των αυτιών μας.

    Με αυτό το στήσιμο έχουμε 3 πηγές που μπορούμε να γράψουμε σε τρία διαφορετικά κανάλια και να μειξάρουμε κατά βούληση αργότερα, για να πετύχουμε τον δικό μας ήχο. Προυπόθεση για τα μακρινά μικρόφωνα είναι ο σωστός χώρος.

    Ένας καλός ροκ ήχος επιτυγχάνεται συνήθως με το κοντινό μικρόφωνο, περασμένο σε κάποιο compressor (από το insert της κονσόλας) με ratio 4:1 και λίγο βάθος. Πολλοί καταξιωμένοι κιθαρίστες που έχουν δισκογραφία δεν μπαίνουν στη διαδικασία περισσότερων μικροφώνων.

    Προσοχή στο βάθος!
    Είναι προτιμότερο να γράψουμε “ξερά / στεγνά” και να προσθέσουμε αργότερα στη μείξη stereo βάθος, παρά να έχουμε το mono spring reverb του ενισχυτή και να μη μπορούμε να το αφαιρέσουμε στη συνέχεια.

    http://www.noiz.gr/images/arthra/gtr_recording.jpg

    Aν θέλουμε να μπούμε στις “περιπέτειες” που λέγαμε παραπάνω και γράψουμε με περισσότερα μικρόφωνα, στη μείξη μπορούμε να προσθέσουμε σιγά – σιγά και μέχρι την επιθυμητή ισορροπία, τον ήχο από τα άλλα μικρόφωνα. Θα έχουμε τη λεπτομέρεια του κοντινού, με τον γεμάτο ήχο του χώρου από το δεύτερο, ενώ το τρίτο θα προσθέσει μπάσα λόγω της απόστασης για πιό metal καταστάσεις. Μπορούμε να δώσουμε όγκο και πλάτος με panning δεξιά – αριστερά.

    Πειραματιστείτε με τη σχέση των τριών μικροφώνων για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κανόνας δεν υπάρχει. Δοκιμάστε κάθε πιθανή τοποθέτηση μικροφώνου. Πίσω από την ανοιχτή καμπίνα, με κλίσεις κάποιων μοιρών ως προς το μεγάφωνο για πιό μαλακά πρίμα, κλπ. κλπ.

    Λάβετε όμως υπ' όψη ότι με τις “περιπέτειες” έρχονται και προβλήματα. Διαφορές φάσης μεταξύ των μικροφώνων, όπου η μία πηγή ήχου ακυρώνει την άλλη. Γενικός κανόνας τοποθέτησης, είναι η σχέση απόστασης των μικροφώνων μεταξύ τους να είναι 3 προς 1. Δηλαδή το μικρόφωνο που ακολουθεί τοποθετείται τρείς φορές την απόσταση του πρώτου από την πηγή.

    Επίσης μπορείτε να γράψετε παράλληλα και ήχο από το speaker emulation ή recording-out του ενισχυτή (εφ' όσον υπάρχει). Μπορείτε να προσθέσετε κάποιο Vst εφέ μετά ή να χρησιμοποιήσετε κάποια κιθαριστική σουίτα preamp/fx και να το μειξάρετε με τα μικρόφωνα.

    Το σημαντικότερο είναι ο ήχος να είναι σωστός από την πηγή του.
    Αν όμως θέλουμε να διορθώσουμε κάτι, οι “ύποπτες” συχνότητες που επηρεάζουν την κιθάρα, είναι τα 300-500hz, τα 700hz για πιό “ξύλινο” ήχο, τα 1000hz για να ξεχωρίσει, τα 3000hz για περισσότερο bite, ενώ τα 5, 8 και 10khz θα την πριμάρουν. Προσωπικά ούτε αυτόν τον άτυπο "κανόνα" δεν ακολουθώ. Απλά ψάχνω κάθε φορά την ύποπτη συχνότητα που θέλει τονισμό ή υποτονισμό.

    Καλή τύχη!
    yameth

    Feedback χρήστη

    Πρόταση

    Δεν υπάρχουν σχόλια.



    Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

    Δημιουργήστε λογαριασμό

    Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

    Δημιουργία λογαριασμού

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...