Προς το περιεχόμενο
  •  
    Εισαγωγή: Ολα όσα θέλατε να μάθετε για το ασφαλιστικό καθεστώς των μουσικών που ισχύει σήμερα, 10/2013.

    Οι μουσικοι ασφαλιζονται νομιμα με δυο τροπους:
     

    Ως μισθωτοί

    Όπου γινεται κανονικη προσληψη στον ΟΑΕΔ, πινακας προσωπικου στην επιθεωρηση εργασιας που περιλαμβανει τον εργαζομενο, και εγγραφη του εργαζομενου στο βιβλιο νεοπροσληφθεντων του Ικα. Εχουν ΤΕΚΜΑΡΤΟ ημερομισθιο, πραγμα που σημαινει οτι δε μπορει ο εργοδοτης να δηλωσει οτι τους πληρωνει με μεροκαματο 10 ευρω ωστε να εχει μικρες ασφαλιστικες εισφορες να αποδωσει, αλλα οι εισφορες υπολογιζονται ποσοστιαια επι τεκμαρτου ημερομισθιου 40,45 ευρω, ητοι 40,45 επι 49,56% (εισφορες εργαζομενου και εργοδοτη) = 20,05 ευρω.

    Αρα, για καθε εργαζομενο μουσικο, το κοστος του εργοδοτη περα απο το μεροκαματο του μουσικου, θα ειναι επιπλεον 20,05 ευρω που οφειλει να αποδωσει στο ΙΚΑ.
     

    Ως αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες

    Όπου εκδιδουν τιμολογιο παροχης υπηρεσιων προς επιτηδευματιες, αποδειξη παροχης υπηρεσιων προς ιδιωτες (σπανιο). Πανω στην καθαρη αξια του τιμολογιου, πχ 100 ευρω, γινεται κρατηση Ικα 16,5% (που ειναι οι εισφορες εργαζομενου και τις αποδιδει στο Ικα ο εργοδοτης), και μπαινει φπα 13%. Αρα, εαν κοψεις 100 ευρω, θα παρεις στο χερι 100+13-16,5 ευρω, και τα 13 θα πρεπει να τα αποδωσεις στο δημοσιο με περιοδικη δηλωση Φπα. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ, η οποια συμψηφιζεται με τυχον οφειλες στη φορολογια εισοδηματος, ή επιστρεφεται.

    Οι μουσικοι λοιπον, ασφαλιζονται ΜΟΝΟ στο ΙΚΑ.
    ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ, εχει ο μουσικος παραγωγος, ο ηχοληπτης αλλα οχι ο μουσικος.

    Εργαζόμενος μουσικός

    Επισης, στους αυτοαπασχολουμενους, η τιμολόγηση γινεται ΜΕΤΑ την παροχη της υπηρεσιας. Δηλαδη, εαν εχεις "μπλοκακι", σε ενδεχομενο ελεγχο του ΙΚΑ την ωρα που παιζεις, δε μπορει να καταλογιστει προστιμο σε εσενα ή τον εργοδοτη, διοτι εισαι υποχρεωμενος να τιμολογησεις ΜΕΤΑ τη συναυλια. Εαν ομως δεν εχεις μπλοκ και δεν εισαι ασφαλισμενος ως μισθωτος, προστιμο.

    Η αποδειξη δαπανης, αποτελει ενα ελληνικό παράδοξο:

    Για τους περιστασιακα απασχολουμενους σε καποιο αντικειμενο, που ΔΕΝ ειναι επιτηδευματίες, μπορει ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ να εκδωσει αποδειξη δαπανης, αφενος για να δικαιολογησει τα χρηματα που βγηκαν απο το ταμειο του, αφετερου για να φορολογηθει ο εργαζομενος. Εδω εχει παρακρατηση φορου 20% απο το πρωτο ευρω, και χαρτοσημο 3,6% που υποχρεος αποδοσης τους ειναι ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ.
    ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ειναι πως, ενω προκειται για νομιμη διαδικασια που προβλεπεται φορολογικα, σε περιπτωση ελεγχου απο το ΙΚΑ, ο υπαλληλος θα θεωρηθει ανασφαλιστος, και θα επιβληθουν τα προβλεπομενα προστιμα. Επομενως, η αποδειξη δαπανης σε καλυπτει φορολογικα αλλα οχι ασφαλιστικα!
    • Εργοσημο, δεν προβλεπεται στην περιπτωση των μουσικων.
    • "Ερασιτεχνης" που ανεβηκε "μολις τωρα" για "ενα κομματι", δεν προβλεπεται προς το παρον, εχει προστιμο.
    • Δεν απαιτειται καμια "άδεια μουσικού" για να ασκήσεις νομιμα το επαγγελμα.
    • Ολα τα προστιμα μπορουν να αμφισβητηθούν νομικα και δικαστικα, αλλα ενα μερος παντα πληρωνεται αμεσα και σε περιπτωση δικαστικης νικης επιστρεφεται (μετα απο καμια δεκαρια χρονια και το Λακη πλουσιο). Καλυτερα λοιπον, να μην το τρως εξαρχης.
    • Ακουγεται τωρα τελευταια, πως θα επεκταθει η χρηση του εργοσημου και σε αλλα επαγγελματα απο αυτα που προβλεπονται σημερα, ισως και στους μουσικους. Προς το παρον δεν εχει γινει, αλλα οι εξελιξεις ειναι ραγδαιες και τα πραγματα αλλαζουν συνεχως.

     

    Ημ/νία: 13:17 - 01/11/13 Εμφανίσεις: 5682


    Feedback χρήστη

    Πρόταση

    Δεν υπάρχουν σχόλια.



    Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

    Δημιουργήστε λογαριασμό

    Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

    Δημιουργία λογαριασμού

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...