Sustain: Έχω πρόβλημα ή είναι φυσιολογικό?

Αλέξανδρος Ραπτάκης

Alex Raptakis

"Εις πείσμα όλων"
Λύσεις
1
Πόντοι
993
Έχω παρατηρήσει ότι η κιθάρα μου στο ντιστόρσιο (μάλλον) δεν έχει καθόλου sustain, είδικά στις ψηλές νότες με distortion.
Παρακάτω διαθέτω κάποια παραδείγματα σε DI, clean και 2 διαφορετικά distortion. Όλα είναι copy-paste από το DI εκτός το 2ο distortion.
Παίζω 3 θέσεις: ανοιχτή, τάστο 12 και τάστο 19. Όσο πιο κάτω στο τάστο (ψηλή νότα) τόσο μεγαλύτερη η μείωση.

Μπορεί και να υπεβάλλω γιατί δεν έχω άλλη κιθάρα να συγκρίνω αλλά έχω την απορία.
Αν δεν είναι φυσιολογικό, τι μπορεί να φταίει, και πώς μπορεί να γίνει καλύτερο?
Φταίνε ίσως οι μαγνήτες? Αν έβαζα άλλο σετ, θα είχα παραπάνω?

Προβολή συνημμένου clean.mp3
Προβολή συνημμένου di.mp3
Προβολή συνημμένου dist1.mp3
Προβολή συνημμένου dist2.mp3

Ποια κιθάρα έχεις, ποιο είναι το chain που χρησιμοποιείς, πόσο είναι το action και πόσο το pickup height?

Ποια κιθάρα έχεις, ποιο είναι το chain που χρησιμοποιείς, πόσο είναι το action και πόσο το pickup height?
Κιθάρα: Solar A1.7D LTD με Duncan Solar Pickups, Evertune Bridge (αν παίζει ρόλο)
Chain: Κιθάρα σε Scarlett 2i2 (με σωστό gain να μην έχω peaks), και μετά στο Cubase με Amp Sim Archetype Nolly, απενεργοποιημένα όλα τα εφέ και πετάλια και σε αρχή και στο τέλος του chain.
Το action είναι ~4mm και pickup height ~5mm

Έχω παρατηρήσει ότι η κιθάρα μου στο ντιστόρσιο (μάλλον) δεν έχει καθόλου sustain,

Μπορεί και να υπεβάλλω

Κατά την γνώμη μου ....

1. Λάθος παρατήρησες

2. Υπερβάλλεις.

Η κιθάρα σου θέλει καλό σετάρισμα (και τα τάστα μέσα) από αυτά που άκουσα.

Αλλά πάντα μπορεί και να κάνω λάθος.

4mm action? Σε ποιο ταστο μετρησες?? 15o ταστο?

Επισης, 5mm pickup height ειναι πολυ. Δοκιμασε γυρω στα 3mm.

4mm action? Σε ποιο ταστο μετρησες?? 15o ταστο?
Πολύ ή λίγο? Στο 12 δε μετράνε? :P
edit: έχω super jumbo frets, δε ξέρω αν έχει μεγάλη σημασία...

IMG_20210211_002814.jpg

IMG_20210211_003038.jpg

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Θα μετρησεις το action στο 15 ταστο, απο την κορυφη του ταστου μεχρι την χορδη. Οχι απο το ξυλο της ταστιερας.

Επισης, θα μετρησεις το pickup height απο τη βιδα του μαγνητη μεχρι τη χορδη, κρατωντας πατημενη τη χορδη στο τελευταιο ταστο.

Οκ με τα νέα δεδομένα, action στο 2,5mm και pickup height 4mm. Τι έχω γιατρέ?

Δεν ειναι τραγικα τα πραγματα. Χρειαζεσαι σωστο σεταπ, οπως και να εχει. 

Στο θεμα του sustain παιζουν ρολο πολλοι παραγοντες. Εκτιμω οτι δεν φταιει η κιθαρα, αλλα οι ψηφιακοι ηχοι που εχεις. Δεν μπορω να ειμαι και σιγουρος. Δοκιμασε να εχεις μετριο gain και να βαλεις εναν od και εναν κομπρεσσορα μπροστα.

Η αλήθεια είναι ότι την έχω λιώσει λίγο την κιθάρα από τότε που την πήρα, οπότε μάλλον το θέλει το σετάρισμά της πάλι... Ευχαριστώ για όλα τα tips!

Κι εγώ νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Χωρίς να είμαι ειδικός επί θεμάτων φυσικής, μου φαίνεται λογικό το μικρότερο sustain όσο πας πιο ψηλά αφού έχεις λιγότερη χορδή να πάλλεται. Κι επιπλέον το sustain έρχεται με την ανατροφοδότηση των μαγνητών από τα ηχεία, κοινώς με ένταση. Όλοι όσοι παίζουμε σπίτι σε λογικές μικρές εντάσεις και μέσα από plugins modelers και λοιπά, κάπως έτσι είμαστε.

Στις ψηλες νοτες, το σαστεην οντως ψανεται.

Προσωπικα, ειτε παιζω με ενισχυτη σε ενταση τηλεορασης, ειτε ηχογραφω με line out ενισχυτη, εχω οσο σαστεην θελω, ακομα και με μονοπηνιους. Δεν ξερω ποιο ποιοτικο χσρακτηριστικο κανει τη διαφορα, αλλα η εκτιμηση μου ειναι οτι τη διαφορα την κανει η αλυσιδα και οι ρυθμισεις της.

Κατι αλλο που εχω παρατηρησει σε high output μαγνητες ειναι οτι δεν εχουν καθολου σαστεην. Ισως ειναι ιδεα μου, αλλα μου φαινεται λογικο, διοτι σε high gain ηχους το υπερβολικο σαστεην θα προκαλουσε θεματα. Πιθανον, να φταινε και οι μαγνητες. Οσο πιο low output ειναι οι humbuckers που εχω, τοσο περισσοτερη ωρα κρατανε σαστεην. Ισως ειναι τυχαιο, ισως οχι.

Χαμήλωσε τους μαγνήτες, τους έχεις στο θεό και τραβάνε τις χορδές .

Καλα ειναι οι μαγνητες. Καπου 3mm φαινεται να ειναι το πραγματικο υψος. Μπορει να σηκωνει και λιγο ψηλοτερα.

με κανονικο ενισχυτη δοκιμασες ; το amp sim που λες μαλλον εχει καποιο noisegate/reduction σε ολα τα preset και κοβει καπως αποτομα τον ηχο, μια ιδεα τουλαχιστον...κοιταξε το !

με κανονικο ενισχυτη δοκιμασες ; το amp sim που λες μαλλον εχει καποιο noisegate/reduction σε ολα τα preset και κοβει καπως αποτομα τον ηχο, μια ιδεα τουλαχιστον...κοιταξε το !

Δυστυχώς δεν έχω κανονικό ενισχυτή. Έχω δοκιμάσει 3 διαφορετικούς amp sim και διάφορα presets, και πάντα βγάζω τα εφέ και το gate...

Παίζουμε με το ίδιο plugin Alex, έχω κιθάρα με αισθητά λιγότερο output και δε με έχει ενοχλήσει κάτι.

Από το clips που ανέβασες δεν άκουσα κάτι τραγικό πάντως. Ίσως θέλει λίγο σετάρισμα η κιθάρα.

Αυτό που λεει ο Bill Trantos !
Oι χορδές επίσης, φαίνονται αρχαίες (μπορεί να είναι η ιδέα μου) ή είναι κιόλας? :)

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back