Λαμπάτοι Ενισχυτές - Μελλοντικό είδος πολυτελείας;

Σχετικό/άσχετο: χθες κάηκε μιά ακόμα λάμπα στον αγαπημένο μου ενισχυτή, σήμερα παράγγειλα μιά νέα - τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου...

Στο μπάσο νομίζω ανέκαθεν δεν υπήρχε τόσο μεγάλο "κόλλημα" με λάμπες.
Όχι λάμπες... Ασήκωτες κουμούτσες. Ρώτα τον @Nestoras να σου εξηγήσει για την περίπτωση μου με κάτι σχετικό 😄

Όχι λάμπες... Ασήκωτες κουμούτσες. Ρώτα τον @Nestoras να σου εξηγήσει για την περίπτωση μου με κάτι σχετικό 😄
Απλά το Sir για τη πάρτυ μου προέκυψε από το μασέρ λόγω του μασάζ που έκανα στον εν λόγω κύριο όταν από το κουβάλημα τα έπαιξε η μέση του.

Μιλάει και ο @Terry RoscoeBeck5 που ως μπασιστας ειναι ο πιο ευνοημένος απο τις νέες τεχνολογίες... Παλιά το μπάσο ήταν για άντρες. Ήθελε να εχεις μια Α δύναμη. Ερχόταν ο μπασίστας που είχε στο ένα χέρι τον ενισχυτή του και σου ζήταγε και τον δικο σου για να ισορροπήσει το βάρος και να μην μπατάρει σαν σκούνα στον άνεμο. Τώρα ο μπασίστας έρχεται με ενα jazzbass και ενα πιπιρόλι και ψάχνει που ειναι ο ενισχυτής του backline ή η καμπινα για να συνδέσει την κεφαλή 400w που βγάζει απο την τσέπη του.

Παλιά η σωστή σειρά ηταν:

Θες να παιξεις μπάσο?
1) Πας στον Πανελλήνιο για άρση βαρών.
2) Μπαίνεις σε πανκ μπάντα.
3) Πας στο ωδειο για να μαθεις να παιζεις.
4) Πιανεις δουλεια σε μεταφορική εταιρεία.

Τωρα τα κάναμε όλα ισωμα και αποκαθηλώσαμε τις παραδοσιακές αξίες. Φταίνε αυτοί οι νέρντουλες που πάνε κατευθειαν στο βήμα 3 και μετά σου λένε οτι δε μπορούν να σηκώσουν τον ενισχυτή.

Eλλάδα 1995 : Tιμή marshall 585, κατώτατος μισθος 500ε, ωρομίσθιο 3,13ε, Εργατοώρες ~187
Ελλάδα 2025 " " 1690, "" 880, "" 5,5, "" ~309
Γερμανία 1995 585 " " ~1000 5,11 ~114
Γερμανία 2025 1690 2200 12,82 ~132
Αυτή είναι μία ανάλυση κάποιου που πιθανότατα δεν δούλευε το 1995 😂 😂 😂

Η δική μου ανάλυση για το 1995 θα πήγαινε ως εξής...

Βασικός Μισθός: 150.000 δρχ
Μισθός φοιτητή που δούλευε καφετέρια μαζί με tips, εγώ δηλαδή: 300.000 δρχ
Kόστος ενισχυτή πρίν από τον Thomann: Όσο γούσταρε ο μαγαζάτορας των Εξαρχείων....

ΥΓ: Πάντως για οι αυξήσεις των ενισχυτών το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αντικειμενικές, δεν έχουν να κάνουν με τους μισθούς της Ελλάδας και τους λόγους τους ανέλυσα απ' την αρχή.

Last edited:
Παλιά το μπάσο ήταν για άντρες.
Ναι... ναι... μη βροντοκοπάς τις χάντρες, η δουλειά κάνει τους άντρες... 😄

Ευτυχώς αυτές οι εποχές που έπρεπε να είσαι μασίστας/ μπασίστας πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Ναι... ναι... μη βροντοκοπάς τις χάντρες, η δουλειά κάνει τους άντρες... 😄

Ευτυχώς αυτές οι εποχές που έπρεπε να είσαι μασίστας/ μπασίστας πέρασαν ανεπιστρεπτί.
Μόνο θλίψις και εφελκυσμός...

Που οδεύομεν. Αποκαθηλώνεται η ρώμη (όχι η Ρώμη) και προτυποποιείται η πλαδαρότης. Που είναι το ROCK? που ειναι το heavy metal?

Οι νέοι μπασίστες θα σκάνε με voltaren, string conditioner... και μπύρα χωρις αλκοόλ!

Last edited:
Οι νέοι μπασίστες .. και μπύρα χωρις αλκοόλ!
Όπως έχεις παρατηρήσει εκ του σύνεγγυς και οι παλιοί πλέον με μπύρα χωρίς αλκοόλ τη βγάζουν. 😉 😄
Που είναι το ROCK? που ειναι το heavy metal?
Και με λίγα κιλά μια χαρά παίζονται και αυτά. Πάντως πέρα απ' την πλάκα, με τα class D κεφάλια, με τις σούπερ ελαφριές καμπίνες και τους σούπερ light combo, σωθήκαμε.
Με βαριά- βαριά 12 κιλά να σου πω, κάνουμε την ίδια δουλειά όταν κουβαλούσαμε 25, 30, 40 μπορεί και περισσότερα κιλά.
Από εκεί και πέρα - όπως έχουμε αντιληφθεί εδώ και αρκετό καιρό στο τίμιο forum μας, καθότι έχουν ανέβει οι μέσοι ηλικιακοί όροι- χαμηλό βάρος, mobility, ευκολία κουβαλήματος κλπ, έχουν γίνει το Α και το Ω στην επιλογή αγοράς του οτιδήποτε.
Αλλά εσύ είσαι ακόμα νέος παιδής, αντέχει η μέση σου, που να μας καταλάβεις εμάς τους γηραρούς...

Αυτή είναι μία ανάλυση κάποιου που πιθανότατα δεν δούλευε το 1995 😂 😂 😂

Η δική μου ανάλυση για το 1995 θα πήγαινε ως εξής...

Βασικός Μισθός: 150.000 δρχ
Μισθός φοιτητή που δούλευε καφετέρια μαζί με tips, εγώ δηλαδή: 300.000 δρχ
Kόστος ενισχυτή πρίν από τον Thomann: Όσο γούσταρε ο μαγαζάτορας των Εξαρχείων....

ΥΓ: Πάντως για οι αυξήσεις των ενισχυτών το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αντικειμενικές, δεν έχουν να κάνουν με τους μισθούς της Ελλάδας και τους λόγους τους ανέλυσα απ' την αρχή.
To 1995 η Ελλάδα δεν είχε έναν κατώτατο μισθό, διαφορετική έννοια από το βασικό, αλλά οριζόταν με την προϋπηρεσία.

πήρα τα 10 πρώτα έτη και έκανα το μέσο όρο, 169,900 δρχ=498,61 ευρώ...αλλά έγραψα 500. Και τα μάρκα τα μετέτρεψα σε ευρω. Θα επρεπε να βάζω τιπς και στην τιμή απροσδιόριστο, μάλιστα.

Οι μισθοί της Ελλάδας έχουν να κάνουν με το γεγονός πως στην υπόλοιπη Ευρώπη εναρμονίστηκαν με τις αυξήσεις αγαθών , μέσα σε αυτό και των λαμπάτων, απλά καποια στιγμή τους είδαν φτηνότερους από παλαιότερα. Ή αν το θες όσο πιο απλά γίνεται: δεν ακρίβυναν περίσσοτερο από ότι αναμενόταν, ενω δεν ακρίβυναν μόνο οι λαμπάτοι ενισχυτές

Οι λόγοι που λες στην αρχή:

-Μεγάλες αυξήσεις σε κόστη υλικών.

To κόστος υλικών ανέβηκε επειδή ανέβηκαν πρώτα τα είδη πρωτης ανάγκης, ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα , που με τη σειρά της ανέβασε το λειτουργικό κόστος εργοστασίων, χαλυβουργικών, μεταφορικών κλπ, που πήγε στους προμηθευτες και μεταφορικές για τις εταιρείες μουσικών ειδών. Αυτό το πληθωριστικό, καλύφθηκε σε άλλες χώρες από την αύξηση μισθού, αυτό αναφέρω

Αν ήμουν επαγγελματίας live μουσικός, φυσικά και δεν θα έπαιρνα ποτέ λαμπάτο ενισχυτή.
Για τον ίδιο λόγο που δεν φοράω κασμίρια σε κοστούμι στα Δικαστήρια.
Και φυσικά διότι κανείς δεν θα καταλάβει στο ακροατήριο τη διαφορά (αν είναι βισκόζ ή μαλλί) ...και σκέψου συνηθως στα δικαστήρια έδρα (δικαστές - εισαγγελείς) , αλλά και ακροατήριο είναι .........ξεμέθυστοι :LOL: .
Τωρα αν εγώ αισθάνομαι καλλίτερα μέσα σε ένα κασμιρένιο κοστούμι από ό,τι σε ένα συνθετικό....ναι θα αισθάνομαι καλλιτερα, αλλά μην λέμε παπαριές.
ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ μιλάμε όχι για διασκέδαση.
Ώρα είναι να ακούσουμε ότι πρέπει να περνάμε καλά...στη δουλεια....
Αυτες είναι εξ ορισμού αντιφατικές έννοιες. :LOL:

Αυτά που λέει ο Ola στο κλείσιμο του demo του νέου JCM 800 Modified είναι πολύ ωραίο να τα θυμόμαστε πού και πού όλοι μας (και ναι, πιστεύει και αυτός ότι στο μέλλον οι λαμπατοι ενισχυτές θα είναι luxury items... )

Η αλήθεια είναι ότι πλέον με έναν λαμπάτο 10W άντε βαριά - βαριά 20W είσαι "πύραυλος" και δεν κουβαλάς τα "νταμάρια" του παρελθόντος που μας είχαν κοψομεσιάσει.
Tonight's rig.

Συν Boss Super Chorus, SD-1 και ένα Wah.

Στα 5 watt εννοείται. Μην κουφαθουμε κιόλας

IMG_20250717_211338155.jpg

Αυτά που λέει ο Ola στο κλείσιμο του demo του νέου JCM 800 Modified είναι πολύ ωραίο να τα θυμόμαστε πού και πού όλοι μας (και ναι, πιστεύει και αυτός ότι στο μέλλον οι λαμπατοι ενισχυτές θα είναι luxury items... )

Νομίζω τα πιο σκληρά είδη μουσικής νιώθουν τα αρνητικά της λάμπας ακόμα περισσότερο. Δε σου κάνει πάντα το 1x12, άρα κουβαλάς βάρος, η παραμόρφωση θέλει πολλές λάμπες, και τσιτωμενους ενισχυτές, άρα μεγαλύτερη φθορά. Γι'αυτό και είναι πιο μέσα στο modelling από τζαζιστες ξερωγω

Ναι αλλά επειδή είμαστε χομπίστες, να το γουστάρουμε.
Κι εδώ τα λέμε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ οι κατασκευαστές αξιόλογων μηχανημάτων

Ένα πράγμα αν κρατούσα, είναι η ατάκα του Dave Friedman.

"A modeller is complicated".

Όσο και να το έχεις μάθει απέξω το μηχανάκι σου, αυτό το άμεσο δεν υποκαθίσταται

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back