To αξεσουαρ ηλεκτρικης κιθαρας το οποιο εχω βρεθει να αγοραζω πιο συχνα απο οποιοδηποτε αλλο, μετα τα πεταλακια, ειναι οι μαγνητες δεδομενης και της συμβολης τους στη διαμορφωση του τελικου αποτελεσματος στον ηχο. Ετσι μετα απο δεκαδες αλλαγες και εκατονταδες € εχω σχεδον καταληξει στα αγαπημενα μου pickups. Συμμετεχοντας ομως σε διαφορες συζητησεις (κυριως στο forum της duncan) εμαθα οτι πολλοι μαγνητες τους οποιους οι εταιρειες πουλανε με διαφορετικο ονομα (και δικαιως μια και εχουν τεραστια διαφορα στον ηχο) δεν ειναι παρα ΑΚΡΙΒΩΣ το ιδιο πηνιο με ΜΟΝΑΔΙΚΗ διαφορα την μπαρα του μαγνητη που βρισκεται κατω απο τις μπομπινες. Ουσιαστικα δηλαδη με λιγα λογια προκειται για ενα μαγνητη με μοναδικη αλλαγη το ειδος του bar magnet που αλλαζει απο Α2 σε Α5 η κεραμικο. Να σημειωθει εδω οτι οι κατασκευαστες μουσικων οργανων αλλα και μαγνητων περιοριζουν συνηθως τις επιλογες τους σε αυτες τις 3 κατηγοριες, ομως οι δυνατοτητες ειναι πολυ περισσοτερες......Α3, Α4, Α8 κ.ο.κ. Μερικα παραδειγματα......ολοκληρη η σειρα Custom της duncan (SH5 custom, SH11 custom custom, SH14 custom 5)προκειται ακριβως για το ιδιο pickup με μοναδικη διαφορα το bar magnet το οποιο ειναι αντιστοιχα κεραμικο, Α2 και Α5. Ενα αλλο παραδειγμα ειναι o JB kai o duncan distortion......η διαφορα τους εγκειται στο οτι ο μεν πρωτος ειναι Α5 ενω ο δευτερος εχει εναν υπερμεγεθη πολυ ισχυρο κεραμικο μαγνητη.

Ολα αυτα τα γραφω γιατι οι ηχητικες διαφορες αλλαζοντας απλως και μονο την μπαρα κατω απο τον μαγνητη ειναι τεραστιες με αστειο κοστος (λιγα ευρω). Δεν χρειαζεται να αγορασετε και τους 3 custom της duncan, η αν καποιος μαγνητης δεν σας ακουγεται σωστα πριν τον αλλαξετε σκεφτειτε μια αλλαγη στο bar magnet του . Γι'αυτο το λογο παρακατω κανω μια συντομη περιγραφη της ολης διαδικασιας. Δεν χρειαζεται ιδιαιτερη εμπειρια, και ουτε καν χρηση soldering iron, μοναχα λιγη προσοχη και κοινη λογικη.

Αφου ξεβιδωσουμε τον μαγνητη απο την κιθαρα τον "γδυνουμε" απο την μονωτικη ταινια που τον περιβαλει:

1733606463577.png


Εχοντας βγαλει τη μονωτικη ταινια παρατηρουμε το pickup και ηδη βλεπουμε τον μαγνητη κατω απο τα πηνια

1733606475428.png



Απο την αλλη μερια συνηθως θα συναντησετε μερικα καλωδια......αυτα συνδεουν τα δυο πηνια μεταξυ τους....θα πρεπει να δωσουμε ιδιαιτερη προσοχη σε ολες τις κινησεις που θα κανουμε απο εδω και στο εξης να μην τα πειραξουμε, κοψουμε, μετακινησουμε καθολου, μια και ετσι και κοπουν ο μαγνητης παει περιπατο.

1733606490306.png



Γυρναμε τον μαγνητη αναποδα και χαλαρωνουμε τις τεσσερις βιδες που συγκρατουν τη βαση του πανω στα πηνια....δεν χρειαζεται να τις βγαλουμε τελειως τις ξεβιδωνουμε ομως αρκετα ωστε να χαλαρωσουν τα δυο πηνια και να μπορουμε εν συνεχεια να σπρωξουμε τον μαγνητη προς τα εξω


1733606499808.png


Αφου χαλαρωσουμε τις βιδες, με ενα λεπτο αντικειμενο ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ (βλ. την τριτη φωτογραφια) που συνδεουν μεταξυ τους τα πηνια σπρωχνουμε τον μαγνητη προς την αντιθετη κατευθυνση. Προσεχουμε παρα πολυ να μην κοψουμε καποιο απο τα καλωδια. Αν ο μαγντητης δεν βγαινει ευκολα κανουμε τα εξης......χαλαρωνουμε και τις βιδες απο την πανω μερια του μαγνητη (τα polepieces του). Αν και παλι συναντησουμε δυσκολια τοτε με ενα σεσουαρ ζεσταινουμε τον μαγνητη ωστε να λιωσει το κερι με το οποιο κερωνονται οι μαγνητες για να μην μικροφωνιζουν, ωστε ο μαγνητης να κυλησει ευκολα προς τα εξω.Μην βγαλετε ακομα τον μαγνητη τελειως...υπαρχει ακομα ενα σημαντικο βημα.


1733606531913.png


Εχοντας μισοβγαλει τον μαγνητη θα πρεπει να δουμε με τι προσανατολισμο θα βαλουμε τον καινουργιο.....Οι μαγνητες οπως μαθαιναμε απο το δημοτικο εχουν Βορειο και Νοτιο πολο.......θα πρεπει να βαλουμε τον καινουργιο μαγνητη με τον ιδιο προσανατολισμο ωστε να μην εχουμε φαινομενα out of phase κ.λ.π. Γι αυτο λοιπον πλησιαζουμε τον καινουργιο μαγνητη με την μακρυτερη πλευρα του οπως φαινεται στην φωτογραφια στην αντιστοιχη πλευρα του παλιου. Αν ελκονται σημαινει πως προκειται για ετερωνυμα οποτε θα πρεπει να βαλουμε τον καινουργιο μαγνητη κατω απο τα πηνια ακριβως με την φορα που το κραταμε. Αν απωθουνται (που σημαινει οτι ειναι ομωνυμα) θα πρεπει να τον περιστρεψουμε κατα 180 μοιρες. Καλο θα ειναι να κανουμε ενα σημαδακι πανω στον μαγνητη που να μας λεει ποιος ειναι ο σωστος προσανατολισμος.

1733606543618.png


Βγαζουμε τωρα τελειως τον παλιο μαγνητη, και τον αντικαθιστουμε με τον καινουργιο, παντα προσεχοντας να τον βαλουμε με την σωστη «πολικοτητα» οπως περιεγραψα στο προηγουμενο βημα, πιεζοντας με το δαχτυλο μας ωστε να εισχωρησει τελειως κατω απο τα πηνια και προσεχοντας και παλι να μην κοψουμε τα καλωδια στην αλλη μερια του pickup.

1733606556740.png


Aφου τοποθετησουμε τον καινουργιο μαγνητη το μονο που μενει να κανουμε ειναι να σφιξουμε παλι τις βιδες που εχουμε χαλαρωσει (αυτες κατω απο το pickup η και τα polepieces αν χρειαστηκε) και να ξανατυλιξουμε τον μαγνητη με μονωτικη ταινια.

Σε γενικες γραμμες προκειμενου να πειραματιστειτε με τον ηχο ενος pickup οι ιδιοτητες των αλνικο, κεραμικων ειναι περπου ως εξης.

Α2: ο πλεον vintage προσανατολισμενος, με οχι πολυ tight μπασα, εχει πολλα μεσσαια, ενω εχει πολυ γλυκα πριμα.

Α5: εδω τα μπασα γινονται περισσοτερα, πεφτουν σαφως τα μεσαια και τα πριμα γινονται πολυ πιο εντονα

Για ολους τους ενδιαμεσους μαγνητες μεταξυ Α2 κ Α5: ενας Α3 θα εχει τα χαρακτηριστικα ενος Α2 αλλα με καπως πιο tight μπασο, περισσοτερα πριμα και λιγοτερα μεσαια. Αντιστοιχα ενας Α4 θα ειναι περιπου σαν εναν α5 με καπως πιο αμβλυμενα τα χαρακτηρηστικα του.

Κεραμικοι: δινουν συνηθως μαγνητες με μεγαλυτερη εξοδο με ολες τις συχνοτητες ανεβασμενες, αρκετα μεσαια, δυνατο μπασο και ιδιαιτερα τονισμενα πριμα (τα πριμα των κεραμικων ειναι πολυ χαρακτηριστικα και οχι ιδιαιτερα «μουσικα» )
  • Like
Reactions: Panos Carnuccio