Πριν την απόκτηση ενός νέου ζευγαριού studio monitors, η αναζήτηση μιας καλής ευκαιρίας στις αγγελίες αποτελεί μια εκ των ουκ άνευ “έξυπνη” πρακτική, καθότι στην ίδια τιμή (ίσως και αρκετά χαμηλότερα) που προϋπολογίσατε να διαθέσετε, δυνητικά μπορείτε να βρεθείτε με ένα προϊόν στην κατοχή σας πολύ καλύτερης ποιότητας και σίγουρα περισσότερων δυνατοτήτων από το αντίστοιχο που θα έχετε αν προβείτε στην αγορά ενός καινούργιου.

Ειδικά στην περίπτωση μας, σε αντιδιαστολή με τα hi fi, τα ηχεία με χαρακτηριστικά studio monitor, είναι εκ κατασκευής πιο ανεκτικά σε κακή χρήση ("αντέχουν το ξύλο" σα να λέμε) και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που παλιά μοντέλα, ενώ είναι εμφανέστατα ταλαιπωρημένα εμφανισιακά (πχ σημάδια ή χτυπήματα στην καμπίνα), παίζουν άψογα μεν αλλά μπορεί να τα αποκτήσει κάποιος πολύ φθηνά δε (πάντα και με λίγη τύχη ώστε να υποπέσουν στην αντίληψή του και να τα προλάβει πρώτος).

Σαν συνθήκη επιτυχούς επιλογής βέβαια, κάθε περίπτωση προϋποθέτει να είσαστε προσεκτικοί ώστε να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

20241119_Studio_Monitor_Buying_Guide_1600x838_01.jpg


Τι λοιπόν πρέπει να προσέξετε βήμα βήμα στον δρόμο για την Ιθάκη μιας συμφέρουσας για την τσέπη σας και πετυχημένης αγοράς εν γένει ως προς τις ανάγκες σας μεταχειρισμένου ηχείου, που όμως δεν θα σας κρύβει απρόσμενους μελλοντικούς “μνηστήρες” στο παλάτι της απρόσκοπτης δημιουργικής χρήσης του;

1. Οπτική Επιθεώρηση
  • Έλεγχος καμπίνας: Εξετάστε το εξωτερικό του ηχείου για τυχόν ρωγμές, βαθουλώματα ή σημάδια επισκευής. Σημάδια κολλήσεων ή αλλαγές στο φινίρισμα μπορεί να υποδεικνύουν επισκευές.
  • Μπροστινή μάσκα και μεγάφωνα: Αφαιρέστε τη “προστατευτική μάσκα” (αν υπάρχει και κάτι τέτοιο γίνεται εύκολα) και επιθεωρήστε τα μεγάφωνα. Αναζητήστε τσακίσεις, σκισίματα ή αλλαγές στο χρώμα του κώνου. Αν επίσης το μεγάφωνο φαίνεται "πιο καινούργιο" ή απλά διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα, ίσως έχει αντικατασταθεί.
  • Γύρω από το μεγάφωνο: Ελέγξτε τα surrounds (περιθώρια του κώνου). Αν είναι από αφρώδες υλικό, δώστε βάση σε φθορές ή αντικαταστάσεις με διαφορετικό υλικό.
  • Βίδες: Κοιτάξτε προσεκτικά τις βίδες που συγκρατούν στην μπάφλα τα μεγάφωνα. Λογικά σχετικά εύκολα θα διαπιστώσετε αν αυτά έχουν ξεβιδωθεί.

2. Ηχητικός Έλεγχος
  • Αναπαραγωγή μουσικής: Παίξτε από λίγο κάθε φορά διαφορετικά είδη μουσικής. Αναζητήστε παραμορφώσεις, βουητό ή έλλειψη συγκεκριμένων συχνοτήτων. Π.χ.
    • Αν οι χαμηλές συχνότητες (μπάσο) ακούγονται αδύναμες, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο woofer.
    • Αν οι υψηλές συχνότητες (πρίμα) λείπουν, ίσως το tweeter είναι προβληματικό.
  • Δοκιμή Συχνοτήτων: Χρησιμοποιήστε test tones (π.χ. sine waves ή white noise) για να ελέγξετε αν το ηχείο αναπαράγει σωστά όλες τις συχνότητες που υποστηρίζει.
Σε αμφότερες τις παραπάνω δοκιμές τα σήματα και οι μουσική πρέπει να είναι σε mono mode και να τα ακούτε διαδοχικά σε hard panning μια το δεξί και μία το αριστερό ηχείο. Ο ήχος δεν πρέπει να παρουσιάζει εμφανείς διαφορές στην απόκριση και την δυναμική συμπεριφορά.
  • Ακουστικός έλεγχος σε ηρεμία: ανοίξτε αρκετά την ένταση των ηχείων και χωρίς να παίζει κάποιος ήχος ανιχνεύστε τυχόν υπερβολικό θόρυβο ή “κλικς” που μπορεί να δηλώνουν τυχόν προβλήματα στα ηλεκτρικά ή την γείωσή τους. Ένας μικρός θόρυβος (ειδικά στα φθηνά ηχεία) είναι φυσιολογικός. Για να βρείτε την στάθμη αναφοράς σας, βάλτε ένα τραγούδι (κατά προτίμηση “ήρεμο”) και ανοίξτε την ένταση ενώ κάθεστε στο sweet spot (στην κορυφή του ισόπλευρου τριγώνου που σχηματίζεται νοητά με πλευρά αναφοράς την απόσταση μεταξύ των δύο ηχείων) αρκετά δυνατά αλλά όχι υπερβολικά. Κλείστε κατόπιν την μουσική και αν ο θόρυβος σας είναι “ενοχλητικός”, ακόμα και αν δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα που τον προκαλεί δεν παύει να αποτελεί έναν λόγο αποτροπής της αγοράς. Μην ξεχνάτε ότι μπροστά σε αυτά θα κάθεστε πολλές ώρες.

3. Έλεγχος Συνδέσεων και συνεχούς Ροής
  • Ακροδέκτες: Βεβαιωθείτε ότι οι ακροδέκτες είναι σε καλή κατάσταση και ότι δεν υπάρχουν χαλαρές επαφές.
  • Έλεγχος συνεχούς λειτουργίας: Αφήστε τα ηχεία να παίξουν για λίγη ώρα σε μέτρια ένταση για να δείτε αν εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα μετά από συνεχή χρήση.
  • Μέτρηση αντίστασης (Ohm): Αν θέλετε να το ψειρίσετε (κάτι που ειδικά αν πρόκειται να αγοράσετε ένα ακριβό ζευγάρι επιβάλλεται), χρησιμοποιήστε ένα πολύμετρο για να μετρήσετε την αντίσταση κάθε μεγάφωνου. Συνήθως, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 4Ω και 8Ω. Πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή τιμή μπορεί να σημαίνει πρόβλημα.

4. Έλεγχος Ιστορικού
  • Ερωτήσεις στον πωλητή: Ζητήστε πληροφορίες για το αν το ηχείο έχει υποστεί επισκευές. Αν υπάρχει αμφιβολία, ρωτήστε αν μπορείτε να δείτε αποδείξεις ή τιμολόγια επισκευών. Ζητήστε του “εξηγήσεις” για το οτιδήποτε σας φανεί “περίεργο” και επιμείνετε σε αυτές αν οι απαντήσεις δεν σας ικανοποιήσουν.
  • Ελέγξτε τον σειριακό αριθμό: Σε ορισμένες (τραβηγμένες μάλλον) περιπτώσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή για να ρωτήσετε αν το ηχείο έχει επισκευαστεί επίσημα.


Με αυτά τα βήματα (ή μέρος αυτών) μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αγοράς ενός προβληματικού μεταχειρισμένου ηχείου. Πρέπει πάντα να έχετε υπόψη σας, ότι όπως ανέφερα και στην αρχή, προβλήματα εμφάνισης (δεν μιλάμε φυσικά να υπάρχουν τρύπες) μπορούν (αν δεν σας ενοχλούν “εικαστικά” και τα παραβλέψετε) να σας επιτρέψουν να “παζαρέψετε” ανάλογα με το μέγεθός τους τόσο ώστε τελικά να καταλήξετε σε μια πραγματικά πολύ χαμηλή τιμή.

Από την άλλη αν τα ηχεία είναι σε σχετικά καινούργια κατάσταση και η τιμή δεν είναι πραγματικά συμφέρουσα για εσάς, καλό είναι να τα αγνοήσετε και να προτιμήσετε να πραγματοποιήσετε την αγορά από ένα κατάστημα.

Τέλος κάτι πολύ σημαντικό. Πριν πάτε να δείτε και ακούσετε από κοντά οποιαδήποτε υποψήφια περίπτωση, επιβάλλεται να έχετε κάνει ήδη μια μικρή έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο ώστε να γνωρίζετε εκ των προτέρων πόσο περίπου πωλούνται κατά μέσο όρο τα ανάλογα μοντέλα με αυτό που θα εξετάσετε, για να έχετε μια τάξη μεγέθους ως προς το ίδιον συμφέρον της οικονομικής συναλλαγής που επίκειται.

Ενδεικτικά μια διεθνής πλατφόρμα πωλήσεων μεταχειρισμένων συσκευών με εξειδίκευση τη μουσική γενικώς, που θα σας είναι απόλυτα χρήσιμη ως πηγή αναφοράς και συγκρίσεων, είναι το “Reverb” (https://reverb.com/).

Καλή αγορά και ακόμα καλύτερη δημιουργική αξιοποίησή της.